Carnaval 2022

El preu de l'ecocaramel de les Comparses de Vilanova es dispara per la incertesa del carnaval

El caramel sostenible costa aquest any prop de 5 euros el quilo i els embolcalls tornen a ser blancs ja que només s'ha pogut trobar un distribuïdor que complís amb els terminis d'entrega

El preu de l'ecocaramel de les Comparses de Vilanova es dispara per la incertesa post-covid. Ajuntament de Vilanova

El preu de l'ecocaramel de les Comparses de Vilanova es dispara per la incertesa post-covid. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les parelles de comparsers hauran de rascar-se la butxaca aquest any per recuperar un dels actes més emblemàtics del Carnaval de Vilanova i la Geltrú. El preu de l'ecocaramel de les Comparses de Vilanova i la Geltrú, d'ús obligatori des de 2020, s'ha disparat a causa de la incertesa que hi ha hagut fins a l'últim moment sobre la celebració de la festa a causa de la covid. El caramel sostenible costa ara prop de 5 euros el quilo i els embolcalls tornen a ser blancs ja que només s'ha pogut trobar un distribuïdor que complís amb els terminis d'entrega. Les queixes dels participants han omplert en els darrers dies les xarxes socials ja que en la darrera edició de les Comparses, la de 2020, la FAC venia els ecocaramels a 2,63 euros el quilo i aquest any el preu als supermercats s'ha doblat pràcticament.

El president de la Federació d'Associacions del Carnval (FAC), Josep Estrada, entén la indignació dels comparsers i comparseres perquè el preu s'ha disparat, però explica que la situació d'incertesa ha compromès la previsió d'altres anys: "no hem sabut fins a l'últim moment quin seria el format de Carnaval que podríem fer aquest any i no ens podíem arriscar a fer una gran comanda d'ecocaramels com els altres anys, perquè aquest tipus de caramels sostenibles -que no són fàcils de trobar al mercat perquè o són ecològics o són biodegradables, però les dues coses és difícil de trobar- no aguanten d'un any per a l'altre".

I com que la FAC, a finals d'any, va decidir no fer comanda d'ecocaramels, l'Ajuntament de Vilanova va fer al mes de gener la comanda a l'únic proveïdor que podia complir els terminis de lliurament i el resultat ha estat un preu i un format que no s'ajusten al model desitjat, però que compleixen els objectius de sostenibilitat que estableix l'ordenança municipal. I és que els embolcalls d'aquest any són blancs i no donaran color a la tradicional catifa de caramels que cobreix la plaça de la Vila després de les guerres.

Amb aquest panorama, l’Ajuntament convida la gent a comprar l’ecocaramel, fent èmfasi en els avantatges i recordant el que estableix l’ordenança: "cal incidir en el fet no només de comprar caramels ecològics, sinó en contenir els quilos de caramel que es llencen, per una qüestió de prevenció tant del malbaratament alimentari com de reducció de la contaminació i del consum de recursos". És a dir, que si se’n llencen 10 quilos, doncs millor que 15, perquè així es redueix l'impacte de residus i la despesa per les parelles de comparsers també es conté.

A data d’avui hi ha quatre supermercats que han confirmat que venen ecocaramel (JR, Condis, Bonpreu-Esclat i Caprabo) a un preu que oscil·la entre els 4,50 i 5 euros.

Caramels sostenibles i ecològics

El govern de Vilanova i la Geltrú va fer obligatori l’ús del caramel sostenible a les Comparses del Carnaval de 2020, a iniciativa de la Federació d’Associacions pel Carnaval (FAC) i la Cooperativa La Vinagreta. Aquell mateix any, durant el Carnaval precovid, els operaris de la neteja viària van recollir més de 8 tones de caramels només de la plaça de la Vila durant les Comparses. 

I és que es calcula que cada any, el dia de les Comparses, tones de caramels van a parar a les clavegueres. Les conseqüències ambientals que es deriven dels plàstics dels caramels són complicacions en la gestió de la neteja, problemes al clavegueram, dificultats per a la depuradora, brutícia a la ciutat, plàstics al medi ambient, microplàstics al mar, tones de CO2 generades en el procés de producció d'aquests plàstics, etc. Es calcula que per cada 100 tones de caramels amb doble embolcall es generen 6 tones de plàstic (paper parafinat i altes components químics).

El bioplàstic que serveix d'embolcall per a l'ecocaramel es desfà més ràpidament i genera un menor impacte ambiental.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local