-
Tribuna
-
Iolanda Sánchez
- Vilanova i la Geltrú
- 04-10-2022 11:45
‘Ninis’, quan la determinació política genera avenços i esperances. EIX
Ara les xifres ens donen la raó a qui defensàvem que la culpa no era dels joves, sinó d’una normativa i un model laboral i ocupacional injust que els expulsava i els precaritzava
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
En un moment com l’actual, en que la gent està molt preocupada perquè la cosa - per a dir-ho de forma senzilla- està complicada. Quan les nostres economies familiars i el consum domèstic es veu amenaçat i afectat per l’increment dels preus generalitzat, que arran la guerra d'Ucraïna ha disparat a màxims els preus de l'energia - la llum és 10 vegades més cara que fa un any i el gas i el petroli freguen el rècord històric -, pot sobtar que algú ens pugui donar bones notícies. I més, d’aquelles que afecten a un col·lectiu callat i silenciat, sobre el que massa sovint es ‘passa de puntetes’. Sobre el que recau segurament i en bona mesura el futur de l’economia i el funcionament de la nostra societat, socialment i políticament parlant. Em refereixo al col·lectiu de joves que ni estudien ni treballen, que sovint mal anomenem com a ‘ninis’.
Una petita notícia apareixia fa uns dies, passant força desapercebuda en aquest mar d’informació interessada i plegat d’amenaces constants amb que darrerament ens venen bombardejant i angoixant:
“El grup de persones joves que no cursen estudis ni tenen feina, que va ser estigmatitzat com a 'nini', ha caigut a l'11,25% gràcies a l'empenta del mercat laboral i l'ocupació estable posterior a la pandèmia i a la reforma laboral”
Malauradament, hem encapçalat durant molt de temps l’índex més alt d’Europa-després d’Itàlia- de joves que ni estudien ni treballen. Les dades indiquen que passada la pandèmia, la taxa s'ha reduït amb intensitat i rapidesa, fins a superar la barrera en que ens havíem situat a les crisis anteriors de les bombolles financeres i immobiliàries.
En aquest punt, cal tenir present que per aquesta reducció també de les polítiques educatives impulsades per acabar amb el fracàs escolar i per a incentivar la formació professional han estat claus. Però el que ha donar l’empenta definitiva a l'ocupació jove, ha estat darrerament, segons valoren tan la patronal com els sindicats, la nova reforma laboral.
Crec que és molt saludable i oportú que hi hagi un reconeixement a qui ha fet possible aquesta bona notícia que brinda oportunitats a uns i unes joves que havien estat abandonats i a qui socialment es culpava de la seva sort. Perquè se’ls ha considerat sempre com un problema, estigmatitzant-los i menystenint-los com a ganduls, inconscients, insolidaris i egoistes respecte altres generacions.
Contràriament, ara les xifres ens donen la raó a qui defensaven que la culpa no era dels joves, sinó d’una normativa i un model laboral i ocupacional injust que els expulsava i els precaritzava.
És pertinent que siguem crítics i exigents amb qui ens governa. Cal demanar-los els de resultats de la seva actuació i seguir insistint en que busquin alternatives i solucions als problemes que patim com a ciutadania . Però també, és de justícia reconèixer a qui compleix i en dona solucions.
És merescut felicitar qui ha contribuït i fet possible aquesta esperançadora notícia de reduir el nombre de joves que ni estudien ni treballen.
Avui, hem de reconèixer la reivindicació i la lluita durant aquests darrers anys dels sindicats del país per derogar les anteriors reformes laborals, i en especial, el resultar de la tenacitat i determinació política d’una dona, la vicepresidenta i ministra de treball, Yolanda Díaz.
Moltes gràcies Yolanda, per treballar per l’esperança!
Iolanda Sánchez
Exregidora de l’Ajuntament de Vilanova i membre de Vilanova en Comú
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!