El president de la Federació de Confraries de Pescadors de Catalunya, Antoni Abat, durant una atenció a l'ACN . ACN
ACN/ Albert Cadanet |
Brussel·les
09-12-2024 18:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els pescadors catalans han apel·lat des de Brussel·les al "sentit comú" perquè la Comissió Europea replantegi la seva proposta de reduir en un 79% -fins a 27 dies per any- el nombre de jornades permeses per a la pesca d'arrossegament al Mediterrani. Coincidint amb la reunió dels ministres d'Agricultura i Pesca que se celebra a la capital belga, representants del sector s'han desplaçat per donar suport a la posició del govern espanyol i, alhora, "pressionar" perquè l'executiu mantingui les seves exigències. El president de la Federació de Confraries de Pescadors de Catalunya, Antoni Abat, ha demanat una revisió del càlcul científic que empra la Comissió per avaluar els estocs de població i ha reivindicat els "esforços" del sector.
"Únicament venim a reclamar el dret a treballar, que no és poc", ha indicat Abat, qui considera que la proposta de la Comissió Europea suposa "trepitjar una línia vermella". "És impensable, pràcticament diria que és ofensiu", ha apuntat en declaracions a l'ACN des de la seu de l'executiu comunitari.
Per Abat, el millor que podria fer Brussel·les és "tornar a seure i renegociar" el reglament. Més encara tenint en comptes els "esforços" que ha dit a terme el sector durant els últims anys per adaptar-se a les exigències de la Comissió, les quals busquen garantir la qualitat dels estocs de població al mar. "Com a pescadors, notem que estem agafant més peix, i no pas poc; hem vist el fruit d'aquestes mesures", reivindica.
Les reivindicacions de la Federació de Confraries de Catalunya contrasten amb la posició de la Comissió Europea, que la setmana passada va afirmar que les evidències científiques apuntaven que diverses poblacions de peixos -com per exemple el lluç- es trobaven en una situació "dolenta".
En aquest sentit, Abat -que també ha arribat a Brussel·les acompanyat per científics del ram- defensa que cal revisar la metodologia científica i proposa mantenir en 180 el nombre de dies a l'any permesos per a la pesca d'arrossegament al Mediterrani. "Seria una xifra assumible", manifesta.
Al mateix temps, qualifica el plantejament de la Comissió Europea de "disbarat" i recorda que la reducció en els dies de pesca no només afectaria els vaixells. "Hi hauria un daltabaix molt important; [...] també estem parlant de la restauració, la comercialització, dels gremis de peixaters o dels majoristes", ha defensat. "Qui ha fet aquesta proposta, que jo crec que és ofensiva, no ha valorat la repercussió que pot tenir", ha afegit.
Jornada de protestes
Coincidint també amb la reunió dels ministres d'Agricultura i Pesca que se celebra aquest dilluns i dimarts a Brussel·les, les barques de pesca de diversos ports catalans no han sortit a la mar. Al mateix temps, pescadors i peixaters han protestat davant la seu de la Comissió Europea a Madrid perquè ll'executiu comunitari retiri una proposta que qualifiquen "d'inviable".
Abad ha posat en valor aquesta mobilització i ha subratllat que el sector és "molt conscient" del que està en joc. "Aquests dos dies ens estem jugant la viabilitat de la pesca", ha resumit.
Més informació
- Pescadors i peixaters protesten a Madrid per “pressionar” Brussel·les perquè retiri el seu “inviable” pla
- L'Estat trasllada a Brussel·les el seu malestar per la proposta "inacceptable" de la CE sobre la pesca al Mediterrani
- Els pescadors vilanovins s'aturaran dilluns i dimarts en protesta per la reducció del 80% d'activitat que imposa Europa
- El ministre d'Agricultura i Pesca reclama des de Vilanova una moratòria per evitar la reducció del nombre de dies de pesca
- Les Confraries de Pescadors critiquen l'acord de la CE sobre la pesca: "És allargar l'agonia"
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!