Festival Internacional de Cinema Fantàstic

La première europea de 'The Limehouse Golem' clourà el Festival de Sitges

El més esperat del cinema de terror americà recent arribarà a la Secció Oficial de la mà de 'Blair Witch', d’Adam Wingard

The Limehouse Golem. EIX

The Limehouse Golem. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La 49a edició de Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya ja té a punt la seva programació completa. Una àmplia i valenta mirada al fantàstic composta per més de 200 títols, que inclouen les propostes més trencadores de l'any. A més de seguir sumant títols a les seccions Oficial i Noves Visions, també els arriba el torn a la resta de seccions, que completen el line up definitiu del Festival.

The Limehouse Golem, producció britànica basada en la novel·la de Peter Ackroyd titulada Dan Leno and the Limehouse Golem, clausurarà Sitges 2016. Juan Carlos Medina presentarà, en première europea, aquest film situat en el Londres de l’època victoriana, que es centra en una sèrie d’assassinats que tenen terroritzada la població, fins el punt de creure que la mítica criatura anomenada Golem és la causant dels mateixos. El càsting de The Limehouse Golem compta amb l’actriu espanyola María Valverde. Insensibles, l’anterior treball de Juan Carlos Medina, guanyador d’alguns premis en diferents festivals, va competir en la Secció Oficial de Sitges 2012.

Després del seu pas pel Festival de Toronto, arribarà a Sitges l’esperadíssima Blair Witch, que retorna l’espectador al terror que fa 17 anys, el 1999, va passar pel Festival de la mà de The Blair Witch Project. Aquesta vegada dirigeix Adam Wingard a qui tots recordaran per You're Next o The Guest. De Llatinoamèrica podrà veure’s en la secció Noves Visions La región salvaje del mexicà Amat Escalante, que acaba de rebre el premi al millor director en el Festival de Venècia. Mexicana també és Las tinieblas (The Darkness) de Daniel Castro Zimbrón, thriller psicològic i fantàstic protagonitzat per Brontis Jodorowsky que es veurà en una sessió especial en première espanyola. En primícia mundial, però aquesta vegada procedents d‘Europa, destaquen la pel·lícula belga Mon ange, de Harry Cleven, una història d’amor entre un jove invisible i una noia cega, i la francesa Arès, film de ciència-ficció de Jean-Patrick Benes, en el que un París distòpic està sumit en la pobresa i la població surt endavant participant en baralles il·legals en les que tot és vàlid. També en sessió especial, com Arès, es projectarà Que Dios nos perdone, de Rodrigo Sorogoyen, cinta espanyola protagonitzada per Antonio de la Torre i Roberto Álamo que ens porta al Madrid de la crisi del 2011, en el que dos inspectors de la policia emprendran una carrera contrarellotge per trobar el parador d'un assassí en sèrie. La japonesa Gantz: 0 podrà veure’s també en una sessió especial, un prodigi de l‘animació digital dels creadors de Capitán Harlock (vista a Sitges 2013). La pel·lícula Are We Not Cats de Xander Robin, que acaba de passar per Venècia amb èxit de crítica i públic, podrà veure’s en la secció Noves Visions.

La Secció Panorama, on es donen cita les propostes de gènere més independents, reunirà a Sitges 2016 directors tan coneguts pel públic com Don Coscarelli, realitzador de culte des del 1979 quan va presentar Phantasma; Bryan Bertino, que el 2008 va sorprendre i terroritzar amb Los extraños, o el director Marcus Dustan, guionista d’alguns títols de la saga Saw i The Collector. Phantasm Ravager (2016), guionitzada pel propi Coscarelli i dirigida per David Hartman, suposa el retorn al cementiri de Morningside i a un món paral·lel poblat per estranyes criatures, a més d’una 'famosa' bola d’acer. La jornada inaugural de la secció estarà protagonitzada per Dans la forêt (Into the Forest), el retorn del director Guilles Marchand, guionista de Harry, un amigo que os quiere. Per la clausura de la secció, Sitges 2016 es reserva una monster movie, l’americana The Monster de Bryan Bertino.

Seguint en la secció Panorama, però en el seu vessant documental -Panorama Documenta- s'uneixen a l'anunciat film sobre la figura de Leonard Nimoy, For the Love of Spoke (Adam Nimoy, 2016), l’excel·lent retrat de Brian de Palma en el documental De Palma, un recorregut pels monstres en el cinema i els seus creadors Le complexe de Frankestein (Gilles Penso, Alexandre Poncet, 2016), i Dragon Girls! Les amazones pop asiatiques, documental que fa un recorregut per les fèmines guerreres de les cintes d'acció asiàtiques, dirigit pel francès Yves Montmayeur. Dins d’aquesta secció, en una sessió especial, es projectarà el documental Herederos de la bestia, dirigit per Diego López i David Pizarro. El film es centra en la creació, el rodatge i la posterior estrena i èxit de la pel·lícula d’Álex de la Iglesia, El día de la bestia, i a la vegada s’analitza la seva influència en tota una generació de realitzadors.

