Sostenibilitat

Conrear els propis aliments

Punt de Trobada. Eix

Punt de Trobada. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

  • El Canvi Climàtic

  • Els problemes de manca d'energia

  • Les guerres i les violències

  • L'encariment dels aliments

  • La contaminació dels plàstics i altres

  • La manca de treball

  • La salut individual i colectiva

I si en mirem les principals causes veiem:

Del Canvi Climàtic: l'escalfament produït pels gasos d'efecte hivernacle, que estan produïts per varis grans contaminants: la producció (fàbriques), el transport (per terra, mar i aire), la desforestació (tallar arbres) els incendis, les explotacions intensives d'animals, etc.

Els problemes de manca d'energia: les energies fòssils, també la nuclear, són finites i les renovables, tècnicament, encara estan lluny de generar l'energia necessària pel tipus de vida dels països rics.

Les guerres i les violències: Generen mort i destrucció, el revés del que un nadó esperaría trobar-se en la vida. Els únics que s'enriqueixen són els fabricants d'armes.

L'encariment dels aliments: com que hi ha grans sistemes de producció i de transport que depenen del Mercat Global i aquest està sotmès a les energies i a l'especulació amb l'oferta i la demanda, el resultat és l'encariment i l'empitjorament de la qualitat dels aliments en detriment de la salut.

La contaminació dels plàstics i altres: només cal veure la gran quantitat de tones de deixalles que diàriament es produeixen, principalment de plàstics que finalment, en grans quantitats van a parar als mars i oceans on s'esmicolen i d'aquí a la cadena alimentària.

La manca de treball: en un món globalitzat on tot s'ha de poder vendre en el Mercat Global fa que tot estigui lligat al gran capital i com que aquest està condicionat a la voluntat dels qui s'han apoderat dels diners, es busca la reducció de la mà d'obra i les persones passem a ser recursos de la gran maquinària global.

La salut individual i col·lectiva: hem abandonat el ser observadors de la pròpia salut i hem passat a ser consumidors de medicaments. Col·lectivament, pels grans mitjans de comunicació de masses, estem rebent constantment instruccions dels problemes però no de l'autoconeixement i dels remeis naturals.

Com incidiriem en cadascun d'aquests temes si fóssim capaços de produir els propis aliments?

En el Canvi Climàtic: deixaríem de contribuir-hi negativament doncs no necessitaríem ni químics ni transport ni grans embalatges plàstics pel transport. Passariem a incidir positivament doncs aprofitariem tots els recursos locals, entre ells el tenir cura dels boscos i la natura i estimulariem l'enverdiment de les terres i l'asfalt. 

En els problemes de manca d'energia: Passariem a incidir positivament doncs en necessitaríem molt poca i possiblement la podríem generar amb fonts d'energies renovables.

En les guerres i les violències: estaríem participant en la construcció de l'entorn que un nadó espera trobar-se en la vida: harmonia, cooperació i amor entre les persones i amb el Planeta. 

En l'encariment dels aliments: cada vegada ens afectaria menys doncs l'augment de la producció local ens faria ser progressivament menys dependents del Mercat Global. Podríem crear microeconomies sense interessos per facilitar els intercanvis locals.

En la contaminació dels plàstics i altres: deixaríem de contaminar i en canvi passaríem a reciclar coses que actualment són deixalles, per exemple: caixes de plàstic… i ens faríem experts en trobar solucions adients i fàcils per la producció local.

En la manca de treball: al no dependre del Mercat Global hi hauria feina per tothom per tal de produir menjar, eines i petits sistemes de producció d'energies renovables, tot això però amb microeconomies locals sense interessos.

En la salut individual i col·lectiva: entraríem en la dinàmica de l'autoconeixement i passaríem a recuperar sabers antics i nous a partir de l'investigació i la ciència. Col·lectivament estaríem més formats i aniríem destinant temps a ser més actors de la pròpia existència i menys espectadors dels grans mitjans de comunicació.

Doncs si tot pot millorar, perquè no ens hi posem?

Això depèn de cadascú de nosaltres. Quan comences a entrar en aquest "nou món" o "nova manera d'entendre la vida" vas descobrint cada dia coses noves. Si tenis un hort o has provat de fer un minihort amb testos en la terrassa o al balcó, hauràs pogut comprovar, per exemple, el que costa produir una col... i com pot ser que es pagui tant barata?... però també t'adones que d'una col també en podem aprofitar les fulles exteriors que normalment desperdiciem i el tronc per fer compost… i això amb moltes coses que no sabem i que hem de redescobrir per trobar un nou sentit a l'existència valorant tota la riquesa dormida que tenim en cada indret: si plantes una llavor i en tens cura, encara surt una planta. Quantes llavors podríem plantar cada dia?

Aquests temes són els que ens uneixen a les persones de l'associació ECOL3VNG (ecosistema, econòmic, ecològic local de Vilanova i la Geltrú), entitat impulsora de la moneda social la Turuta. En aquest sentit, periòdicament organitzem Mercats de la Turuta  (on tot es pot comprar o vendre amb turutes) i també Punts de Trobada (per parlar, crear sinèrgies i animar-nos tothom a endinsar-nos en la producció local d'aliments, també xerrades, música, etc.) en el Centre per la Resistència i la Sostenibilitat - can Pahissa (rambla de la Pau, 44).

En la web turuta.cat es van anunciant els propers esdeveniments.

"hem d'avançar glocalment per la sobirania alimentària i energètica... en cada poble i regió... amb urgència... per avançar vers un planeta divers, sostenible i pacífic"   

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local