Eleccions municipals

Va del PSC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les eleccions del passat diumenge 28 de maig deixen un resultat clar: Tornada als nivells de participació previs al procés independentista.  Un clar triomf del PSC, encapçalat per Juan Luis Ruiz i una davallada històrica d’ERC, el partit de la fins ara alcaldessa Olga Arnau. A més d’aquests titulars més evidents, cal recalcar una sèrie de dades i fets per entendre el desenllaç d’una etapa política breu i el començament d’una de nova que recorda a passades, la qual afectarà, d’una manera o altra, la vida de les vilanovines i els vilanovins.

Anem per parts. Analitzem prèviament la baixada de la participació per poder interpretar els resultats millor. A les últimes eleccions municipals a Vilanova la participació va ser del 62,86%, una xifra que es pot considerar alta, tenint en compte que a les eleccions locals aquesta sol ser del 55%-50%. El percentatge va ser elevat pel context polític que es vivia a Catalunya aquell any. Any i mig enrere, a la tardor del 2017 es va viure el moment més àlgid del procés independentista, amb l’1 d’octubre i la posterior declaració d’independència. Després d’uns mesos on el conflicte polític seguia latent, però no avançava, a principis del 2019 es va dur a terme el judici als presos polítics, setmanes abans de les eleccions municipals i europees, les quals van coincidir. L’independentisme va tornar a mobilitzar-se electoralment, aquest cop posant el focus del procés en les europees i municipals, on en les primeres es presentaven Puigdemont i Junqueras, fet que elevava  la importància dels comicis i en conseqüència la participació d’ambdues. Està clar que la desmobilització independentista en aquestes eleccions és una de les raons per les quals la participació ha caigut dràsticament i els nivells de participació han estat semblants a l’època preprocés.

Tot i ser una raó molt important no crec que sigui l’única, i és que també existeix una desconfiança cada vegada més gran respecte els polítics, una possible dada que recolza aquesta hipòtesi és l’augment del nombre de vots en blanc i nuls, a Vilanova aquest percentatge ha passat del 0,82% al 3,53%. 

Si ara posem la lupa directament en els resultats assolits pels diferents partits polítics podem arribar a diferents conclusions per a cada un d’ells.

El Partit Socialista de Catalunya (PSC) ha arrasat, ha pujat 11,85 punts, ha assolit 9.728 vots i obté la victòria a totes les seccions censals de la vila. El seu èxit es pot explicar per què Juan Luis Ruiz ha estat capaç d’aglutinar gran part del vot protesta en contra de l’actual equip de govern, amb propostes clares i populars davant de temes polèmics a la ciutat, com la recollida porta a porta on han mantingut una oposició fèrria i la mobilitat, on ha promès recuperar els dos carrils a la ronda ibèrica i aturar i revisar la pacificació del centre. 

El PSC ha guanyat amb contundència a gairebé totes les seccions censals. En algunes ha superat el 40% dels vots com al Tacó (49,34%), Santa Maria, Fondo Somella i Sis Camins (46,66%) i la part alta dels carrers Bruc, Lepant i Bailèn (44,98%), entre d’altres.  

Esquerra Republicana ha patit una hecatombe. Els republicans s’han deixat 4 dels 7 regidors que tenien i han perdut més de 14 punts, passant del 24,78% dels vots al 10,56%. Tot i mantenir la segona força, se situen a més de 26 punts dels socialistes, quan a les últimes eleccions la diferència va ser únicament de dues dècimes. En les últimes eleccions el partit liderat per Olga Arnau va aconseguir ser la força més votada a 2 dels 4 districtes de la ciutat i a unes quantes seccions censals, aquest cop no ha guanyat a cap. El millor resultat l’ha obtingut a la zona del Carrer Correu, entre el carrer de Santa Eulàlia, fins a Rambla Josep Tomàs Ventosa i entre el carrer Llibertat i el de la Unió, on ha assolit el 16,81%, això són 12 punts menys que  ara fa 4 anys. 

