Descobreixen una necròpolis del segle XIII a les obres de Cal Pa i Figues de Vilafranca del Penedès. Vinseum
Redacció |
Vilafranca del Penedès
26-09-2018 11:05
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El projecte arquitectònic d’ampliació de VINSEUM, a Vilafranca del Penedès, implica l’enderroc i l'excavació del subsòl del solar del número 5 de la plaça Jaume I, Cal Pa i Figues. Aprofitant les obres, s'ha programat durant aquest estiu una excavació arqueològica on fa una dècada ja es van trobar diferents estructures i els resultats han estat sorprenents.
Els arqueòlegs han descobert un cementiri que devia funcionar entre els segles XIII/XIV i XVI i que ocupa pràcticament tota la superfície del solar. Tot i estar força afectat per les construccions posteriors, fins el moment s’han excavat prop d’una quarantena tombes. Aquest nombre el converteix en el cementiri més extens excavat fins a la data a Vilafranca. Són enterraments en fossa simple en la qual es col·locaven els difunts d’esquena al terra amb els braços creuats a l’alçada de la cintura. De les troballes, destaca l’enterrament simultani d’una parella en què la dona fou enterrada amb la mà abraçant la cama del seu company. En el futur, un estudi antropològic d’aquests enterraments permetrà conèixer molt millor com eren els primers habitants de la Vilafranca medieval, des de les característiques físiques, a l'esperança de vida, les malalties.
L’espai de Cal Pa i Figues, en època medieval estava integrat al centre de poder de Vilafranca, dins del clos emmurallat, i dins de l’espai que, segons documentacions antigues i afrontacions, formaria part del Palau Reial.
L’existència de documents que esmenten la possibilitat que el Palau es va establir en espais pertanyents al call jueu de Vilafranca ha estat un indici de la possible existència d’estructures relacionades amb aquest, així com el seu ús durant època baix medieval i moderna. La presència d’evidències arqueològiques aporten moltíssima informació sobre el palau medieval i l’evolució històrica de Vilafranca. Tots aquest motius fan necessària una intervenció arqueològica abans i paral·lelament a l’inici de les obres de reforma de VINSEUM.
L’excavació
Des de mitjans de juliol i de manera ininterrompuda un equip d’arqueòlegs de l’empresa vilafranquina Tríade Serveis Culturals ha estat treballant en el solar, un cop rebuda la corresponent autorització del Departament de Cultura de la Generalitat. Tot i que encara no s’han acabat els treballs, la feina feta durant aquestes setmanes ha posat al descobert un seguit d’elements que permeten conèixer l’evolució d’aquest espai en els darrers 800 anys.
Ara han avançat algunes de les troballes més significatives a l’espera de la finalització de la intervenció arqueològica. Entre les estructures més modernes que s’han localitzat hi trobem dos abocadors dels segles XVII-XVIII on alguns terrissaires vilafranquins llençaven els fragments de ceràmica mal cuita o trencada dels seus obradors. Hi destaquen nombrosos fragments dels famosos càntirs de Vilafranca, molt reconeguts en el seu moment. També s’han descobert els fonaments d’una edificació situada darrera de les capelles dels Dolors i de sant Pelegrí que podria haver tingut relació amb aquests edificis religiosos.
També s’han trobat nombroses sitges (antics magatzems de cereals) de grans dimensions datables principalment entre els segles XIII i XIV. Just al límit de l’obra amb el pati de cal Badia, on a cavall de 2016 i 2017 també s’hi efectuaren excavacions arqueològiques, s’ha trobat un mur que marcaria el final dels edificis localitzats en aquesta primera intervenció i que en la mateixa època podien haver format part del call vilafranquí, tot i que encara està en procés d’estudi.
Actualment s’està treballant en l’espai lateral de la façana oest de l’actual edifici del VINSEUM on s’hi estan excavant diversos elements constructius possiblement relacionats amb els primers moments del Palau Reial.
Les tasques d’excavació s’han compaginat amb l’obra arquitectònica. El tractament de les restes està controlat i autoritzat pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!