Sitges es converteix en capital del llegat de Casas amb l’exposició central del 150è aniversari de l’artista. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
16-11-2016 17:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Museu Maricel de Sitges estrenarà aquest proper dimecres la mostra central de l’any Ramon Casas, dins la commemoració dels 150 anys del naixement de l’artista. ‘Ramon Casas: la modernitat anhelada’ presenta gairebé 200 obres del dibuixant i d’altres pintors coetanis, algunes de les quals s’han exposat en comptades ocasions, i d’altres veuran la llum pública per primera vegada. “Volem jugar amb la contradicció dels estereotips que acompanyen Casas com a ‘pintor de la modernitat’, quan en realitat aquest va ser un camí que no va arribar a culminar”, ha explicat aquest dilluns Francesc Quílez, comissari de la mostra juntament amb Ignasi Domènech. Al mateix temps, Domènech ha assegurat que un dels objectius era reunir un conjunt d’obres que “estableixin una narració al voltant de Casas que permeti aportar noves mirades” a la seva trajectòria. L’exposició serà a Sitges fins a mitjans de febrer, quan viatjarà al CaixaForum de Madrid i posteriorment es traslladarà a Palma de Mallorca.
La comissària de l’Any Ramon Casas, la sitgetana Vinyet Panyella, ha aplaudit aquest dilluns el resultat de l’exposició instal•lada al Museu Maricel, assegurant que “s’ha aconseguit donar una imatge de l’artista diferent de la que s’havia vist fins ara”. Panyella ha destacat que una de les premisses que l’equip s’havia marcat des d’un inici era “defugir de fer una exposició antològica”, i ha garantit que la mostra il•lustra una visió alternativa a la convencional, amb una imatge “pensada per a la població del segle XXI”.
En la mateixa línia, el comissari Ignasi Domènech ha remarcat que “Casas no està exhaurit, i els estudis i les mirades possibles sobre la seva obra són múltiples i diverses”. Per donar aquest nou enfoc a la seva obra i a la seva influència, l’exposició ubicada al Museu Maricel agrupa 178 quadres i dibuixos provinents de col•leccions privades d’arreu de l’estat espanyol i de diverses pinacoteques de primer nivell. Així, s’han reunit obres, entre altres, del Museu Cau Ferrat de Sitges, el MNAC, la Col•lecció Carmen Thyssen, el Museu del Prado de Madrid, el Museu d’Orsay i el Picasso de París, el Museu de Versalles i la Galeria dels Uffizi de Florència.
Cinc àmbits entorn una llarga trajectòria
‘Ramon Casas: la modernitat anhelada’ està dividida en cinc àmbits, el primer dels quals es centra en l’etapa formativa de l’artista. En aquest espai, Ignasi Domènech ha equiparat l’exposició a “un joc de miralls” dels elements de la cultura francesa que Casas adquireix, els quals posteriorment deriven en una influència de l’autor català cap a altres artistes. Pel que fa al segon àmbit, denominat ‘La poètica de la multitud’, la mostra recull quadres i fotografies de crònica social, que retraten grans grups de ciutadans anònims, sense entrar en individualismes.
El recorregut deriva així cap al tercer sector, dedicat a la ‘Paradoxa de l’artista modern’, on s’hi poden veure obres de temàtica popular, amb constants escenes taurines i de la cultura del circ, mentre que la quarta secció es centra en el caire més ‘Bohemi’ de l’autor. Així, es reuneixen quadres desconeguts fins ara, centrats en finals de la dècada de 1890, quan s’inagura la cerveseria ‘Els Quatre Gats’. Finalment, la mostra acaba amb un homenatge a la dona, combinant retrats que Casas va fer a l’alta burgesia amb quadres que mostren la dona emancipada i moderna, alhora que també s’exposen un conjunt de nus de l’època més lliure de l’artista.
Intercalats amb els quatres signats per Ramon Casas, a les diferents seccions es poden veure mica en mica constants obres d’altres autors sobre els quals el pintor català va resultar influent, com Toulouse-Lautrec, Carolus-Duran, John Singer Sargent, Santiago Rusiñol, Joaquin Sorolla, Joaquim Torres-Garcia o Pablo Picasso. Respecte aquest últim, el comissari Francesc Quílez ha assegurat que Casas va tenir una influència “molt clara” tant pel que fa al llenguatge i a la poètica, però sobretot a nivell d’”admiració”.
L’exposició ‘Ramon Casas: la modernitat anhelada’ està organitzada per Museus de Sitges, l’Obra Social ‘La Caixa’ i el Museu Nacional d’Art de Catalunya, en col•laboració amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sitges. Després d’haver-la presentat a la premsa aquest dilluns, la inauguració oficial de la mostra es celebrarà aquest proper dimecres 16 de novembre, encapçalada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont.
Més informació
- Sitges inaugura l'exposició central de l'Any Ramon Casas aquest dimecres
- El Museu de Maricel es converteix en un passeig per l’obra de Ramon Casas i el seu món
- La mostra central de l'Any Casas aplegarà a Sitges 200 obres procedents de diversos museus europeus
- Els museus del Penedès s’uneixen per elaborar una ruta conjunta de Ramon Casas
- Una mostra al Museu de Maricel a Sitges sobre Ramon Casas, plat fort de l'Any Casas
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!