Estratègies

El Garraf i l'Alt Penedès confien en la marca Costa Barcelona per potenciar el seu turisme

Node Garraf organitza una sessió per presentar les dades i els actius turístics de les dues comarques

Node Garraf organitza una sessió per presentar les dades i els actius turístics de les dues comarques. Ajuntament de Vilanova

Node Garraf organitza una sessió per presentar les dades i els actius turístics de les dues comarques. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Agència de Desenvolupament NODE Garraf va convocar ahir una sessió de tarda a la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, per tal de presentar "Dades i actius turístics al Garraf i el Penedès. Costa de Barcelona". L'acte va congregar un gran nombre de públic – que va omplir la sala d'actes de gom a gom – amb presència de moltes personalitats i de representants dels gremis i associacions del sector turístic de la comarca. La sessió la va introduir el Patró Major de la Confraria, Miquel Illa, que va estar acompanyat de Joan Pere Gómez, nou gerent de Ports de la Generalitat de Catalunya. Gómez, que al llarg del matí es va entrevistar amb l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, va destacar el turisme com a "motor econòmic i eina bàsica per a Catalunya" i va voler fer valdre la importància del port.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras; el diputat de l'Àrea de Turisme de la Diputació de Barcelona i alcalde de Sitges, Miquel Forns; i la presidenta del NODE i alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, van ser els encarregats d'obrir la sessió. Neus Lloveras va destacar el fet que "aquest és el primer acte sectorial d'aquestes característiques que es fa a la ciutat, en un moment en què Vilanova aposta també per ser una ciutat turística." Lloveras va voler agrair el suport de la Diputació de Barcelona en la redacció del Pla de Màrqueting Turístic de la ciutat, així com a la vocació d'estratègia coordinadora del NODE.

La sessió va continuar amb una animada taula rodona que va moderar el periodista vilanoví especialitzat en turisme, Xavier Canalis, i que va comptar amb la presència de Jaume Martí, president del Gremi d'Hostaleria de Vilanova i la Geltrú; Joan Anton Matas, president del gremi d'Hostaleria de Sitges; i de Carlos Díaz, president de l'Estació Nàutica de Vilanova i la Geltrú. La taula va discutir temes tan diversos i interessants com els nivells d'ocupació de la temporada, la relació de Sitges i Vilanova i la necessitat de la marca Costa Barcelona, els habitatges d'ús turístic, la col·laboració públic i privada, o la potència de la marca Barcelona.

El punt àlgid de la sessió el va introduir el conseller delegat de NODE Garraf, Isidre Also, que va donar pas al vilanoví Francesc Vila, gerent del servei de Turisme de la Diputació de Barcelona, que va fer una presentació de les dades d'activitat turística de la temporada d'estiu i de les tendències i estratègies del turisme al Penedès i al Garraf dins la Costa de Barcelona. Vila va presentar nombrosos indicadors que s'estan treballant des del LabTurisme de la Diputació de Barcelona (http://www.diba.cat/es/web/dturisme/labturisme) i va posar l'accent en diferents qüestions com és el cas de la cerca de la desestacionalització. "Un dels reptes que té el Garraf i tota la Costa Barcelona és el de desestacionalitzar el turisme que ara tenim molt concentrat entre maig i setembre. Hi ha oportunitats de captar més visitants a la primavera o a la tardor – hivern. Hi ha molts mercats emissors, de centre Europa o del nord d'Europa als que la nostra destinació – pel clima, per l'estil de vida, per l'economia, per la identitat cultural que tenim – els hi és molt atractiva. Hem de treballar plegats i construir producte entre el Garraf i el Penedès i avançar en aquesta desestacionalització."

L'altre punt important que va destacar Francesc Vila en la seva intervenció va ser la concentració de turisme que té Barcelona i el treball conjunt que es fa amb Turisme Barcelona "per donar a conèixer a tots aquests visitants que estan a la capital que, a vint o a trenta minuts, també hi ha grans oportunitats per passar el seu temps lliure i el seu temps de vacances. En aquest sentit el Garraf té moltes oportunitats de captar turisme que està a la ciutat de Barcelona."

Per Francesc Vila el mercat internacional és molt important perquè és el que genera més impacte econòmic a la destinació. "El mercat nacional és també important, però aquest tipus de turista fa estades molt curtes. En general, el turista com més lluny ve, més llarga és la seva estada. Per tant ens interessa molt captar mercat anglès, alemany, rus, països de l'Est, Nòrdics... Són els que tenen una més gran capacitat adquisitiva i que a diferència de nosaltres no gaudeixen de bon clima. Això fa que ens mirin amb bons ulls, ja que, a més, les nostres destinacions de costa són urbanes i disposen de tota mena de serveis que resulten molt interessants i que donen molta seguretat. És un factor competitiu molt important."

En aquest sentit la Diputació de Barcelona es mostra molt activa i està present en fires en origen ja siguin a Londres, París, Roma o Moscou; a més d'estar molt pendent dels operadors i dels prescriptors que generen oferta en els seus països per portar-los aquí, i que tinguin una experiència positiva del que suposa estar al Garraf durant deu dies en forma de fan trips o press trips.

Per Vila cal entendre que el món és un gran escenari amb un conjunt de marques molt potents amb un nivell de competència molt fort. "Estem parlant de marques com Brasil, Mèxic, Argentina o fins fa poc Turquia o Egipte. Són marques amb productes molt definits que capten un segment de la demanda molt important del mercat europeu. Tenir capacitat de competència amb aquestes marques no es fa amb marques petites com Garraf o Alt Penedès. D'aquesta manera no es pot entrar en aquest escenari de competència. Per tant cal tenir una marca que et posi en aquest escenari i nosaltres tenim la gran sort d'estar a la costa - mar, sol, bon clima – i al costat de Barcelona. Aquest és un actiu que l'hem de fer valdre. És l'avantatge que té Costa Barcelona per davant de Costa Brava o Costa Daurada."

Octavi Bono, director general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, va ser l'encarregat, juntament amb Rosa Huguet, de tancar la sessió. Bono es va voler sumar al que ja havia afirmat l'alcalde de Sitges amb anterioritat, de què "cal adquirir consciència de Destinació Turística." L'acte, que va comptar també amb la presència de les regidora d'Innovació, Tecnologies de la Informació i la Comunicació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Ariadna Llorens, es va cloure a l'Espai Far on el participants van poder visitar el nou equipament museístic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local