Museu de les Cultures del vi

El nou Vinseum de Vilafranca serà una realitat a partir de la primavera de 2023

L'alcalde Pere Regull ha reclamat a la Generalitat que “cregui realment en la capacitat que té el Vinseum i destini diners per a la seva consolidació i creixement

El nou Vinseum de Vilafranca serà una realitat a partir de la primavera de 2023. Ajuntament de Vilafranca

El nou Vinseum de Vilafranca serà una realitat a partir de la primavera de 2023. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un dels projectes de ciutat més ambiciosos de Vilafranca del Penedès, l'ampliació del Vinseum, està arribant a la recta final de la seva concreció. Les obres de contrucció de la nova planta de l'equipament ja estan gairebé enllestides i ara l'Ajuntament procedirà a la museografia dels nous espais creats a la que destinarà 2 milions d'euros. La intenció és poder inaugurar el Vinseum ampliat de cara a la primavera de l'any que ve.

El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya passarà dels actuals 500 metres quadrats d'espai d'exposició als 3 mil i dels 1.500 metres quadrats d'espais polivalents als 5 mil. Tindrà capacitat per a exposar entre 2 i 3 mil peces i encabirà joies del món de la viticultura com ara una gran premsa biga del segle XIX originària de Cunit que, fins ara, no es podia visitar. L'objectiu del projecte és convertir el Vinseum en una referència de país i una eina de divulgació cultural de primer nivell.

L'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha reclamat a la Generalitat durant l'acte de presentació de l'estat de les obres que “cregui realment en la capacitat que té el Vinseum i destini diners per a la seva consolidació i creixement”. Per la seva banda, el director de l'equipament, Xavier Fornos, ha assenyalat que el museu vilafranquí hauria de tenir la consideració oficial de Museu d'Interès Nacional per a equiparar-lo al Maricel i el Cau Ferrat de Sitges, el Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú o el Pau Casals de El Vendrell. Joan Tarrada, president del patronat del Vinseum, ha explicat que “tenim l'objectiu de convertir el Vinseum en el millor museu del vi del món”.

El museu té 90 anys d'història i el 2017 es va decidir tirar endavant l'actual fase d'ampliació que ocupa el solar de l'antic edifici de Cal Pa i Figues per a convertir-lo en una peça museística de nivell internacional. L'ambiciosa actuació ha topat durant aquests gairebé cinc anys de treballs amb diferents dificultats que han endarrerit el calendari d'obres que estava previst. La troballa d'una necròpolis o de les restes d'un antic celler en el subsòl del solar van provocar diverses aturades en el procés del projecte. A més, també hi va haver problemes amb alguna de les empreses contractades per a tirar endavant l'ampliació.

El passat cap de setmana, l'Ajuntament de Vilafranca va organitzar una primera visita guiada a l'interior del nou edifici del museu en la que un grup de ciutadans i ciutadanes van poder veure de primera mà l'estat de la reforma. El Vinseum ampliat disposarà de 6 plantes, de les quals quatre tindran l'exposició estable. La planta soterrani versarà sobre Vilafranca, la planta baixa serà d'accés gratuït i s'hi podrà veure la gran premsa biga de Cunit i referents de promoció dels vins catalans i de la mateixa ciutat de Vilafranca. A les tres plantes superiors s'instal.larà l'exposició definitiva sobre les cultures del vi de Catalunya i a la quarta i última s'habilitarà un espai polivalent on hi haurà exposicions temporals i activitats de la programació cutlural habitual.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local