Filosofia

“El mal dels innocents” triomfa al Penedès al festival del pensament

El VilaPensa tanca una edició amb filòsofs i pensadors de primer nivell com Josep Maria Esquirol i Markus Gabriel

“El mal dels innocents” triomfa al Penedès al festival del pensament. VilaPensa

“El mal dels innocents” triomfa al Penedès al festival del pensament. VilaPensa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La quarta edició del festival VilaPensa ha estat un èxit rotund. Malgrat les normatives d’aforament per a espectacles culturals i el confinament comarcal, tots els actes han exhaurit les localitats, que s'havien de reservar prèviament al web, i les mesures de seguretat s'han complert escrupolosament en tots els espais. Entre tots els actes, de manera presencial i per streaming, el festival ha comptat amb uns 6.500 espectadors. Aquest any i gràcies al format híbrid, el VilaPensa ha travessat fronteres i ha arribat a públic de 14 països diferents, entre els quals hi destaquen Mèxic, Brasil i França.

S’han celebrat quinze actes repartits per la ciutat, amb l'auditori del VINSEUM, Museu de les Cultures de Vi de Catalunya, com a escenari principal del festival. Nou conferències sobre filosofia i pensament, una exposició fotogràfica, una lectura dramatitzada, una entrega de premis literaris i una projecció històrica han protagonitzat el programa d’enguany.


Un cartell de luxe

El festival ha comptat amb la presència de grans noms de la filosofia i el pensament contemporani, convidats de luxe que han elevat el festival a un esdeveniment de primera línia, com el filòsof alemany Markus Gabriel (creador del ‘Nou Realisme’, nova corrent de pensament) o el català Josep Maria Esquirol. També Marta-Soler Gallart, Anna Solé i Joan F. Mira, entre d'altres. Els ponents han debatut sobre l'origen i les conseqüències del mal, els motius de l'existència de l'holocaust i la crua realitat que ens ha deixat la pandèmia de la Covid-19. Tres temes que, sense dubte, han generat molt interès entre un públic molt heterogeni.

Paral·lelament, els actes Més VilaPensa han permès vincular la filosofia a altres disciplines com el cinema, a través de la projecció de la gran obra documental Shoah; el teatre, amb la interpretació de la lectura dramatitzada d’El Visitant d’Éric-Emmanuel Schmitt; l’art, amb la inauguració de les exposicions Dimonis, de Cabosanroque, i Profanadors de llum, de la Fundació Vilacasas –obertes fins al 9 i 16 de maig, respectivament-; la música, amb el concert La Quarta de Mahler, a càrrec de l’Orquestra Camerata Penedès i l’educació, amb un projecte que han desenvolupat alumnes de secundària sobre les Stolpersteine.


L’eficiència del format híbrid

L’omnipresència del coronavirus en l’actualitat no només ha influït en la temàtica dels actes i en les intervencions del públic i ponents, sinó que també ha empès el festival a ampliar la difusió dels actes. Així, les conferències del festival s’han pogut seguir en directe i a la carta per RTVVilafranca. La col·laboració ha permès reformular els actes cap al llenguatge televisiu, generant debats vibrants, amb un ritme més àgil i picat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local