Canvi climàtic

Unes 80 persones debaten a Vilafranca sobre el desenvolupament de les renovables al Penedès

Jornades 'Energia i Territori al Penedès: on estem i cap on volem anar?'. Eix

Jornades 'Energia i Territori al Penedès: on estem i cap on volem anar?'. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’equip del projecte Eudemon, l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI) i SOS Penedès, amb la col·laboració de la Plataforma Vegueria Penedès, han organitzat aquest cap de setmana dues jornades de debat i reflexió amb el títol “Energia i Territori al Penedès: on estem i cap on volem anar?” (25 i 26 de novembre  a l’Escorxador de Vilafranca del Penedès).

La primera part de les jornades van tenir lloc el divendres, amb les ponències per part de les entitats convocats al voltant del marc legal, els reptes socials i les estratègies territorials i paisatgístiques. Les jornades van ser presentades per Ramon Arnabat (IEP) i Jaume Moya (Eudemon) i comptaren amb les ponències de Lluis Laguna (IEP), Sígrid Muñiz (Eudemon), Pau Batlle (SOS Penedès) i Soazig Darnay (CEPVI) que plantejaren els reptes i oportunitats de la transició energètica al Penedès des de diverses vessants.

Hi van assistir unes cinquanta persones. Durant el debat posterior, es van tractar aspectes com la necessària implicació de les administracions locals, la convivència entre producció agrària i generació energètica i les urgències provocades arran de la crisi climàtica, i la necessitat de replantejar els alts consums energètics actuals.

Durant la segona part, amb la participació d’una trentena d’assistents, al matí de dissabte, es van presentar quatre experiències energètiques territorials. Xavier Urgell, regidor de medi ambient, va presentar “La comunitat energètica de Sant Jaume dels Domenys”; Ramon Roig, secretari de la cooperativa Osona Energia va presentar aquest projecte; l’enginyeria EMELCAT va presentar el Projecte CER.COOP per implementar les energies alternatives al cooperativisme agrari, com a COVIDES; i Montserrat Ambrós, gerent de l’associació d’empresaris del Polígon Bufalvent, de Manresa, va presentar el projecte de gestió energètica dels polígons industrials de Manresa i de part de la ciutat. Un conjunt de testimonis de models de producció i distribució d’energia des del cooperativisme i la col·laboració públic-privada.

La jornada es va tancar amb uns tallers sobre el model organitzatiu pel desplegament de les renovables, els mecanismes de participació ciutadana i governança energètica i els obstacles i les palanques al Penedès.

Els diversos col·lectius organitzadors han anunciat que prosseguiran els seus treballs conjunts i oferint espais de trobada i debat per a tots els sectors. Per la seva banda el projecte Eudemon organitzarà properes convocatòries al voltant de les possibilitats de l’agrovoltaica i del desenvolupament de comunitat energètiques en el marc industrial.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local