Festival de cinema de Sitges

El Festival de Sitges atorgarà a David Lynch el Gran Premi Honorífic del certamen

El cartell de la 53a edició es tanca amb títols com 'Wendy', 'Possessor' o 'Baby', de Juanma Bajo Ulloa

Imatge del documental 'David Lynch: The art life' . EIX

Imatge del documental 'David Lynch: The art life' . EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Festival de Sitges està ultimant els detalls de la 53a edició, que es desenvoluparà entre el 8 i el 18 d'octubre en un format híbrid entre presencial i virtual a causa de la pandèmia del coronavirus. El certamen concedirà –a distància- a David Lynch el Gran Premi Honorífic i ha confirmat els títols que tanquen el cartell de l'edició, entre els quals destaquen 'Possessor', de Brandon Cronenberg (director revelació, 2012), 'Wendy', de Benh Zeitlin, i 'Baby', obra de Juanma Bajo Ulloa ('Alas de mariposa', 'Airbag'). Les últimes novetats del gènere fantàstic conviuran amb clàssics i altres gèneres en una edició el leitmotiv i cartell de la qual estan dedicats al film 'El gabinet del doctor Caligari', que celebra 100 anys.

Del 8 al 18 d’octubre, Sitges serà el punt de trobada dels amants del gènere fantàstic. Tant a les sales de cinema del certamen com a través de la pantalla, gràcies a la plataforma de continguts online Shift72, es podrà gaudir de la seva programació, com sempre amb molts novetats, la recuperació de clàssics i enguany el reconeixement a una personalitat clau en la història del cinema, David Lynch. El cineasta nord-americà Lynch rebrà el Gran Premi Honorífic del Festival de Sitges, un lliurament que es realitzarà de manera virtual a causa de les circumstàncies actuals.

La Secció Oficial Fantàstic a Competició oferirà una tria amb els títols més rellevants de la temporada. A les ja anunciades 'Península', 'Sputnik', 'Relic' o 'La vampira de Barcelona', de Lluís Danés, s’hi afegeixen aquest dilluns un grapat de films de diverses temàtiques i procedències.

Brandon Cronenberg, que el 2012 va guanyar el premi al millor director revelació a Sitges amb 'Antiviral', hi presentarà 'Possessor', cinta de terror ambientada en una organització secreta que utilitza tecnologia d’implants cerebrals per ocupar els cossos d’altres persones, amb la finalitat de dur-les a cometre assassinats. 'Wendy', de Benh Zeitlin, serà un altre dels títols més esperats.

Producció estatal i catalana

Com ja es va anunciar, Sitges s'inaugurarà mb l'estrena de la coproducció catalana 'Malnazidos', pel·lícula d'acció zombi en el marc de la Guerra Civil dirigida conjuntament per Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro. El certamen estrenarà també 'No matarás', de David Victori, 'La vampira de Barcelona' de Lluís Danés i 'Cosmética del enemigo' de Kike Maíllo. Dins la representació de cinema estatal, també hi serà 'Baby' (estrena mundial), una obra "molt personal" de Juanma Bajo Ulloa que va ser apadrinada per Sitges dins el projecte Fantastic 7.

D'altra banda, Quentin Dupieux, un habitual de Sitges amb comèdies com 'Rubber' (2010), 'Au poste!' (2018) o 'Le daim' (2019) presentarà 'Mandibules', protagonitzada en aquest cas per mosques gegants. L’humor absurd i gairebé surrealista també és la base de la francesa 'Teddy', dels bessons Ludovic i Zoran Boukherma. I encara hi haurà més comèdia, 'Save Yourselves!', d’Alex Fischer i Eleanor Wilson, que presenta una parella novaiorquesa que, davant de la por que l’addicció a la tecnologia acabi amb el seu amor, decideix passar unes vacances en una cabana al bosc. Això els impedirà assabentar-se que uns alienígenes han envaït la Terra. A 'Mosquito State', del polonès Filip Jan Rymsza, un obsessiu analista de dades de Wall Street troba patrons similars entre els seus models informàtics i els mosquits del seu apartament.

Sitges 2020 acollirà diverses estrenes mundials, entre les que destaquen tres cintes de ciència ficció i acció. 'Le dernier voyage' de Paul W.R., de Romain Quirot, és una proposta de ciència ficció que arrenca amb la desaparició de l’astronauta Paul W.R., destinat a una important missió per salvar la Terra. 'Archenemy', d’Adam Egypt Mortimer, director de 'Daniel Isn’t Real' (Sitges 2019) i 'Some Kind of Hate' (Sitges 2015), té com a protagonista un heroi d’una altra dimensió que cau per accident a la Terra, on és incapaç d’emprar els seus poders. Per la seva banda, 'Superdeep', del rus Arseny Sukhin, se situa l’any 1984 al Cercle Polar Àrtic, a 12.000 metres sota terra, on s’ubica el laboratori secret més gran de la Unió Soviètica.

També a la Secció Oficial es projectarà 'The Book of Vision', un drama d’època dirigit pel debutant Carlo Hintermann i amb la producció de Terrence Malick. Una estudiant de medicina descobreix un manuscrit del segle XVIII, que recull les emocions, temors i somnis d’una multitud de pacients.

Pel que fa a les seccions paral·leles, aquest dilluns s'hi sumen diverses novetats, com 'Last Words', de Jonathan Nossiter, que inaugurarà Noves Visions amb una història futurista on la Terra s’ha convertit en un gran desert. Al seu torn, el controvertit Bruce LaBruce ('L.A. Zombie') presentarà 'Saint-Narcisse', una cinta intimista amb tocs de comèdia sobre un jove en recerca de la seva mare, que viu en una remota cabana al bosc en companyia d’una dona misteriosa. També dins el terreny de la comèdia, Juan Cavestany proposa 'Un efecto óptico', protagonitzada per Carmen Machi i Pepón Nieto, que interpreten un matrimoni de Burgos que viatja a Nova York i que, un cop allà, se n’adonen que es tracta d’una altra ciutat.

Clàssics d’aniversari

La 53a edició del Festival de Sitges serà també un moment per a recordar i commemorar grans títols del fantàstic que celebren aniversaris. A les ja anunciades 'El hombre elefante' ('The Elephant Man', 40è aniversari i cloenda de Sitges 2020) i 'Desafío total' (Total Recall, 30è aniversari), s’hi sumen 'Flash Gordon', de Mike Hodges, i 'La guerra de las galaxias. Episodio V: El imperio contraataca' (Star Wars. Episode V: The Empire Strikes Back), d’Irvin Kershner. Totes dues cintes celebren els seus 40 anys d’existència i rebran el seu homenatge com a peces imprescindibles en la història del fantàstic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local