-
Cartes a la direcció
-
Vilafranca en Comú
- Vilafranca del Penedès
- 04-05-2023 13:49
Roda de premsa de Vilafranca en Comú. Eix
El grup ha recordat que porten dos mandats traslladant al plenari diverses iniciatives per fer una Vilafranca més sostenible.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Vilafranca En Comú ha presentat les seves propostes programàtiques en transició energètica i model de gestió de residus. La candidata de la formació, Montse Romagosa, insisteix a dir que: “En plena emergència climàtica, econòmica i social, aquestes propostes són no només necessàries sinó urgents.”
Lluís Laguna, membre de Vilafranca En Comú, ha explicat que tan a Catalunya com al Penedès fem molt tard en polítiques per la transició energètica. I ha explicat que des del 2019 tenim dos models sobre el terreny:
- El model tradicional dels oligopolis, les multinacionals i els fons d’inversió que han presentat projectes per ocupar 10 mil hectàrees de sòls agrícoles.
- Les iniciatives d’autoconsum que fins al moment sumen més de 50 mil projectes - la majoria individuals - a Catalunya.
Expliquen que les previsions per l'any 2050 són de 70 mil hectàrees de sòl agrícoles (com 98 mil camps de futbol) ocupats per instal·lacions fotovoltaiques. La qual cosa és inassumible per un país petit com Catalunya si no és a costa dels sòls agrícoles, del paisatge, el territori i el món rural. És per això, que Vilafranca En Comú recorda que les administracions no només han d'impedir el model d'ocupació indiscriminada i les línies elèctriques de molt alta tensió (MAT), sinó que han de "donar resposta a projectes d'autoconsum compartit o comunitats energètiques locals que poden ser l'alternativa local i de proximitat a les macros instal·lacions fotovoltaiques."
En aquest sentit, Vilafranca En Comú reivindica que el darrer mandat han presentat una bateria de mocions a l'Ajuntament per tal d'evitar aquest model que trinxaria el territori en favor de grans empreses energètiques, així com reclamant la constitució d'una Agència de l'Energia d'àmbit local i la implantació de comunitats energètiques locals de barri a Vilafranca. Propostes que malauradament el govern s’ha negat a tirar en marxa malgrat que s’haguessin aprovat al ple.
En resum, en materia de propostes per a la transició energètica Vilafranca En Comú proposa:
- La creació d’una Agència local d’Energia per afrontar el canvi climàtic i la transició energètica de forma transversal amb tots els serveis de l’Ajuntament (urbanisme, mobilitat, salut, etc)
- La creació d’una empresa municipal de producció d’energia ( que podria ser conjunta amb Aigües de Vilafranca), per passar de consumidor a productor d’energia, junt amb les empreses i ciutadans.
- La constitució de comunitats energètiques locals de barri, amb el lideratge de l’Ajuntament i amb la participació dels ciutadans i empreses locals interessades de cada barri per beneficiar-se del consum elèctric compartit.
- Mesures de reconversió, d’estalvi i racionalització del consum energètic i la mobilitat a Vilafranca.
En relació a la matèria de gestió de residus, Ton Grau, membre de Vilafranca En Comú, ha explicat que les accions han d’anar encaminades en tres direccions: reducció, reciclatge i reutilització. I és que no és possible avançar cap a una gestió sostenible de les escombraries si no reduïm d’origen la generació de residus urbans, per això insisteixen que "aquest ha de ser un compromís compartit entre productors, ciutadans, comerciants, empreses de serveis, etc.”
A més, en l’àmbit d’avançar en la recollida selectiva proposen:
- Implementar, on sigui més convenient logísticament, la recollida porta a porta, associada amb una fiscalitat que gravi qui més residus i deixalles genera.
- Quant al Reciclatge, implementar models que permetin assolir les fites imposades per la UE: 60% el 2030. Amb ajudes i suport al món local.
- Bonificar la taxa d’escombraries: qui menys genera i més recicla, menys paga.
- Apostar per la innovació en el reciclatge: per reciclar o reutilitzar més i millor.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!