El Capvespre del Peix Senzill del Garraf. Node Garraf
Redacció |
Sitges
02-12-2024 11:07
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Escola d’Hostaleria de Sitges, amb el suport de l’Agència de Desenvolupament Node Garraf, ha acollit una nova edició del Capvespre del Peix Senzill, una jornada dedicada a la valorització de les espècies menys conegudes de la pesca del Garraf i al foment d’una gastronomia sostenible i d’arrel local.
Programa enriquidor
La vetllada ha començat amb l’obertura a càrrec de Samuel Valls, director de l’Institut Joan R. Benaprès de Sitges, i ha continuat amb una presentació sobre el mercat del peix senzill a càrrec d’Eva Bolaño, regidora de Mercats Municipals i Alimentació de Vilanova i la Geltrú, i Emília López, de la peixateria Domingo de Sitges. Aquesta taula ha estat moderada per Xavier Mestres, membre del Senat Gastronòmic del Garraf. El col·loqui posterior, sota el títol “Què n’hem de fer, el peix senzill?”, ha comptat amb la participació de Jaume Carnicer (Confraria de Pescadors de Vilanova), Alejandro Eguía i David Perea (Gremis d’Hostaleria de Sitges i Vilanova) i Josep Arasil (Societat Gastronòmica de Sitges), moderat pel locutor Vicenç Morando de Ràdio Maricel. Durant el debat, s’ha reflexionat sobre el paper del peix senzill en la gastronomia contemporània i la seva integració en els menús locals. L’acte ha inclòs la presentació del Manifest de la Cuina del Mar, a càrrec dels membres del Senat Gastronòmic Josep Maria Matas i Isidre Also. La cloenda oficial ha estat presidida per Marta Verdejo, presidenta de Node Garraf, Antoni Espanya, director general de Pesca, i Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges.
Reconeixements destacats
Poc abans del sopar, s’ha fet entrega del diploma de Mariscal del Peix Senzill, un reconeixement que ha distingit dues figures destacades per la seva aportació a la gastronomia i al territori. D’una banda, Anna Monasterio, professora de l’Escola d’Hostaleria de Sitges, ha estat premiada per la seva tasca en la formació de les noves generacions de cuiners i la transmissió de la seva passió i coneixement per la cuina. D’altra banda, Vadó Pons, mariner i membre del Senat Gastronòmic del Garraf, ha rebut el guardó en reconeixement a la seva experiència, el seu llegat i la seva contribució al saber fer vinculat a la cuina del mar.
Sopar del Peix Senzill: una experiència única
A continuació, els assistents han pogut gaudir del Sopar del Peix Senzill, una degustació elaborada pel professorat i l’alumnat de l’Escola d’Hostaleria de Sitges. Els plats, inspirats en la cuina del mar, han destacat pel protagonisme d’espècies de peix senzill, incloent-hi propostes com arrossos senzills, brioix de peix senzill, gambes a la planxa i cebiche. L’àpat ha estat acompanyat per vins del Massís del Garraf, amb la participació dels cellers Puig Batet, Vins de Foresta, Finca Valldosera i Celler de l’Hospital.
Un projecte de territori
El Capvespre del Peix Senzill reafirma el compromís de Node Garraf amb la promoció dels productes de proximitat, la sostenibilitat i el treball conjunt amb agents del territori, com el Club de Tast de Sitges, els gremis d’hostaleria, el Senat Gastronòmic del Garraf i la Confraria de Pescadors de Vilanova. Aquesta acció rep el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, que impulsa iniciatives que valoren i promouen la producció local de qualitat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!