-
Cartes a la direcció
-
ARESCAT
- Vilanova i la Geltrú
- 31-03-2022 18:02
Imatge d'una serradora. Eix
L’escassa extracció de fusta dels boscos catalans, que suposa només el 35% del creixement anual de la massa forestal, incrementa el risc d’incendi en un territori on la superfície forestal ja suposa més del 60% del total
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A partir del dia 1 d’abril, les companyies agrupades sota el paraigua de l’Associació de Rematans i Serradors de Catalunya (ARESCAT) inicien una sèrie d’aturades en la seva producció. És la primera vegada que el sector pren una mesura d’aquestes característiques i ho fa per posar en relleu el greu problema d’abastiment de matèria primera que pateixen les serradores des de fa anys i que posa en risc la continuïtat de la seva activitat. Un problema que es deu, en bona part, a les dificultats per trobar mà d’obra disposada a dur a terme treballs al bosc en les actuals condicions de baixa mecanització. Aquesta circumstància no es dona a altres països d’Europa, on els treballs al bosc sí que han estat mecanitzats, professionalitzant i dignificant l’ofici.
Les empreses que integren ARESCAT suposen el 85% de la producció de fusta serrada de Catalunya, un material que té com a ús principal la fabricació de palets per al transport de mercaderies. “Els actuals estocs de fusta ens obliguem a treballar molt per sota de la nostra capacitat de producció i impossibiliten que puguem fer front a la demanda existent”, adverteix Jordi Jané, president d’ARESCAT. Les dificultats estructurals del sector estan generant greus conseqüències per a l’abastiment del mercat del palet i es preveu que hi haurà escassetat d’aquest, afectant negativament moltes cadenes de subministrament, ja que el transport per carretera es realitza principalment en palets de fusta.
Amb la professionalització dels treballs a bosc, Catalunya podria doblar l’actual extracció de fusta i la superfície forestal, que ja suposa més del 60% del territori, encara continuaria augmentant. En l’actualitat, només s’extreu el 35% del creixement anual de massa forestal, lluny del 60% de mitjana dels països europeus. Aquest increment descontrolat dels boscos no fa més que agreujar el risc d’incendi i de plagues. En canvi, una gestió forestal sostenible en redueix el risc i és una font de riquesa i ocupació en zones especialment vulnerables econòmicament com son els entorns rurals. L’activitat del sector és, a més, un dels millors exemples existents d’economia circular.
“Catalunya compta amb un bon recurs forestal, però ens falla la mà d’obra perquè estem a la cua d’Europa en mecanització. Si les serradores no som capaces de fer entendre a l’administració pública i al conjunt de la societat la necessitat de professionalitzar els treballs al bosc per tal de poder augmentar la capacitat extractiva, els actuals tancaments temporals de les serradores podrien començar a convertir-se en definitius”, alerta Jordi Jané, president d’ARESCAT.
Ajuts per a la professionalització forestal
El sector reclama a la Generalitat pública un pas ferm cap a la modernització de les tasques forestals, apostant per la formació dels professionals i per la promoció de tècniques de treball més segures i ergonòmiques, com és la utilització de maquinària específica per a la silvicultura. Les mesures proposades son les següents:
- Formació de conductors de processadores i autocarregadors per a millorar la qualitat dels treballs silvícoles, la seguretat i salut dels operaris forestals, així com l’increment de la productivitat.
- Increment de les dotacions pressupostàries per a l’adquisició de maquinària forestal tècnicament més avançada.
- Promoció dels treballs més segurs i ergonòmics, essent la mateixa administració la primera a donar exemple en les seves contractacions, augmentant la gestió forestal amb maquinària silvícola especialitzada.
La fusta, un recurs cada cop més valorat
L’any 2012, la Comissió Europea va aprovar l’Estratègia Europea de la Bioeconomia amb l’objectiu d’incentivar un major ús i més sostenible dels recursos renovables disponibles. Entre aquests recursos s’inclou la fusta, que ha vist augmentada la seva demanda sense que hi hagi hagut cap política per a incrementar-ne l’extracció. Com a conseqüència, la fusta s’està convertint en un valuós producte cada cop més escàs, situació que posa en perill tant la viabilitat de les vigents activitats basades en la bioeconomia forestal com el desenvolupament de projectes futurs.
Sobre ARESCAT
L’Associació de Rematants i Serradors de Catalunya (ARESCAT) és una associació aglutinadora del teixit empresarial i industrial forestal de Catalunya, que actualment representa més del 75% del sector de la 1a transformació, empreses de rematants i treballs forestals que ocupa més de mil professionals forestals que treballen en zones rurals de Catalunya.
Des d’ARESCAT s’ha defensat sempre la necessitat i la continuïtat de les activitats forestals, conscients que els recursos forestals son un medi a conservar i potenciar, i que cal treballar perquè la gestió forestal sostenible s’apliqui de forma generalitzada als boscos de Catalunya. Pensem que el medi natural millor conservat és el millor gestionat, no l’abandonat.
Col·laborem activament amb el Govern de la Generalitat de Catalunya participant en òrgans com Taula Intersectorial Forestal i també PEFC Catalunya; Associació promotora de la Certificació Forestal.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!