Dos amics de Sitges

Sitges ret un homenatge a l’humor gràfic de Gin i Mingote

És la primera vegada que els treballs artístics d’aquests autors s’aplega en una exposició

Sitges ret un homenatge a l’humor gràfic de Gin i Mingote. Ajuntament de Sitges

Sitges ret un homenatge a l’humor gràfic de Gin i Mingote. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'obra dels dibuixants Antonio Mingote i Jordi Ginés Soteras Gin protagonitza la darrera exposició del Centre Cultural Miramar que es pot visitar fins el dia 25 d’agost. Els dos autors són referents de l’humor gràfic de la segona meitat del segle XX, que es van admirar mútuament i es van conèixer. La mostra, inaugurada aquest dissabte passat, reuneix per primera vegada una vuitantena d’originals, esbossos i altres elements que ajuden als espectadors a contextualitzar les respectives obres dels dibuixants com llibres, revistes i un petit recull de fotografies que els relacionen amb la vila.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, destaca que “la mostra, protagonitzada per Antonio Mingote i Jordi Ginés Gin, és un exemple per reivindicar la potencialitat cultural de Sitges”. L’alcaldessa ha explicat també “com la vila de Sitges ha estat i  és generadora i receptora de talent.  Les trajectòries artístiques de Gin i Mingote van ser diferents i també les seves biografies, però l'exposició vol destacar els denominadors en comú i un dels seus vincles és el lligam amb Sitges”. 

Per al regidor de Cultura, Xavier Salmerón, “en un moment com l’actual, cal defensar la llibertat d’expressió que els humoristes gràfics sempre han intentat practicar i que  volen continuar fent”. A la mostra es poden veure dues vinyetes que havien estat censurades d’Antonio Mingote, que va dibuixar i retratar la societat de la Postguerra.

L’exposició, comissariada per Jesús Sánchez i José Luis Martin, mostra els treballs dels dos humoristes gràfics a través de diferents àmbits: caricatures, autocaricatures, esbossos, humor polític, humor absurd i humor sexy. Gin és considerat un artista elegant, i Mingote, el cronista de la societat espanyola de les darreres dècades.

El president de la Fundació Gin, Josep Maria Cadena, ha destacat sobre l’obra de Mingote l’enginy dels seus acudits que “feien pensar” i sobre Gin que “amb les seves obres tractava qüestions de les que habitualment no es parlaven, com el sexe, o d’altres com la corrupció política”.

La vídua d’Antonio Mingote, Isabel Vigiola, va recordar que el dibuixant -nascut al carrer Jesús de Sitges el 17 de gener de 1919- sempre es mostrava orgullós de ser de Sitges i que l’escola més antiga de la vila portava el nom del seu avi: el professor Esteban Barrachina.


Antonio Mingote Barrachina (Sitges,1919-Madrid, 2012)

Antonio Mingote va néixer a Sitges, però es va establir fora, malgrat que sempre va mantenir un lligam amb la vila.

La carrera professional d’Antonio Mingote com a dibuixant humorístic va començar quan al 1946 va començar a publicar articles a la revista humorística La Codorniz. Després, a partir del 1953 va començar a col·laborar amb el diari ABC com a ninotaire fins a la seva mort l'any 2012. 

Mingote va publicar llibres d’humor gràfic, va ser escriptor i va cultivar altres àmbits creatius com el de director editorial. També va escriure per al teatre i per a la televisió, va ser autor de curtmetratges i de guions de cinema.

La tolerància, la justícia, la llibertat i la soledat van ser els grans temes del dibuixant que va ser distingit al llarg de la seva carrera amb nombroses distincions com el Premi Internacional d’Humor Gat Perich (2001).


Jordi Ginés Soteras Gin (Barcelona, 1930 -Sant Pere de Ribes, 1996)

Jordi Ginés Soteras, conegut per Gin, va aterrar a la vila a la dècada dels 70 amb la seva dona i les seves dues filles. El dibuixant va començar la seva trajectòria artística de dibuixant l'any 1954. Tres anys més tard es va convertir en un dels integrants de la segona generació de l'escola Bruguera. Va col·laborar en publicacions com Tretzevents, Can –Can, DDT,  Florita i Nicolás. El dibuixant també va tenir una carrera internacional ja que va treballar en diverses sèries per al mercat britànic i als anys 60 va començar la seva col·laboració en revistes adreçades a un públic adult.

L’any 1972 es va incorporar a l'equip de la revista satírica esportiva Barrabás i posteriorment va arribar a ser director de la revista El Papus. Durant la dècada dels 80 va exercir com a director artístic de Play Boy Espanya i Nacional Show. El 1995 va ser nomenat Catedràtic de l’Humor per la Universidad de Alcalá de Henares. Gin també va ser el director editorial de la revista El Jueves fins a la seva mort l'any 1996. 

Exposició ‘Gin i Mingote: dos amics de Sitges’

Centre Cultural Miramar
Fins al 25 d’agost

Horaris
De dilluns a divendres de 10.00 a 15.00 h i de 18.00 a 20.00 h
Dissabtes, diumenges i festius d’11.00 a 14.00 h i de 18.00 a 21.00 h 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local