Immigració

Què és el SAIER?

Concentració convocada per la coordinadora Obrim Fronteres. ACN / Laura Fíguls

Concentració convocada per la coordinadora Obrim Fronteres. ACN / Laura Fíguls

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Hem percebut com els fluxos migratoris des de principis de segle afecten directament a la política internacional.

A Catalunya la població estrangera resident a Catalunya era, a 1 de gener del 2021, d’1.250.665 persones, xifra que representa el 16,1% de la població catalana, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

Aquest fet genera un augment de les demandes que es generen en els territoris i en les societats que els acullen. Cal doncs formular nous plantejaments polítics que han d’anar estretament lligats als conceptes de justícia social, dret a la ciutadania i multiculturalitat.

Anem doncs vers una execució de polítiques i un disseny d'estratègies que envolten el fet migratori, és molt important entendre i conèixer quin és el procés d'incorporació d'aquest tema dins de les agendes polítiques i com es transformen en diferents estratègies reals i també en la implantació de recursos normatius i institucionals.

Si parlem de Cubelles, amb 16.051 habitants la població estrangera representa l’11,28% és a dir un total de 1.810 persones .

L‘Ajuntament de Cubelles amb la col·laboració d‘AMIC-UGT va posar en marxa un servei d’assessorament jurídic en estrangeria.

El servei ofereix informació sobre els drets i obligacions de les persones d’origen estranger i la gestió i tramitació de documents per tal de promocionar la seva integració social i laboral.

Les persones estrangeres residents a Cubelles poden demanar cita prèvia al telèfon: 938 95 03 00 ext. 512 El servei està ubicat al CSIDE (Centre Social), c/Joan Roig i Piera 5-7, 08880 Cubelles.

A Barcelona ciutat trobem el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), un servei municipal especialitzat en mobilitat internacional que està en funcionament des del 1989 i ofereix informació i assessorament sobre immigració, refugi, emigració i retorn voluntari a qualsevol ciutadà o ciutadana que visqui a Barcelona.

Aquest servei públic de l’Ajuntament de Barcelona és de gestió compartida, públic, gratuït i especialitzat, amb entitats com són :

  • L’ associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC/UGT).
  • L’associació per a l'Orientació, Formació i Inserció de Treballadors Estrangers (CITE)
  • El consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL)
  • La Creu Roja
  • L’ Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB)

L’accés a aquest servei i per poder ésser atès s’ha de sol·licitar cita prèvia. Durant la pandèmia i com a mesura de prevenció de la Covid-19, les persones amb cita prèvia no havien d’anar presencialment al SAIER. Es va organitzar des del servei posar-se en contacte telefònic per poder realitzar l’atenció personalitzada.

Aquest contacte telefònic es fa a partir de la data programada (amb un marge d’una setmana). Les persones que es troben en situacions d’urgència social o jurídica o en altres situacions de vulnerabilitat s’han d’adreçar presencialment a la seu del SAIER al C/Tarragona, 141, per fer-ne una valoració del seu cas.

El SAIER disposa també, d’un servei d’intèrprets per a les persones nouvingudes que estiguin al país des de fa menys de dos anys.

Per poder rebre informació sobre cursos de català, es pot escriure a l'adreça de correu electrònic acollida@cpnl.cat o trucar al 933 428 080.

El SAIER està ubicat al carrer Tarragona, 141, 08004 Barcelona. T. 93 153 28 00, saierinfo@bcn.cat. Cal concertar cita prèvia, per garantir les mesures de seguretat i higiene derivades de la crisi sanitària per la Covid-19.

L’horari d'atenció al públic, presencialment i sense derivació prèvia, on només s’atenen situacions d’urgència, és de dilluns a divendres, de 9 a 13 hores, a la seu del SAIER del carrer Tarragona 141. Fora d’aquest horari en situacions d'urgència es pot trucar al 900 70 30 30 o adreçar-se al Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB)  C/ Llacuna, 25.

Per les persones estrangeres que han immigrat a Barcelona poden trobar al SAIER els següents serveis:

  • L’acollida i informació general sobre la ciutat de Barcelona.
  • La tramitació de documentació relacionada amb estrangeria.
  • L’atenció social a immigrants i informació sobre habitatge.
  • L’assessorament i orientació formativa, laboral i jurídica.
  • Les homologacions i convalidacions d’estudis i carnet de conduir.

En aquest enllaç podeu trobar unes guies del SAIER amb preguntes freqüents sobre immigració

Les persones que han pres la decisió de marxar, o que estan valorant la possibilitat de fer-ho, trobaran al SAIER:

  • Tota la informació sobre aspectes culturals, socials, laborals, jurídics, sanitaris, etcètera, del país de destinació.
  • La informació sobre documentació per emigrar.
  • Informació sobre exportació de les prestacions, o el subsidi de desocupació d'un país europeu a un altre.
  • La homologació de títols acadèmics, reconeixement professional.

Aquí podeu trobar les guies del SAIER amb preguntes les freqüents sobre emigració 

Les persones que volen demanar la protecció internacional a Espanya segons el dret d'asil, poden trobar al SAIER:

  • Tota la orientació i assistència jurídica en matèria de protecció internacional.
  • L’assistència social per a sol·licitants de protecció internacional.

Us adjunto una guia sobre el procediment ordinari de Protecció Internacional en diferents idiomes

Al SAIER les persones que es plantegen tornar al seu país d'origen, trobaran:

  • Tota la informació i assessorament general sobre el retorn voluntari.
  • Informació sobre alternatives al retorn voluntari.
  • Més informació sobre els diversos programes i assessorament jurídic en qüestions de retorn.
  • I la derivació a entitats, organismes gestors i altres serveis de la ciutat vinculats al tema.

Aquí teniu guies del SAIER amb preguntes freqüents sobre retorn voluntari

Per rebre atenció al Servei d’Atenció a l'Immigrant, Emigrant i Refugiat (SAIER), s'ha de sol·licitar cita a través de la pàgina web.

Les administracions públiques catalanes i molts professionals són conscients de la importància del tema, cada vegada més se senten moltes veus que creuen en la necessitat d’establir una coordinació i una cooperació.

Cal doncs mantenir el debat sobre la immigració fora de l'àmbit dels mitjans de comunicació i de la lluita partidista. Cal establir acords en els objectius i en un model d'integració, també s’han de dotar de recursos materials, humans i econòmics que s’ajustin  a les necessitats dels diversos col·lectius que necessiten d’aquesta atenció.

La Generalitat de Catalunya recull bona part d’aquestes intervencions en el Pla interdepartamental 2000-2004, on també s’exposa la necessitat de definir una via catalana d'integració. La realitat però fa cada cop més necessari el treball i la coordinació en xarxa.

Podeu fer arribar tota aquesta informació a aquells i aquelles que ho necessitin, gràcies per fer-ho...

Joan Rodríguez i Serra és educador social.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local