Sitges Zombie Walk 2015. Festival de Sitges
Redacció |
Sitges
03-10-2016 17:17
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sitges 2016 s’enlaira amb una completa programació que recorre pels diferents territoris d’un cinema de gènere procedent de tots els continents i amb una agenda que reuneix una selecta llista d’emblemàtiques cares i directors que trepitjaran la catifa vermella. El Festival consolida aquest 2016 la seva quarta sala –que es complementa amb altres pantalles paral·leles– i potencia la seva condició de punt de trobada per als professionals de la indústria del cinema de gènere i d’oportunitats per a les propostes dels joves realitzadors.
La programació de Sitges 2016 acull el fantàstic més destacat a nivell internacional, representat no només per les últimes produccions nord-americanes, sinó també per les estimulants propostes de països que s’estan consolidant com a veritables potències del cinema de gènere. A més d’una àmplia oferta de títols arriscats i transgressors i d’un repàs al més nou de la collita del cinema fantàstic català, el caràcter multidisciplinar del Festival es completa amb un important ventall de seccions i espais que reuneixen una acurada selecció de documentals, aclamades sèries de televisió i l’avantguarda de la tecnologia més moderna de realitat virtual.
Les presències del Festival aquest 2016 constitueixen un espectacular mosaic format per firmes de renom amb una llarga trajectòria en el gènere com per nous talents emergents. És el cas de Christopher Walken, Max Von Sydow, Paul Schrader, Rob Zombie, Walter Koenig, Nicolas Winding Refn, Miguel Ángel Vivas, Takashi Miike, Bruce Campbell, Dolph Lundgren, Barbara Crampton, Terele Pávez, Mateo Gil, Nacho Vigalondo, Dante Lam o Rodrigo Sorogoyen, entre d’altres. Mario Casas també serà present a Sitges com a guanyador del Premi Bacardí Sitges a l'Esperit Indomable. Es tracta d’un reconeixement a la trajectòria professional de l’actor, que ha protagonitzat films de gènere com Las brujas de Zugarramurdi (Álex de la Iglesia, 2013) o El Bar, que estrenarà properament de la mà del mateix director.
Amb motiu de la celebració del 50 aniversari d’Star Trek, Sitges 2016 ret homenatge a la saga, que és la protagonista del cartell d’aquesta 49a edició. L’univers trekkie tindrà com a figura visible el personatge de Chekov, interpretat per Walter Koenig, que rebrà el premi Màquina del Temps. A més d’organitzar un cicle temàtic, una masterclass i dues exposicions dedicades a la mítica saga, dimecres 12 d’octubre el Festival celebrarà l’Star Trek Walk, una desfilada pels carrers de Sitges amb la col·laboració de l’Associació Club Star Trek.
Més de 170 pel·lícules integren les seccions d’aquest any del Festival, entre les quals hi ha els noms més consolidats del cinema de gènere i les propostes més actuals i trencadores. És el cas d’Adam Wingard, Rob Zombie, Paul Schrader, Takashi Miike, Kiyoshi Kurosawa, Ti West, Bill Plympton, Isaki Lacuesta, Miguel Ángel Vivas, Jonás Cuarón, Na Hong-jing, Julia Ducournau, Keishi Otomo, Carles Torrens, Mateo Gil, Mike Flanagan o Anurag Kashyap, entre d’altres. A la programació del Festival es projectaran films protagonitzats per cares sobradament conegudes de la gran pantalla com Gael García Bernal, Nicolas Cage, Glenn Close, Kate Bosworth, Keanu Reeves, Malcolm McDowell, Anne Hathaway, Jeff Bridges, Chris Pine, Antonio de la Torre, Maria Valverde, Feng Xiaogang, Choi Min-sik, Doona Bae, i Kristen Stewart entre molts d’altres.
L’oferta cinematogràfica del Festival es completarà amb un ampli ventall d’activitats culturals (exposicions, masterclass, presentacions, debats…), que es desenvoluparan en diferents punts repartits per tot Sitges. A les sales de cinema de l’Auditori Meliá Sitges, el Retiro, el Prado i la inaugurada l’any passat sala Tramuntana Meliá Sitges, el Festival acollirà projeccions i altres actes en diferents espais: l’Escorxador (on es torna a ubicar la secció Brigadoon), el Palau de Maricel (que acollirà aquest any una de les exposicions dedicades a Star Trek), l’Espai Movistar+ (espai gratuït a la Fragata amb diferents projeccions), l’Edifici Miramar (on es podrà gaudir, a més de projeccions, de la segona de les exposicions dedicades a l’univers trekkie), la Carpa Noray de l’Hotel Meliá Sitges (lloc d’alguna de les masterclass) i l’Hort de Can Falç (que porta quatre anys projectant sessions amb entrada lliure durant els dos caps de setmana).
La realitat virtual aterra a Sitges
En aquesta 49a edició, Sitges incorpora per primera vegada una proposta experimental entre cinema fantàstic i realitat virtual: la nova secció Samsung Sitges Cocoon. La firma de productes electrònics d’alta tecnologia i el Festival han unit les seves forces per oferir als espectadors una nova sala en la qual es podrà gaudir d’impactants i terrorífiques experiències immersives. Cada usuari disposarà d’una butaca on submergir-se de ple en l’acció, decidint on vol dirigir la seva mirada en qualsevol moment del relat. A través de 8 curtmetratges programats, el públic podrà endinsar-se en un manicomi macabre, una casa encantada, una gàbia plena de zombis i, fins i tot, viatjar per l’espai.
La sala Samsung Sitges Cocoon, d’accés lliure i gratuït, oferirà una variada programació de cinema de tall fantàstic que ja ha captivat públics de diferents parts del món i estarà ubicada a l’exterior de l’Auditori Meliá Sitges.
