Activitat social i cultural

Un enginyer forestal format en agricultura ecològica, nou masover de l'ermita de Sant Pau

Sergi Lorente va arribar a Sant Pere de Ribes fa cinc anys, treballa a la Cooperativa de Can Pere i serà el responsable de cuidar aquest paratge de prop de 5.000 metres quadrats de terreny

Un enginyer forestal format en agricultura ecològica, nou masover de l'ermita de Sant Pau. Ajt Sant Pere de Ribes

Un enginyer forestal format en agricultura ecològica, nou masover de l'ermita de Sant Pau. Ajt Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El nou masover de l’Ermita de Sant Pau, Sergi Lorente, ja ha signat el contracte de lloguer amb l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, concretament el passat 9 de març, i aquesta setmana es traslladarà definitivament a la masia per començar a treballar i assentar-se en la seva nova tasca. Bàsicament s’encarregarà del manteniment general dels dominis i propietats de l’ermita i de gestionar i dinamitzar l’espai. “Ara estarà a les seves mans i a les de l’Ajuntament consolidar l’Ermita com un indret d’activitat social i cultural com es mereix aquest patrimoni”, ha manifestat l’alcaldessa Abigail Garrido. 

En Sergi Lorente és enginyer forestal i té formació en agricultura ecològica i jardineria. Va arribar a Sant Pere de Ribes fa cinc anys i treballa a la Cooperativa de Can Pere com a encarregat de l’horta ecològica. Ell serà el responsable de cuidar aquest paratge tan estimat i els prop de 5.000 metres quadrats de terreny que l’envolten. “Viure en una masia i ser el masover sempre ha estat una il·lusió” ha explicat en Sergi, que s’ha mostrat molt content i disposat a fer-ho el millor possible i a col·laborar amb totes les entitats i el poble perquè “vull intentar que aquest espai guanyi en  valor”, ha dit.

Paral·lelament, el masover serà l’interlocutor entre les persones que s’apropin a l’ermita i l’Ajuntament. Els col·lectius o entitats que vulguin sol·licitar l’ús de l’espai per fer activitats hauran d’adreçar-se en primer terme al nou masover, que també col·laborarà en els actes organitzats per la Parròquia i l’Ajuntament. Més endavant, un cop finalitzades les obres de rehabilitació que s’estan duent a terme, la capella s’obrirà periòdicament  un cop al mes al públic en general.

Algunes de les idees que planteja en Sergi per a l’activitat de la masia és “mostrar a la canalla l’horta i les gallines”, o dit d’altre manera, “com es pot viure de masover i del que et dona la terra”, ha afegit el regidor de Cultura, Josep Moya. En aquest sentit aposta per una relació fluida també amb les escoles en les seves visites a Sant Pau per explicar-los no només la història i tradicions de l’indret sinó també d’altres qüestions relacionades amb la vida d’un masover, la relació amb l’entorn, la terra, el camp, el cultiu ecològic i l’alimentació saludable.

La candidatura del Sergi Lorente va ser la guanyadora de les tres que finalment van ser acceptades, segons els requisits establerts, d’un total de quatre sol·licituds presentades. La durada del contracte és de 3 anys des de la data de la seva signatura i es podrà prorrogar de 2 en 2 anys fins a un màxim d’11 anys.

Pel que fa al procés de licitació per accedir a l’arrendament de la masia, es va posar en marxa un cop aprovades definitivament per Ple, a data de 31 de maig i per unanimitat, les bases del concurs públic amb les darreres modificacions i incorporacions fetes. L’objecte d’aquestes era conservar i protegir el patrimoni de l’ermita i arrendar amb connotacions socials la masia com a habitatge, atesa la finalitat de facilitar-ne l’accés a persones que en tinguessin necessitat i s’ajustessin al perfil demandat.

Actualment l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes està portant a terme diverses actuacions per preservar i mantenir l’ermita de Sant Pau. Aquest 2017 ja han començat, des del mes de gener, els treballs i les obres de rehabilitació d’una part de l’edifici de culte que s’allargaran durant tot l’any, amb un cost total de gairebé 94.000 euros i que engloba quatre fases: un estudi (que finalitzarà a finals d’any) sobre el comportament de les fissures del mur de la façana principal i de la zona del cor; la restauració de la base de pedra natural del portal, que ja ha quedat enllestida;  la reparació de les humitats per capil·laritat dels paraments de la façana i dels murs perimetrals, que ara s’està executant;  i el pintat interior i exterior de l’edifici, que es preveu acabar de cara a l’estiu.

L’Ajuntament també ha encarregat la redacció del projecte d’arranjament de l’entorn de l’ermita de Sant Pau. Es destinaran prop de 55.000 euros.  Aquestes actuacions s’emmarquen dins del Pla de Reactivació Municipal 2016-17, que va destinar 131.000 euros per a millores de l’Ermita i el seus voltants. L’alcaldessa ha reivindicat l’espai “com un lloc potent no només de trobada i tradicions sinó també per a l’activitat turística, i que ha d’estar en condicions per a rebre les visites de tothom”.

Cal recordar que l’any 2015 es va fer una actuació de rehabilitació de la masia per garantir la seva habitabilitat i ús residencial, tot adaptant-la a la normativa vigent. En total s’hi van invertir uns 56.000 euros. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local