Política municipal

La CUP de Sant Sadurní reclama al govern que treballi en matèria de sobirania energètica

Xerrada per conèixer més a fons les energies verdes i les comunitats energètiques locals. Eix

Xerrada per conèixer més a fons les energies verdes i les comunitats energètiques locals. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La sobirania energètica és una de les principals prioritats de la CUP Sant Sadurní. És per aquest motiu que els cupaires lamenten que el govern municipal no hagi fet cap avenç en aquesta matèria. La formació va presentar una moció al febrer de 2022 per crear una comunitat energètica local impulsada per l’Ajuntament i amb la participació dels veïns i veïnes de Sant Sadurní que en volguessin formar part. Davant d’una crisi energètica i l’augment de la pobresa energètica, la CUP aposta per les comunitats energètiques locals com una eina clau per avançar cap a un nou model energètic sostenible i de proximitat que no estigui en mans de les grans companyies que controlen el mercat. Des de la formació independentista també entenen que les comunitats energètiques locals poden ser una experiència de participació comunitària directa i una eina per lluitar contra la pobresa energètica.

Augment de la despesa municipal en energia

La CUP ja va recordar el passat mes d’octubre, la urgència de començar a treballar seriosament per a aprofitar tots els espais municipals possibles per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques que permetin a l’Ajuntament ser autosuficient i dotar d’infraestructura una comunitat energètica local. Va ser en aquell mateix ple on es va haver aprovar una modificació de crèdit de 483.000 euros per fer front a les factures de llum i gas, una despesa que es preveu mantenir durant els propers anys. Davant d’aquest panorama, els cupaires aposten per accelerar tant la instal·lació de plaques en espais municipals com el desenvolupament d’una comunitat energètica local que no només ha de servir per alimentar les instal·lacions municipals, sinó també les llars de les persones que hi vulguin participar així com les d’aquelles famílies que es trobin en situació de pobresa energètica.

L’exemple d’altres municipis

Amb l’objectiu de conèixer més a fons les energies verdes i les comunitats energètiques locals, dissabte 21 de gener la CUP Sant Sadurní va organitzar una xerrada amb la presència de la regidora de medi ambient i energia de l’Ajuntament de Mediona, Mireia Bosch, un municipi que ja ha començat a crear la seva comunitat energètica local. També hi va participar el geògraf i professor de la Universitat Rovira i Virgili, Sergi Saladié. Bosch va explicar el paper incentivador que l’Ajuntament de Mediona va tenir iniciant el procés amb un estudi de viabilitat i de potencialitat i ajudant a impulsar una comunitat de veïnes que ja treballa per convertir-se en una comunitat energètica en forma de cooperativa que estigui en disposició de generar energia pels socis i pels equipaments municipals.

Un context d’emergència energètica

En la mateixa xerrada organitzada per l’assemblea local de la CUP Sant Sadurní, el geògraf Sergi Saladié denunciava que Catalunya encara està lluny d’assolir els compromisos marcats per la Llei de Canvi Climàtica que marcaven que l’any 2030 el 50% del consum elèctric hauria de provenir d’energies renovables. Per acostar-se a aquests objectius, la CUP entén que el món municipal ha de tenir un protagonisme central ja que, en cas contrari, l’alternativa quedarà en mans de macroprojectes privats.

En aquest mateix mandat l’Ajuntament de Sant Sadurní ja ha aprovat una ordenança que limita la creació de macroprojectes de plaques solars o altres instal·lacions que grans empreses i fons d’inversió estan presentant arreu de la vegueria. La CUP considera que aquests tipus de projectes destrueixen el territori i que perpetuen un sistema de producció d’energia que queda en mans de les grans empreses del sector que especulen amb un dret fonamental com és l’energia. Per avançar cap a una transició energètica justa i respectuosa amb el territori la CUP considera que cal aprofitar la capacitat de generació energètica dels espais que ja estan urbanitzats (habitatges, vies de comunicació, zones industrials...) i que cal apostar per fer el màxim de producció a prop dels centres de consum. En aquest sentit la proposta de crear una comunitat energètica local respon a aquesta lògica d’avançar cap a un Sant Sadurní que sigui autosuficient energèticament i que contribueixi a assolir els compromisos mediambientals que marca la Llei de Canvi Climàtic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local