Sant Jordi 2020

Sitges viu un Sant Jordi d'estiu "molt estrany" marcat per poques parades, molta calor i mascaretes obligatòries

Llibreters i entitats s'instal·len excepcionalment al recinte de l'Hort de Can Falç sense participació de floristes

Sitges viu un Sant Jordi d'estiu

Sitges viu un Sant Jordi d'estiu "molt estrany" marcat per poques parades, molta calor i mascaretes obligatòries. ACN/ Gemma Sánchez

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les prop de 40 parades de llibres i roses ubicades al passeig de la Ribera de Sitges en un Sant Jordi tradicional han quedat aparcades aquest 23 de juliol. Lluny de la imatge habitual a tocar del mar, el Sant Jordi d'estiu s'ha traslladat al recinte de l'Hort de Can Falç, on tant sols s'han instal·lat sis parades. Des de mig matí, llibreters i entitats han combatut la calor xafogosa que ha marcat el dia, mentre els floristes han estat els grans absents de la fira. "És el Sant Jordi més estrany que podíem celebrar", ha assegurat a l'ACN Sergio Lledó, de la llibreria Fahrenheit 451, lamentant que "la gent no té massa ganes de passejar i veure llibres amb mascaretes". L'ús de gel, mascaretes i guants ha estat indispensable per als compradors.

L'Ajuntament de Sitges havia previst reduir de 40 a 20 el nombre de parades habituals de Sant Jordi i ubicar-les totes a l'Hort de Can Falç per garantir un aforament limitat i facilitar el compliment de les mesures higièniques per prevenir la covid-19. Amb tot, finalment tant sols han estat sis les parades que s'han sumat a la fira: dues llibreries i quatre entitats del municipi.

El recinte s'ha posat en marxa a mig matí amb un degoteig tímid de visitants i la confiança dels paradistes posada en la tarda, anhelant una major afluència de compradors a mesura que minvi la calor. "No em sorprèn la poca resposta a la convocatòria, perquè les llibreries necessiten pagar treballadors extres per atendre la parada i és més que probable que avui no fem calers suficients", ha apuntat Sergio Lledó.

Aquest llibreter ha assegurat que la diada és "molt estranya" i ha lamentat que "no és tant divertida" com quan se celebra el 23 d'abril, si bé ha matisat que aquest Sant Jordi d'estiu és una festa "que el sector del llibre necessita". "No tenim les expectatives gaire altes, però tot allò que es pugui fer per donar suport al sector, benvingut sigui", ha afegit.

Des del Quiosc de l'Alba, el llibreter Carles Batalla també ha reconegut que participa a la fira amb expectatives baixes: "No és el dia que tocava, fa molta calor i la covid afecta molt". Així i tot, també ha assegurat que "val la pena" obrir la parada per celebrar el Sant Jordi a ple mes de juliol i compensar així el confinament de l'abril.

"Tant editors, com autors i llibreters hem tingut pèrdues enormes i alguna cosa farem avui", ha apuntat aquest paradista, que aquest cop ha obert un estand força més reduïda respecte qualsevol altre 23 d'abril. Per a Batalla, la festa d'aquest dimecres "no té el glamour d'un Sant Jordi habitual", motiu pel qual creu que "caldria dir-ne 'Fira del llibre'".

Una idea a la qual s'hi ha sumat el responsable de la llibreria Fahrenheit 451, que ha demanat que aquesta celebració excepcional serveixi per establir noves dates al calendari per impulsar el sector: "Serà perfecte si, en comptes de fer només un Sant Jordi, fem quatre dies del llibre al llarg de tot l'any per a què la gent sàpiga que no només es compren llibres el 23 d'abril".

Entre els visitants que aquest dijous al matí s'han acostat a les parades de Sitges, hi ha predominat l'ús de les mascaretes, les queixes per la calor i el desig de mantenir viu l'esperit de Sant Jordi. "Ja que no vam poder celebrar-ho a l'abril, ho fem avui, encara que sigui de manera limitada", ha explicat la Mireia després de comprar dos llibres amb el seu marit, en Víctor, que ha defensat que "cal donar suport al gremi de llibreters i fomentar la lectura".

Al seu torn, en Dídac i la Montserrat han tafanejat bona part dels llibres exposats a les parades fins que s'han decidit per regalar un conte al seu net i comprar un exemplar sobre la història de Sitges. Ell ha assegurat que viu aquesta jornada amb "tristor", ja que "no hi ha la vida que es respira en un Sant Jordi normal". Ella ha definit la diada com "emotiva", després de celebrar el 23 d'abril en confinament a Barcelona. Els dos s'han mostrat esperançats en la festa del 2021: "L'any que ve sí que ho farem".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local