El partit polític municipalista Transformem VNG va ser la gran sorpresa de diumenge a la nit, aconseguint la tercera posició amb el 9,8% dels vots i 3 regidors. Superant formacions bastant consolidades a la ciutat com Junts i la CUP. Ressalten els resultats de Transformem a les seccions censals del barri de Molí de Vent, d’on és el cap de llista Marc Segarra, qui també ha estat president de l’associació de veïns d'aquest mateix barri.  De fet, a la secció censal que engloba la zona de l’Esmeralda i l’antiga fàbrica de la MG, han obtingut el 23,14% dels vots. També destaquen al sud del barri de Sant Joan (Zona Escola Volerany) i a la secció que va de la Biblioteca Armand Cardona fins a la Rambla Arnau de Vilanova (barri de Molí de Vent), en totes dues han superat el 15% dels vots. 

Junts pateix un retrocés, passa de 3 regidors a 2 i del 12% al 9%. Mentre a altres zones de Catalunya els post-convergents han reforçat posicions i han aprofitat l’efecte Trias a Barcelona, a la capital del Garraf han patit el desgast d’estar al govern i liderar la regidoria més polèmica de tota la legislatura, la de mobilitat amb Antoni Palacios al capdavant. Els de Junts han obtingut el percentatge de vot més elevat a la secció de la part baixa de la Rambla Principal, entre els Carrers Josep Llanza i Llibertat, amb el 16,7%, una dada bastant baixa comparada amb la de fa 4 anys, que era del 24%. 

La CUP ha perdut 1.500 vots i un regidor, fet que es podria explicar pels problemes interns patits al llarg de l’última legislatura, els quals van fer que passés d’estar al govern, a perdre la representació i posteriorment a recuperar-la i situar-se a l’oposició. Ha aconseguit els millors resultats a les seccions censals del Nucli Antic i a les Casernes. Entre el Carrer Tarragona i el de l’Aigua s’ha mantingut bastant, amb el 12,8%. 

Iolanda Sánchez torna al plenari vilanoví de la mà de Vilanova En Comú Podem i ho fa sumant 400 vots a la candidatura, la qual als últims comicis va quedar fora del consistori per poques dècimes. Ara ha assolit el 6,65% i 2 regidores. Els comuns han substituït a SOM VNG, partit que tenia el suport del cercle de Podem a Vilanova, obtenint els mateixos electes i percentatge de vot que SOM fa 4 anys. En tota la ciutat, el percentatge més alt l’han assolit a la secció de l’església de Sant Antoni, al Nucli Antic, amb un 10,86%.

El Partit Popular recupera la representació, quatre anys després, en obtenir 2 regidors i el 6,59% dels vots. Els populars amb Carlos Remacha com a número 1 supleixen a Ciutadans com a únic partit de dretes espanyolista a l’Ajuntament. Obtenen bons resultats a l’Aragai (11,41%) i al barri de la Collada (10%), sent tercera i segona força respectivament.

El partit ultradretà Vox es queda a les portes d’entrar a l’Ajuntament vilanoví. El partit de Santiago Abascal ha aconseguit representació a tota la resta de municipis del Garraf, amb l’única excepció de Canyelles. A la capital del Garraf ha estat segona força política a la secció on voten els ciutadans que resideixen a Mas Xicarró i a les urbanitzacions properes al Càmping Vilanova Park.

Amb aquests resultats, i després d’una anàlisi partit a partit, podem concloure que la ciutadania de Vilanova ha castigat als partits del govern sortint, Esquerra i Junts. L’etapa d’alcaldia republicana acaba per donar pas al retorn del PSC, qui 12 anys després tornarà a encapçalar l’Ajuntament, possiblement de la mà de Iolanda Sánchez i els comuns, repetint gairebé aquells temps on Joan Ignasi Elena era alcalde, Sánchez tinenta d’alcaldia i Juan Luis Ruiz regidor. Però els temps han canviat i ara serà Ruiz alcalde, Sánchez regidora i Elena conseller de l’interior.

Pau Arenas

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local