Pla curt del president de l'AECAVA, Damià Deàs, fotografiat entre vinyes després d'una entrevista amb l'ACN. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sant Sadurní d'Anoia
16-07-2020 09:31
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'AECAVA (Associació d'Elaboradors del Cava) insta la Generalitat a fer proves PCR a tots els temporers contractats per a la verema per tal de garantir que no són transmissors de la covid-19. En una entrevista a l'ACN, el president de la patronal cavista, Damià Deàs, considera que el Govern és qui ha de proporcionar i assumir aquestes proves, ja que avisa que els pagesos propietaris de les vinyes no tenen suficient capacitat econòmica. "Reclamem a l'administració que actuï", afirma Deàs. D'altra banda, pel que fa a la crisi dels preus del raïm que va marcar la darrera verema, el president de l'AECAVA confia que enguany s'equilibrarà la balança degut a la plaga del míldiu i a les mesures aplicades per reduir l'estoc als cellers.
Deàs celebra que el sector vitivinicultor estigui treballant junt amb la Generalitat, l'Ajuntament de Vilafranca i els responsables sanitaris per crear un protocol per gestionar l'arribada dels temporers. L'objectiu, segons detallaven aquesta mateixa setmana els responsables del Consorci Sanitari, és evitar que els temporers de la verema es converteixin en transmissors de la covid-19, com ha passat a Lleida amb diversos treballadors de la campanya de la fruita dolça.
El president de l'AECAVA recorda que el volum de contractacions al Penedès és molt inferior respecte el del Segrià, però considera que cal establir una normativa per garantir la seguretat sanitària del sector. En aquest sentit, la patronal està participant durant les darreres setmanes a diverses reunions per acabar de definir el protocol d'actuació. Un pla on reclama que es fixi la pràctica de tests PCR a tots els temporers que s'incorporin enguany a la vinya.
Deàs recorda que la majoria de propietaris dels camps són pagesos que, assegura, estan passant per dificultats econòmiques severes degut a la plaga del míldiu, que ha malmès bona part de la collita. Per aquest motiu, considera que la despesa de les proves ha d'anar a càrrec de la Generalitat.
Al mateix temps, també reclama que tant el Govern com els Ajuntaments s'impliquin en el control de les mesures preventives de la covid a la via pública, per garantir que els temporers no cometin accions de risc un cop acabi la jornada laboral a la vinya. "Cal que vegin que cal complir les normes", diu Deàs, que demana una supervisió per part dels cossos policials pel que fa a l'ús de mascareta i el distanciament social.
Pel que fa a la contractació, el president de la patronal cavista assegura que el Penedès va fer "molt bona feina" fa més de quinze anys enrere per "dignificar" la tasca dels temporers, de manera que celebra que tots els treballadors tinguin la seva situació regularitzada.
Equilibri de preus del raïm
Pel que fa a la collita d'enguany, Deàs lamenta que la plaga del míldiu hagi arrasat bona part de les vinyes i assegura que els primers càlculs preveuen que, de mitjana, es perdrà el 30% de tot el raïm que s'havia de recol·lectar a partir del proper mes d'agost. "És un any molt complicat", assegura, mentre considera que és l'ocasió idònia per a què el sector "reflexioni" per a "no especular quan les coses van bé".
Les pèrdues de raïm a les vinyes arriben en un any marcat per diverses mesures amb què el sector i l'administració intenten reduir l'estoc de producte als cellers, on l'acumulació de vi dels darrers anys s'ha vist agreujada per la caiguda de vendes derivada del confinament. La suma del raïm perdut pel míldiu amb l'estoc reduït als cellers fan que l'AECAVA auguri que es pugui plantejar un increment dels preus dels fruits. Així, confia que no es repetirà la crisi d'ara fa un any, quan el sector de la pagesia es va rebel·lar contra els productors de vi i cava per exigir preus més justos.
"Sense dubte hi haurà un equilibri", diu Deàs, que assegura que al sector s'ha estès una certa comprensió vers els viticultors, especialment cap als que treballen amb mètodes ecològics, que són els més perjudicats per la plaga d'enguany. "Fora bo que hi hagués una contenció de preus i que puguem garantir que els pagesos ens seguiran proveint de cara al futur", destaca, mentre assegura que la patronal "no pot" intercedir per fixar un preu mínim "perquè és una qüestió que forma part de l'estratègia empresarial de cada celler".
A mitjà termini, Deàs no descarta que el sector hagi de consensuar alguna mesura per a incentivar l'arrencada de vinyes, ja que assegura que part del sobre estoc de raïm dels darrers anys és degut a l'ampliació d'hectàrees concedida per l'estat espanyol els últims cinc anys.
L'ús de MCR, de mesura extraordinària a estructural
Entre les mesures extraordinàries per reduir l'estoc de vins als cellers acumulat pel confinament, enguany la DO Cava ha reduït l'explotació màxima de les vinyes, mentre que l'estat espanyol i la Generalitat han incentivat la verema en verd i l'ús d'MCR (most concentrat rectificat) com a substitució dels sucres en la segona fermentació del cava. Aquesta última mesura ha estat subvencionada amb 4 MEUR per part del Departament d'Agricultura.
Deàs celebra que l'actual crisi hagi "sacsejat" el sector i hagi permès desplegar aquestes mesures extraordinàries, mentre no descarta que l'ús d'MCR es pugui acabar convertint en un mètode "estructural i estratègic". Recorda que actualment ja s'utilitzen sucres de raïm de fora la DO Cava, i creu que l'actual conjuntura és una oportunitat per crear "un escumós únic" fet íntegrament amb raïm conreat expressament per fer cava.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!