Memòries de la doble opressió

La vida de la vilanovina Clara Pueyo durant la Guerra Civil, a l'Ateneu Vilanoví

La projecció de la multipremiada 'El gran vuelo' formarà part de la jornada “Dones i memòries de la doble opressió de gènere en la Guerra Civil Espanyola” i comptarà amb la presència de la directora, Carolina Astudillo

La vida de la vilanovina Clara Pueyo durant la Guerra Civil, a l'Ateneu Vilanoví. EIX

La vida de la vilanovina Clara Pueyo durant la Guerra Civil, a l'Ateneu Vilanoví. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova i la Geltrú acull aquest divendres 5 de maig, a les 19h, per primera vegada, la projecció del multipremiat documental "El Gran Vuelo", de Carolina Astudillo  i que relata la vida de la vilanovina Clara Pueyo durant la 2a República, la Guerra Civil Espanyola i el primer Franquisme, quan Clara desapareix de la història. A partir d’un agosarat treball amb les pel·lícules d’arxiu i els texts de les moltíssimes cartes i anotacions que recollia Clara Pueyo, la directora construeix una reflexió sobre la guerra, el paper de les dones als partits d’esquerres, les presons de dones, i la triple opressió que van patir figures com la protagonista del documental, en tant que perdedores de la guerra, desposseïdes i dones. El procés a què va ser sotmès Pueyo qüestiona les formes masculines de la militància i reclama, amb paraules pròpies, una mirada feminista sobre la història. La directora, Carolina Astudillo, que ha treballat les presons de dones franquistes en diferents documentals, presentarà “El Gran Vuelo” i participarà d'un debat a la seva finalització.

L'acte anirà acompanyat d'una xerrada sobre "'Las pelonas'. Repressions i gènere en la història recent" de la professora de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Laia Quílez, experta en Memòria Social i documental, que presentarà el llibre "Posmemoria de la Guerra Civil y el Franquismo. Narrativas audiovisuales y producciones en el siglo XXI". Laia Quílez és llicenciada en Comunicació Audiovisual i Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i doctora en Comunicació amb una tesi sobre les representacions i la postmemòria al cinema documental argentí posterior a la Dictadura, o l’anomenat “cinema dels fills” dels represaliats. Ha dirigit un projecte i escrit sobre documental espanyol i la memòria de la Guerra Civil, el Franquisme i la Transició espanyola.

Després de la projecció i el debat, hi haurà sopar amb pintxos temàtics reivindicatius de la memòria de les dones en la Guerra Civil. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local