Endesa iniciarà a finals de mes el desmantellament de la central tèrmica de Foix, a Cubelles. Endesa
Redacció |
Cubelles
08-03-2017 10:19
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Endesa començarà el proper dia 28 de març, de forma gradual, ordenada i segura, els treballs de demolició i desmantellament de l’antiga central tèrmica de Foix, situada al litoral de la comarca del Garraf, un cop disposa de totes els permisos i les llicències a tal efecte, atorgades per part del Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Cubelles, on s’ubica la planta de generació.
En una primera fase s’enderrocaran totes les estructures sobre la cota 0 del terreny de la central tèrmica: l’edifici industrial (la nau de turbines, el centre de control, la caldera i la xemeneia) i les instal·lacions associades (edifici d’oficines, menjador, naus, tallers, magatzems i els dipòsits de fuel que hi ha al costat de la subestació de Foix, a la zona de Mas Xinxola). En una segona fase es preveu la demolició de les estructures enterrades i la casa de bombes. Simultàniament a les tasques de desballestament, es procedirà a la remediació del sòl amb una tècnica que retornarà el terreny les condicions inicials, sense rastre de l’activitat industrial que durant 34 anys s’ha dut a terme en aquest emplaçament. Totes tres operacions es realitzaran d’acord amb un Pla de Vigilància Ambiental amb l’objectiu de garantir la gestió correcta dels residus originats, així com les mesures de prevenció necessàries per minimitzar l’impacte ambiental de l’obra. En total, les obres tenen un pressupost superior als 4,7 MEUR.
La central –de 520 MW de potència– va arribar al final de la seva vida útil i va tancar oficialment el juny de 2015. En els últims anys de funcionament, però, la Companyia va fer-ne un ús reduït i des del 2010 la central va operar únicament en períodes de punta de demanda i per resoldre situacions de restriccions a la xarxa de transport elèctric, ja que no es considerava necessària per a garantir el subministrament elèctric ni a mitjà ni a llarg termini. De fet, el grup no operava des del 3 d’agost de 2010. Aquell any va tenir una producció neta de 7,19 GWh i, per tant, una utilització de només un 0,17% sobre la seva capacitat de producció. En els últims quatre anys de funcionament, fins que es va parar (2007-2010), el seu ús mitjà va ser d’un 3,23%. És així com Endesa, que aposta per tecnologies més eficients i menys contaminants, va prendre la decisió de tancar-la com a conseqüència no només per l’excés de potència instal·lada sinó també al desenvolupament de tecnologies de generació amb millor rendiment.
Dades tècniques de la central
La central tèrmica de Foix s’ubica en una parcel·la de 16 hectàrees – equivalents a 11 camps i mig de futbol– dins el municipi de Cubelles, entre la carretera C-31 i la línia del ferrocarril, a 400 metres de la platja i a 1 quilòmetre i mig del nucli urbà. Va començar a construir-se l’any 1975 per Tèrmiques del Besòs, SA (TERBESA) –societat formada en un 50% per l’Empresa Nacional Hidroelèctrica de la Ribagorçana (ENHER) i un 50% per Hidroelèctrica de Catalunya, SA–, avui integrades dins Endesa. L’únic grup existent es va acoblar a la xarxa al cap de 4 anys, el 1979, i el seu disseny ha permès utilitzar fuel o gas natural, o ambdós combustibles simultàniament.
Salvaguarda del patrimoni
Un cop la central va cessar la seva activitat, la Companyia, a través del seu Fons Històric, va rescatar més de 900 elements singulars de la instal·lació. En total, es van recuperar 300 fotografies, 100 documents audiovisuals i 507 elements representatius del conjunt de l’activitat de la instal·lació, que va tancar el juny de 2015. Tot aquest material s’ha incorporat a la Fundació Endesa, que vetllarà per la seva conservació, tot inventariant-lo, catalogant-lo i digitalitzar-lo per, així, salvaguardar-lo i posar-lo a disposició de la comunitat científica i dels estudiosos.
Així mateix, la Companyia també recuperarà l’enorme mural de ceràmica que decora una de les parets de la central com un pas més per salvaguardar el patrimoni artístic i industrial de l’antiga instal·lació. La peça, obra de l’escultor local Pedro Llorente, té 30 metres d’amplada per 10 d’alçada, i està construïda a partir d’un mosaic format per centenars de rajoles de ceràmica de diferents colors. Endesa cedirà gratuïtament a l’Ajuntament de Cubelles el conjunt escultòric, que el consistori emplaçarà a un espai públic encara per determinar.
Més informació
- Endesa dóna a l'Ajuntament de Cubelles el mural de la Central Tèrmica
- Endesa recupera més de 900 elements de l'antiga Central Tèrmica de Foix de Cubelles abans de desballestar-la
- El ministeri autoritza el tancament definitiu de la Tèrmica de Cubelles
- Endesa enllesteix l’enderroc de la xemeneia de la central tèrmica de Cubelles
- Endesa afronta l'enderroc de l'estructura exterior de de la central tèrmica de Cubelles
- Endesa començarà l’enderroc de la xemeneia de la central tèrmica de Cubelles dimecres 11 de juliol
- Tot té el seu final
- La gran xemeneia de la central tèrmica de Cubelles es desmuntarà el maig de 2018
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!