Les activitats de la indústria i educació amplien recorregut
En la seva última edició, el Festival va apostar de manera decidida per la presència de la indústria audiovisual i per potenciar el networking professional. Aquest any, el certamen ha redoblat els seus esforços en aquest sentit, impulsant i acollint diverses iniciatives, en sintonia amb els diferents agents del sector: inversors, institucions, agents professionals, etc. En aquesta línia, l’Industry Meeting Point –instal·lat a l’Hotel Meliá Sitges– abraça diverses iniciatives dirigides a la indústria per aprofitar el networking natural que genera el propi Festival.
El Sitges Pitchbox, que va néixer l’any passat com una eina per oferir l’oportunitat a produccions de llargmetratge de gènere, arriba a una segona edició plenament consolidada, amb la participació de la Diputació de Barcelona i una elevada resposta per part de professionals. Set projectes, escollits pel Festival i la plataforma Filmarket Hub, defensaran dijous 14 les seves opcions de rebre finançament.
Amb l’objectiu de potenciar al màxim el trànsit de professionals i multiplicar els espais de trobada i reflexió, aquest any s’han reforçat els vincles amb les associacions de productors audiovisuals catalans. Així, entre els actes previstos, la federació de productors PROA organitzarà un acte privat amb inversors, i participarà en la iniciativa de networking de la Spain-China Foundation, a la qual també hi assistiran productors integrats a Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC). La presència del sector audiovisual procedent de Xina es tradueix en una comitiva de sis líders del sector audiovisual, que visitarà el Festival en el seu primer cap de setmana.
També arriba la segona edició el programa de mentoring empresarial coorganitzat entre la PAC i Nivell 10 (Ajuntament de Sitges), Producers meet Producers (PMP). Aquesta iniciativa reuneix un grup de deu productors júniors amb els seus homòlegs sènior, els quals es comprometen a realitzar un seguiment dels seus inicis en el sector durant tot un any.
Paral·lelament, i després de la gran acollida que va tenir l’any passat, Sitges 2016 torna a convocar la Blood Red Carpet, un programa de promoció del jove talent d’actors i directors novells: tres actors, tres actrius i tres directors amb projecció internacional, seleccionats per un jurat integrat per l’Acadèmia del Cinema Català, l’Associació Catalana d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Televisió de Catalunya i professionals del sector.
Una novetat de la present edició és el llançament de la guia pràctica Perdre la por a invertir en cinema, realitzada pel Festival amb el suport de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sitges. La guia compta amb la col·laboració de sis prestigiosos assessors fiscals, que destaquen en petits articles les bondats de la inversió en producció cinematogràfica.
I com cada any, el Festival també comptarà amb la sessió SGAE Nova Autoria, una selecció de curtmetratges d’alumnes d’escoles de cinema i audiovisuals catalanes que opten als Premis SGAE Nova Autoria al millor guió, millor direcció i millor música.
Sitges 2016 tornarà a acollir l’ESCAC Week, un programa d’activitats i projeccions pels alumnes de l’escola dins del marc del Festival. Prop d’un centenar d’estudiants de cinema viuran en primera persona l’experiència de participar en aquesta cita artística i de la indústria.
A més, i com un dels actes previs a la commemoració l’any vinent dels 50 anys del Festival de Sitges, l’Institut Ramon Llull organitzarà una mostra comissariada pel propi Festival de Sitges: el Catalan Fantasy Weekend – 50 Years of Sitges-International Fantastic Film Festival es portarà a terme del 27 al 29 de gener de 2017 a Londres en el Regent Street Cinema. Aquesta iniciativa està emmarcada dins dels actes internacionals que es sumen a la celebració del 50 aniversari del Festival.
Més produccions catalanes a Sitges 2016
Si en el 2015 van ser sis les produccions catalanes incloses en la programació del Festival, la 49a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya torna a apostar per l’audiovisual i el talent català i augmenta a deu les produccions d’aquest any, constituint el Festival, una vegada més, com una passarel·la pels últims treballs nacionals del gènere. Les deu produccions catalanes de la programació de Sitges 2016 són: Inside, Pet, Proyecto Lázaro, Mine, El cor del pi negre, Salvación, Vestigis, La propera pell, Herederos de la bestia i Hunger Diaries.
Suport a la 49a edició
Un any més el Festival agraeix el compromís de les entitats i empreses col·laboradores: Gas Natural (patrocinador principal), Moritz i Torres (patrocinadors), Meliá Sitges (patrocinador i seu oficial), Movistar + (soci multimèdia), Deluxe (col·laborador), La Vanguardia (diari oficial), TV3 (televisió oficial), Autolica - Mercedes Benz (vehicle oficial), Samsung (col·laborador tecnològic) i Bacardí (còctel oficial).
Sitges 2016 s’organitza gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Sitges i de l’Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el recolzament de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals del Ministeri d’Educació, Cultura y Esports, de la Diputació de Barcelona i del Carnet Jove - Departament de Benestar i Família.
Més informació
- El Festival de Sitges triplica aquest any el nombre de pel·lícules en català
- La catifa vermella de Sitges 2016 reunirà el millor talent del fantàstic
- Els espectadors del festival de Sitges es podran submergir a la realitat virtual
- L'espot del Festival de Cinema de Sitges evoca la fe universal en 'Star Trek' (VÍDEO)
- La première europea de 'The Limehouse Golem' clourà el Festival de Sitges
- 'Prevenge' clausurarà la secció Noves Visions del Festival de Sitges
- L’últim film de Juan Antonio Bayona serà al Festival de Sitges
- Terele Pávez rebrà el Premi Nosferatu al Festival de Sitges
- El Festival de Sitges escalfa motors amb dues sessions de curts fantàstics a la fresca
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!