Sitges inaugura l'exposició central de l'Any Ramon Casas aquest dimecres. EIX
Míriam de Lamo |
Sitges
15-11-2016 21:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Referent de la modernitat i vinculat a artistes com Santiago Rusiñol o Pablo Picasso, Ramon Casas (1866-1932) va destacar pel seu cosmopolitisme impregnat de temàtica popular i per la seva especialització en retrats. En el 150è aniversari del seu naixement, el pintor protagonitza una exposició organitzada pels Museus de Sitges, l'Obra Social La Caixa i el Museu Nacional d'Art de Catalunya que inaugurarà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest dimecres al Museu Maricel. La mostra, titulada “Ramon Casas. La modernitat anhelada”, compta amb 178 obres i inclou tant pintures com dibuixos i cartells, a més de fotografies de l'època. Es tracta de l'exposició central de l'Any Ramon Casas, dedicat a homenatjar l'artista.
Noves mirades sobre l'artista
“Casas no està exhaurit. Hem tractat de buscar obres poc conegudes i algunes mai no vistes, i aportar noves mirades sobre l'artista”, va explicar ahir dilluns el cap de Col·leccions dels Museus de Sitges, Ignasi Domènech, que ha exercit de comissari de l'exposició al costat del coordinador de Col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya, Francesc Quílez. La mostra compta amb vàries obres inèdites de l'artista, que representen un pati interior i una plaça de braus madrilenya, així com un joc de cartes dibuixat per Casas. Les obres presents a l'exposició procedeixen tant de col·leccions privades d'arreu de l'estat com de préstecs del Museu Nacional d'Art de Catalunya, la Colección Carmen Thyssen, el Museu Nacional del Prado, els museus Picasso de Barcelona i de París, el Museu d'Orsay o la Galeria dels Uffizzi de Florència, entre d'altres. A banda de Casas, s'exhibeixen obres de Rusiñol, Henri de Tolouse-Lautrecc, Picasso, Sorolla, o Julio Romero de Torres.
Una mostra que no vol ser una antologia
Durant la presentació, Domènech va deixar clar que el plantejament de l'exposició “no és una antologia”. La mostra s'estructura en cinc apartats: “la construcció d'una identitat artística”, que plasma la formació del jove Casas en marxar amb tan sols 15 anys a París; “la poètica de la multitud”, dedicada a la crònica social realitzada per l'artista a través d'obres com “Garrot vil”, i en la que s'aprecia la influència de la fotografia; “la paradoxa de l'artista modern”, que aprofundeix en l'aparent contradicció d'un pintor que vol ser cosmopolita però a la vegada s'aboca en la temàtica popular, representant escenes taurines entre altres espectacles populars; “la pulsió bohèmia”, que analitza la vinculació de Casas amb la cerveseria barcelonina Quatre Gats, oberta el 1897, i el grup bohemi compartit amb Romeu i Rusiñol; i, finalment, “identitats ambivalents”, que analitza els diferents retrats femenins pintats per Ramon Casas al llarg de la seva trajectòria.
Influència sobre Pablo Picasso
Algunes de les obres destacades de la mostra són els retrats al carbó de diferents personalitats culturals de l'època realitzats per Casas entre 1897 i 1899. Els dibuixos, d'una gran modernitat, van influir directament l'obra posterior de Picasso, segons els comissaris. Tant Quílez com Domènech van destacar que si bé Casas va viure una etapa de transgressió especialment accentuada durant l'etapa dels Quatre gats, la modernitat va anar dil·luint-se a partir de 1910, quan va dedicar-se a pintar retrats per a burgesos. “Casas reflecteix una influència moderna però es troba amb una sèrie de dificultats, com una clientela refractària a assimilar aquesta modernitat”, va apuntar Quílez.
En paraules de la comissària de l'Any Ramon Casas, Vinyet Panyella, l'exposició “dóna una imatge de l'artista diferent a la que s'havia donat fins ara, pensada per al context cultural del segle XXI”. “Ramon Casas. La modernitat anhelada” s'exhibirà a CaixaForum Madrid del 7 de març a l'11 de juny i a CaixaForum Palma del 5 de juliol al 22 d'octubre. No totes les obres del catàleg estaran presents a les tres seus de l'exposició, segons els organitzadors. A Sitges, la mostra podrà visitar-se fins al 19 de febrer de 2017.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!