Assaig dels Castellers de Vilafranca del Penedès de cara al Concurs de Castells. Castellers de Vilafranca
ACN/ N. Torres |
Tarragona
29-09-2016 16:29
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'inèdit 3 de 9 sense folre, el castell més valuós de la 26a edició del Concurs de Castells de Tarragona, s'ha convertit en el repte. Amb la puntuació màxima de 2.565 punts carregat -i 2.950 punts descarregat-, és carta guanyadora. Castellers de Vilafranca i Vella de Valls el tenen molt present i aquest dimecres al vespre ambdues colles l'han assajat fins a dosos. És l'as que guarden sota la màniga, sense por de portar-lo a concurs. Verds i rosats es disputaran el primer lloc del podi demostrant els deures fets durant la temporada, amb castells de 10 pisos en cartera. Aconseguir descarregar totes les construccions també pot ser decisiu per sumar punts i desmarcar-se en un certamen que, de fet, mai s'ha guanyat amb un castell inèdit. Un total de 32 colles actuaran, entre dissabte i diumenge, a la Tàrraco Arena Plaça, que s'omplirà amb 25.000 persones, entre castellers i espectadors. A dos dies perquè arrenqui el certamen, a Tarragona el ritme és frenètic i ja s'ha començat el muntatge del concurs a l'antiga plaça de braus. El pletòric estat de forma de les colles, l'actuació dels castellers xinesos d'Hangzhou i la lluita renyida pel títol són els al·licients de la gran cita castellera biennal que es preveu històrica, en la seva edició més internacional i mediàtica.
Força, equilibri, valor i seny, i també il·lusió és el que mou aquest concurs, entre els castellers i aficionats del món casteller, en una temporada vibrant. A la Colla Vella estan desbordats. "És trepidant tant pels castells que volem provar i castellers a assaig, com per la gran repercussió mediàtica i social, sense precedents", explica a l'ACN el president dels rosats, Joan Ibarra, durant l'assaig d'aquest dimecres al vespre. A la colla rival i líder indiscutible del concurs en les darreres set edicions, els Castellers de Vilafranca, les sensacions són les mateixes. "Arribem més igualats i això fa que el concurs sigui apassionant", exposa el cap de colla, Toni Bach.
Verds i rosats arriben al concurs en un nivell de forma immillorable. Ambdues han descarregat aquesta temporada el 3 de 10 amb folre i manilles -Vilafranca en quatre ocasions, i la Vella, en dues i una de carregada- i han aconseguit carregar el 4 de 10 una vegada, totes dues colles. Els castells de 10 formen part del seu programa i la clau radica en la tercera construcció per aconseguir la millor puntuació. Vilafranca aposta per la torre de 8 neta i la Vella pel 4 de 9 net -que té menys punts i forçaria els del Portal Nou a fer l'inèdit 3 de 9 sense folre. Les proves han anat molt bé. "El tirarem si fes falta, i si no, potser també el farem", avança el president de la Vella.
Més prudents, els de Vilafranca es reserven aquesta construcció inèdita en cas que la Vella els posés contra les cordes i no hi hagués més remei. L'estratègia dels verds passa per anar sobre segur i descarregar les construccions, un factor que també puntua -i cada cop es valora més- al concurs. "El guanyador serà el que descarregui els castells i el programa que portem, més que de màxims, és d'un pis inferior, però poder-los descarregar, i a priori no marxarem dels dos castells de 10 i la torre, no m'imagino ara mateix cap més freqüència", afirma el cap de colla. Les dues colles haurien de cometre errors greus per perdre la carrera al primer lloc del podi.
Més enllà de la lluita pel podi
La tercera plaça se la disputarien la Joves de Valls i la Jove de Tarragona, seguits pels Capgrossos de Mataró i els Castellers de Sants. Les dotze millors colles del rànquing casteller actuaran diumenge a partir de les 10 del matí, mentre que la vintena següents ho faran dissabte a la tarda, en una jornada, a priori, més tranquil·la. Entre aquestes, debutaran els Xiquets d'Hangzhou. Assagen al local de la Vella -la colla que els va apadrinar-, en la ja de per si bulliciosa seu vallenca. Creada fa sis anys, aixequen castells de 8 pisos i provarien de 9. Però han après ràpid l'ortodòxia castellera i ho porten en secret. No deixen ni prendre imatges dels assajos.
166 castellers, "a lucky number"
"Ja veurem... Una cosa és assajar i una altra fer-ho al concurs, no sé com estarà la meva gent allí, però intentarem fer-ho el més bé possible; estem molt emocionats i també una mica nerviosos, però molt contents de veure els nostres amics -de la Vella- i participar al concurs, és un somni fet realitat sobretot per a la nostra canalla", afirma a l'ACN Qian Anhua, l'empresari multimilionari xinès que va impulsar la formació d'una colla castellera dins la seva colònia tèxtil, Antex Fashion Clothes, a prop d'Hangzhou, a la Xina de l'Est. S'han desplaçat fins a 166 integrants de la colla. "El 66 és considerat un número de la sort a la Xina", bromeja Anhua.
Amb accent internacional
Els Xiquets d'Hangzhou, la primera colla estrangera que actua al concurs, sortiran en 8a posició, un altre número associat pels xinesos a la bona fortuna. Dissabte també es farà una exhibició de colles internacionals a la plaça de la Font -de Copenhaguen, París, Londres i Andorra. Al concurs hi ha cinc rondes d'actuacions i puntuen els tres millors castells. Les colles actuaran en solitari o en grup en funció del seu castell -dissabte, poden actuar soles si fan un castell superior al 3 de 8, i diumenge, la construcció límit és a partir del 4 de 9 amb folre. El públic és informat per megafonia i a través d'una pantalla. El concurs per primer cop incorpora un himne propi.
70 especialistes sanitaris
El muntatge d'aquesta cita castellera costa uns 400.000 euros. Prop de 70 especialistes sanitaris vetllaran per a la seguretat del concurs. Pel que a la normativa del certamen, incorpora algunes novetats menors, que a grans trets, busquen reduir els temps morts que allargaven en excés la durada del concurs. Així, hi haurà rondes encavalcades -si una colla fa un peu desmuntat, saltarà el torn a una altra formació, i després podrà tornar a provar el castell- i es limitarà el temps per muntar un castell fins a segons -entre 4 i 5 minuts en funció de la construcció. El guanyador del Concurs de Castells s'emportarà 16.000 euros en efectiu i un trofeu en forma de piràmide.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!