Festival de cinema fantàstic

Peter Weir: “Em fascina que ’El show de Truman’ segueixi tan viva 20 anys després de la seva estrena”

El director rep aquest dijous el Gran Premi Honorífic del Festival de Sitges 2018

Pla mitjà del cineasta Peter Weir, Gran Premi Honorífic del Festival de Sitges 2018, saludant amb el barret durant el photocall de l'11 d'octubre de 2

Pla mitjà del cineasta Peter Weir, Gran Premi Honorífic del Festival de Sitges 2018, saludant amb el barret durant el photocall de l'11 d'octubre de 2

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Festival de Sitges 2018 lloa aquest dijous la trajectòria del director Peter Weir, àmpliament reconegut per haver capitanejat ‘El show de Truman’ (1998), considerat un film “importantíssim en el camp de la premonició del cinema fantàstic”, segons el director del certamen, Àngel Sala. Hores abans de rebre el Gran Premi Honorífic del festival, Weir ha assegurat que se sent “fascinat” en veure que la pel•lícula ‘El show de Truman’ “segueix tant viva 20 anys després de la seva estrena”, alhora que ha atribuït els mèrits de la història al guió d’Andrew Niccol. “En el seu dia era pura fantasia especulativa i mai vam pensar que pogués ser una història tant real”, ha afegit, en referència al protagonisme que les xarxes socials i les transmissions en directe tenen avui en dia.

En atenció als mitjans, Peter Weir ha definit l’argument d’’El show de Truman’ com una història “meravellosa” ideada per Niccol, assegurant que l’any 98 van crear el guió de la pel•lícula de forma conjunta sense imaginar-se que acabaria adquirint un to “profètic” vint anys després.

Weir ha comparat l’evolució del film amb la “maduresa” que adquireixen els vins. “Quan vam rodar-la, estava pensada per ser consumida en aquella època, però ha acabat passant allò que ocorre amb alguns vins, que maduren a l’ampolla i acaben sent millors amb el pas dels anys”, ha afirmat.

En aquest sentit, i respecte la gran quantitat de recursos tecnològics que hi ha en l’actualitat per retransmetre en directe la vida de les persones, Peter Weir ha volgut destacar especialment l’escena d’’El show de Truman’ en què el realitzador de la història conclou que “els humans acceptem la realitat que se’ns presenta”. Per al director, aquest és un dels motius que manté viu l’èxit d’aquesta cinta.

En paral•lel a la història de la vida de Truman Burbank filmada ininterrompudament –que el Festival de Sitges projectarà aquest dijous a la tarda per commemorar-ne el 20è aniversari-, Weir ha rebut els elogis de la premsa assistent al certamen per altres èxits com ‘La ultima ola’ o ‘Fearless’, mentre ha deixat a l’aire la possibilitat d’encapçalar nous rodatges.

Crític amb l’auge de les series

D’altra banda, Peter Weir ha lamentat que la indústria audiovisual hagi viscut un canvi “enorme” en els darrers anys, amb un “declivi” del cinema i un ascens de la televisió. Davant aquest canvi d’escenari, el cineasta ha assegurat que això suposa una “oportunitat meravellosa” per als escriptors i actors. “Però no tant per als directors”, ha afegit, apuntant que els professionals s’han vist abocats a iniciar-se en el món de la televisió abans de poder saltar al món dels llargmetratges.

Weir també s’ha mostrat crític amb l’auge del format sèrie per la gestió que fan del “ritme” de les històries. “En una pel•lícula has d’agafar una història, explicar-la i fer-ho mantenint un equilibri en el ritme, i això és difícil”, ha destacat, assegurant que a la televisió aquesta habilitat perd pes degut a la quantitat d’hores de què es disposa per exposar un relat. “A vegades hi ha massa dades i fets i seria necessari comprimir-los”, ha conclòs.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local