La regidoria de política lingüística ja és una realitat a Vilafranca

Imatge de la roda de premsa de la CUP de Vilafranca. Eix

Imatge de la roda de premsa de la CUP de Vilafranca. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“Després de dotze anys sense una regidoria específica de polítiques per la llengua catalana, celebrem la seva creació de nou”, ha explicat avui en roda de premsa la portaveu Marta Soler. 

La CUP ha explicat en roda de premsa que la creació de la Regidoria de Política Lingüística va ser un tema cabdal en les negociacions per l’aprovació dels pressupostos municipals pel 2025, ja que “és una eina fonamental per tal de generar polítiques concretes per la defensa, divulgació i potenciació de la llengua catalana al conjunt dels vilafranquins i vilafranquines”. 

Davant d’un context d’emergència lingüística i de retrocés de la seva socialització, el català es veu greument amenaçat. És per això que des de la CUP han volgut incorporar aquesta regidoria específica, per tal de revertir aquesta inèrcia alarmant. Per posar algunes dades sobre l’ús de la llengua catalana amb dades de l’Idescat del 2018 (el següent estudi es va fer el 2023, però encara no han sortit els resultats), el 17,8% dels joves d’entre 15 i 29 anys tenen com a llengua habitual d’ús el català, dada alarmant a causa del poc ús entre la població jove i la seva transmissió. 

Una de les primeres accions per dotar de contingut aquesta regidoria serà la creació d’una plaça de tècnic, el qual pivotarà totes les tasques a desenvolupar dins aquesta regidoria. “És un fet imprescindible per tal que aquesta regidoria comenci a fer els primers passos”, ha etzibat Soler. Aquesta plaça s’obrirà ben aviat per posar fil a l’agulla a les polítiques lingüístiques a la vila. 

Alguns dels eixos que ha d’entomar aquesta nova regidoria, han de passar per la potenciació i augment de cursos oferts de català, ja sigui per nouvinguts com per qui vulgui obtenir un major nivell, una campanya als comerços a la vila com també a l’administració i dotar d’eines en l’àmbit de l’educació perquè sigui un vehicle fonamental de cohesió i identitat, entre altres. 

Des de la CUP s’està fent una tasca de seguiment i fiscalització d’aquesta nova regidoria, proposant noves línies de treball i buscant agents de la vila per nodrir-la, amb un treball conjunt amb els equips tècnics i polítics de la mateixa regidoria. “Creiem que és un tema cabdal per la transmissió de la cultura catalana. La llengua no és folklore, és un tret identificatiu i de pertinença d’un territori, i s’ha de defensar”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local