Filosofia

El festival Vilapensa comença la seva quarta edició reflexionant sobre el mal com a problema filosòfic

El catedràtic de filosofia de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Esquirol, ha estat el protagonista de la primera conferència

El festival Vilapensa comença la seva quarta edició reflexionant sobre el mal com a problema filosòfic. Ramon Filella

El festival Vilapensa comença la seva quarta edició reflexionant sobre el mal com a problema filosòfic. Ramon Filella

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El catedràtic de filosofia de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Esquirol, ha estat el protagonista de la primera conferència de la quarta edició del festival de pensament de Vilafranca del Penedès, Vilapensa, que es desenvoluparà a la capital de l’Alt Penedès fins el proper dilluns. Esquirol ha parlat sobre quines són les distincions conceptuals i els nuclis més problemàtics en relació amb el problema del mal.

En aquest primer acte del festival, l’ideòleg i coordinador del festival, Jordi Sàbat, s’ha mostrat molt satisfet de poder presentar un programa d’actes de primer nivell amb ponents de la talla del mateix Josep Maria Esquirol o del filòsof de la Universitat de Bonn, Markus Gabriel, entre molts d’altres. Sàbat ha recordat que «feia anys que volíem organitzar un Vilapensa amb el tema del mal com a eix genèric i aquest any, aprofitant també els estralls de la pandèmia, ho hem pogut tirar endavant».

En els propers dies s’anirà desplegant el programa de conferències, concerts, exposicions, debats i presentacions que tindran el Vinseum com escenari principal però que també es podran veure en diferents equipaments de Vilafranca del Penedès. Està previst un acte central diari a la sala d’actes del Vinseum a les 7 de la tarda en el que els ponents parlaran des de l’infern de Dante fins a la realitat del camp de concentració nazi d’Auschwitz. Precisament, el proper dilluns l’epíleg del festival se centrarà en aquest camp de concentració en una conferència titulada «Auschwitz i el silenci de Déu?» que anirà a càrrec de Manel Gasch i de Daniel Ashkenazi.

El Vilapensa viu aquesta setmana el gruix de la seva programació, però la setmana passada ja es van organitzar els primers actes previs en el que va destacar, en especial, la projecció en tres sessions repartides en tres dies diferents del documental «Shoah» del realitzador francès Claude Lanzmann,. El treball té una durada de 566 minuts i és per aquest motiu que la projecció es va haver de repartir en tres sessions a l’auditori municipal de Vilafranca.

La resposta del públic a l’oferta que presenta el Vilapensa d’aquest any està sent molt positiva malgrat les dificultats que genera la pandèmia que obliga a reduir l’aforament de tots els actes previstos. De fet, per a assistir-hi, ha estat necessari realitzar una reserva prèvia a través de la pàgina web del Vinseum (entrades.vinseum.cat).

La consolidació del festival en el panorama cultural anual de Vilafranca del Penedès és ja una realitat i, de fet, el coordinador Jordi Sàbat està començant a treballar en l’edició de l’any que ve que serà la cinquena.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local