El cinema asiàtic té una presència rellevant a Sitges 2016. Realitzadors consagrats i altres emergents firmen propostes recollides en la major part de les seccions, entre les quals destaquen l’últim thriller del director hongkonès Johnnie To, Three, i Trivisa, film produït per To, de qui també podrà veure’s el documental The Weaving of a Dream: Johnnie To’s Vision & Craft, cinta que examina el procés de creació i de treball del realitzador durant el rodatge de Three. Un altre realitzador regular en la programació de Sitges és Dante Lam, que presentarà al Festival Operation Mekong, un thriller d’alt voltatge inspirat en fets reals sobre la màfia de la droga en ple riu Mekong. Per últim, ressalta la projecció de la pel·lícula més taquillera de la història del cinema xinès: The Mermaid, del director i còmic Stephen Chow. Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya compta, un cop més, amb el suport del The Hong Kong Economic and Trade Office de Brussel·les, la representació oficial de la regió administrativa especial de Hong Kong a la Unió Europea, que promou enllaços econòmics i comercials entre Hong Kong i Europa, i organitza seminaris de promoció de negocis i inversions, esdeveniments culturals, festivals de cinema i les celebracions de l’any nou xinès.

En la secció Midnight X-Treme es reuneixen les propostes més transgressores de la programació. A 'La nit més zombi' podran veure’s, entre d’altres, la première mundial de la sorprenent It Stains the Sands Red, dels Vicious Brothers, o la que diuen que és la primera pel·lícula índia tamil de zombis, Miruthan de Shakti Soundar Rajan, un blockbuster en tota regla ple d’infectats i crítica mediambiental. A 'La nit d’acció' s’ha de destacar el film de sèrie B Don't Kill It, de Mike Mendez, en el qual Dolph Lundgren –que rebrà al Festival el premi Màquina del Temps- interpreta un caçador de dimonis, i la pel·lícula cridada a convertir-se en la cinta d’acció de l’any, Headshot (dels Mo Brothers, directors de Killers, vista a Sitges 2014), amb els actors de culte Iko Uwais i Julie Stelle. Seguint amb 'La nit més freak', a més de veure estranys amfibis mutants gegants a Bad Blood: The Movie (Tim Reis), els espectadors podran retrobar-se amb dos dels personatges més famosos del J-Horror: a Sadako vs. Kayako, les aterradores The Ring i La maldición es donen la mà. Estrenes destacades com l’americana Hidden in the Woods (Patricio Valladares) protagonitzada per William Forsythe, o Viral, dels directors de l’estrenada a Espanya Nerve, Henry Joost i Ariel Schulman, són alguns dels protagonistes de 'La nit més killer" i 'La nit del terror', respectivament.

Tretze són les produccions que podran veure’s en la Secció Òrbita del Festival, dedicada exclusivament als thrillers més esperats. Entre ells destaca el debut dels directors Corey Asraf i John Swab, Let Me Make You a Martyr, vist a Fantasia, un thriller de venjança de dos germans bessons que planegen l’assassinat del seu abusiu pare, protagonitzat per Marilyn Manson. També l’esperat retorn del director coreà Kim Jee-won (I Saw the Devil), The Age of Shadows, que s’ha vist en la Secció Oficial del recentment finalitzat Festival de Venècia i que situa l’acció en una Corea en el període de la invasió japonesa.

Completa el recorregut per Sitges 2016 la secció Seven Chances, programada per l’ACCEC, l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics de Catalunya. Entre els set títols, destaca la presència del documental que recorre la infantesa, adolescència i primers treballs del realitzador David Lynch, David Lynch: The Art Life, que acaba de ser presentat a Venècia, i el retorn d’un dels directors més estimats pel Festival, Ti West, que presenta In a Valley of Violence, un western de venjança, no exempt d’humor, protagonitzat por Ethan Hawke, John Travolta i Taissa Farmiga. També podrà veure’s l’últim treball d’una de les figures més fascinants de la cinematografia japonesa, Masao Adachi. Guionista de Koji Wakamatsu i Nagisa Oshima i director d’alguns dels títols més radicals del cinema nipó dels anys 60, a Sitges 2016 es presentarà el seu últim treball, Artist of Fasting, que a més de ser la provocadora adaptació d’un famós relat de Franz Kafka, és tota una radiografia, delirant i despietada, de la societat japonesa de l’actualitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local