Agricultura

La DO Penedès comença la verema més primerenca "de tota la història" degut a les altes temperatures de finals de juliol

La collita s'avança gairebé tres setmanes respecte èpoques anteriors però el sector garanteix que el raïm serà de qualitat excel·lent

La DO Penedès comença la verema més primerenca

La DO Penedès comença la verema més primerenca "de tota la història" degut a les altes temperatures de finals de juliol. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La DO Penedès ha començat a veremar abans que mai. El 31 de juliol ja es van collir els primers raïms de la chardonnay, i durant la primera setmana d'agost s'ha multiplicat l'activitat a les vinyes, on aquests dies s'han estat recol•lectant les varietats per elaborar vins escumosos. El director del Consell Regulador, Francesc Olivella, ha assegurat a l'ACN que aquesta està sent la verema més primerenca "de tota la història", degut al cop de calor que hi va haver a finals de juliol, després d'una primavera força seca. A més, Olivella ha destacat que les vinyes encara pateixen els efectes de la sequera del 2016. Si es compara amb fa vint anys, la verema s'ha avançat gairebé tres setmanes, però la DO Penedès garanteix que la maduració "és bona" i que el raïm serà d'una qualitat "excel·lent".

En una entrevista amb l'ACN des de les vinyes de Torre del Veguer a Vilanova i la Geltrú, Francesc Olivella ha senyalat la climatologia com el factor principal que ha fet avançar la verema fins a una data mai vista abans. "L'any passat hi va haver una sequera important que ja va comportar un avançament i una baixada notable de la collita, aquest hivern hem tingut pluges però la primavera ha estat seca amb temperatures molt altes", ha resumit el director de la DO Penedès. Això ha incrementat la vegetació dels ceps i ha "accelerat" la maduració del raïm.

De tot el període de calor de la primavera i principis d'estiu, la vinya s'ha ressentit especialment de les temperatures extremes que hi va haver a finals de juliol i inicis d'agost. La calor va fer augmentar el grau del raïm, que a data 1 d'agost se situava a nivells més habituals de mitjans de mes. De fet, la previsió de la DO Penedès era arrencar la verema entorn aquesta setmana però l'estat de les vinyes que hi ha plantades a menys alçada ha obligat els pagesos a redissenyar el calendari.

La climatologia també ha provocat que, novament, el raïm sigui d'una mida més petita de l'habitual. Com ja va passar l'últim any, la sequera fa que el gra i el raïm siguin més petits. Per aquest motiu, la DO Penedès ja calcula que la collita en global tornarà a ser entre un 15 i un 20% inferior a les xifres estàndards, de manera que la previsió és recol•lectar uns 19 milions de quilos de raïm. "Si la verema fos normal, hauríem d'arribar als 22", ha explicat Olivella, si bé ha assegurat que la quantitat prevista ja permet cobrir la producció de la DO Penedès. Amb tot, ha garantit que "la maduració va bé" i que "el raïm i els vins han de ser de màxima qualitat".

Tampoc hi haurà canvis pel que fa a la finalització del període de verema. Malgrat se n'hagi avançat l'inici, Francesc Olivella ha apuntat que hi ha determinades varietats i vinyes que se seguiran collint a finals de setembre i principis d'octubre. Les varietats per a vi blanc xarel•lo i parellada seran les més tardanes, mentre que per a vi negre es deixarà per al final el cabernet sauvignon, per garantir la bona maduració de les pells de cara a l'elaboració dels vins de criança.

"Preocupació" pel canvi climàtic

Tot i que la meteorologia més recent és la que té un impacte més directe en el calendari de la verema i la qualitat del raïm, Francesc Olivella ha recordat que el canvi climàtic és l'arrel de totes les modificacions viscudes els darrers anys a l'hora de conrear i veremar la vinya. De fet, ha assegurat que "respecte fa 20 anys, la verema s'ha avançat entre quinze dies i tres setmanes".

A nivell del conreu del raïm, l'escassetat de pluges –amb 'acumulació d'aigua en poc temps-, l'eixamplament dels períodes de sequera i les temperatures cada cop més elevades són tres factors que han obligat els productors a modificar els mètodes de treball. Com a exemple, antigament els pagesos deixaven el raïm airejat sense gairebé cap fulla de pàmpol que el cobrís i ara per ara fan tot el contrari: deixar la fulla per protegir-lo de la calor.

Olivella ha admès que és "preocupant" l'efecte que té el canvi climàtic sobre el sector, "però ens hi hem d'adaptar perquè és una lluita contra fets mediambientals". En aquesta línia, ha assegurat que la DO Penedès està dissenyant un projecte per a què les varietats pròpies com el macabeu, el xarel•lo, la parellada i l'ull de llebre s'adaptin al clima i es pugui reduir el nombre de tractaments per controlar bacteris com el míldiu i la botrytis. "El camí a l'adaptació ja l'estem fent", ha subratllat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local