La quarta edició del festival filosòfic Vilapensa posa sobre la taula el debat sobre el mal. Ramon Filella
Ramon Filella |
Vilafranca del Penedès
24-03-2021 09:50
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
“El mal dels innocents” és el títol de la quarta edició del festival Vilapensa que se celebrarà entre el 12 i el 19 d'abril en diferents escenaris de Vilafranca del Penedès. Coincidint amb la pandèmia i seus devastadors efectes, els organitzadors centraran aquest any les activitats en el debat sobre el mal. Hi haurà conferències, exposicions, concerts i lectures dramatitzades a càrrec d'un llistat de ponents de primer nivell entre els que n'hi haurà també d'internacionals.
El festival ha tingut enguany una presentació del programa diferent al de les tres edicions precedents. Les activitats es van donar a conèixer en el transcurs d'un acte al Vinseum en el que els assistents també van poder presenciar un monòleg a càrrec de l'actriu Fina Rius i una conferència inaugural de Mercè Otero. El director del festival, Jordi Sàbat, es mostrava satisfet durant aquest acte de poder tirar endavant una iniciativa que s'està convertint en una referència en el conjunt de Catalunya.
Sobre la temàtica del mal sobre la qual girarà el festival, el mateix Sàbat explicava que “la pandèmia ha posat sobre la taula la gran vulnerabilitat dels humans davant el mal. Desconeixem les causes del mal, però sabem que és a tot arreu i en aquest difícil any ho hem pogut comprovar”. Entre els ponents que passaran per Vilafranca del Penedès durant els dies que es desenvoluparà el programa destaquen, entre d'altres, Josep Maria Esquirol, Anna Solé, Jordi Galimany, Joan Francesc Mira o l'alemany Markus Gabriel.
Gabriel és un filòsof de primer nivell internacional creador de l'anomenat “Nou realisme”. Es un referent actual de la filosofia europea i aprofitarà la seva estada al Penedès per a presentar el seu darrer llibre. Gabriel vindrà a Vilafranca del Penedès el dia 13 d'abril a l'auditori del Vinseum per a parlar dels principis morals per a temps foscos.
Diversos escenaris
El gruix de les conferències i debats es durà a terme a l'auditori del Vinseum, però també hi haurà actes al Claustre de Sant Francesc, als Trinitaris o a l'auditori municipal de Vilafranca on està previst el 18 d'abril un concert de l'orquestra Camerata Penedès. El programa del Vilapensa d'enguany té també un ampli pròleg que es desplegarà la setmana prèvia del 6 al 9 d'abril.
Dins d'aquesta prèvia, els dies 6, 7 i 8 d'abril es projectarà a l'auditori del Vinseum la mítica producció del memorial de l'Holocaust “Shoah” de Claude Lanzmann, una projecció que tindrà una presentació i una cloenda a càrrec de Josep Lliuró. A més, el divendres 9 d'abril s'inaugurarà a la sala dels Trinitaris l'exposició de Cabosanroque titulada “Dimonis”.
L'extens programa d'activitats d'aquesta quarta edició també té previst un epíleg el dilluns 19 d'abril en el que es podrà seguir la conferència “Auschwitz i el silenci de Déu? Que anirà a càrrec de dos ponents d'alt nivell com són Manel Gasch, teòleg i monjo de Montserrat i Daniel Ashkenazi, rabí principal de la comunitat jueva de Barcelona. La conferència es durà a terme a l'auditori del Vinseum.
Aquesta quarta edició del Vilapensa es podrà desenvolupar en les dates tradicionals del festival. L'any passat la pandèmia va obligar a ajornar-lo i a endarrerir-lo fins el mes de setembre, una problemàtica que aquesta vegada no es repetirà. Tot el conjunt d'activitats es farà seguint les recomanacions sanitàries dels actuals temps de crisi amb aforament limitat. Caldrà reservar entrada prèvia al web www.entrades.viseum.cat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!