-
Cartes a la direcció
-
Associació ECOL3VNG
- Vilanova i la Geltrú
- 05-10-2023 11:13
Trobada a la Universitat d'Almeria. Eix
Ara, més que mai, ens sentim inspirats i compromesos a continuar fent el possible per fomentar les monedes socials i complementàries a la nostra comunitat i més enllà
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La XII Trobada de Monedes Socials i Complementàries a nivell d'Estat espanyol va ser una oportunitat única per reflexionar sobre l'impacte que aquestes iniciatives poden tenir en la construcció d'una societat més justa i sostenible. El viatge a la Universitat d'Almeria i a la pintoresca població d'Almócita, al setembre, ens va transportar a un món de possibilitats, un recordatori del nostre compromís amb aquest moviment.
No podem oblidar que la primera d'aquestes trobades va ser organitzada a la nostra estimada ciutat de Vilanova i la Geltrú l'any 2012. Cal recordar que a Vilanova des del 2010 tenim en funcionament la moneda social "la Turuta", ja uns anys abans va funcionar un grup d’intercanvi anomenat el Cabàs que va ser una font d'inspiració per la Turuta. La Trobada de Vilanova el 2012 va ser el punt de partida d'una jornada molt enriquidora que va reunir a persones compromeses de molts indrets del país, així com establint connexions valuoses amb altres projectes de monedes socials a Amèrica Llatina a través d’una videoconferència.
Cada any s’han fet Trobades de Monedes Socials i Complementàries en poblacions diferents:
- 2012 VILANOVA I LA GELTRÚ
- 2013 SEVILLA
- 2014 VALENCIA
- 2015 MÚRCIA
- 2016 ALCALÁ DE HENARES
- 2017 JEREZ DE LA FRONTERA
- 2018 RIVAS VACIAMADRID
- 2019 ZAFRA
- 2020 VILADECANS (virtual)
- 2021 BILBAO
- 2022 MÁLAGA
- 2023 ALMERIA-ALMÓCITA
- 2024 (la propera es va acordar que es faria a Xest (Cheste) al País Valencià)
Durant aquesta trobada, vam aconseguir un important consens sobre un manifest que reafirma la nostra determinació en la creació d'alternatives econòmiques i socials. Aquest manifest és una crida a la solidaritat, a la cooperació i a la transformació del nostre entorn i vol ser una crida també a les localitats que encara no tenen el seu sistema econòmic local que es posin les piles.
Manifiesto para la Creación de Monedas Sociales y la Transición hacia la Glocalización
En un mundo cada vez más interconectado pero plagado de desigualdades y crisis sistémicas, creemos que es hora de repensar la forma en que concebimos y utilizamos el dinero. Este manifiesto aboga por la creación de monedas sociales y la transición hacia un modelo de gloCalización, donde lo global y lo local se entrelazan para el beneficio de comunidades y personas en todo el mundo.
1. Redefinir el propósito del dinero. Creemos que el dinero debe ser una herramienta para facilitar el bienestar humano y la sostenibilidad del planeta en lugar de un fin en sí mismo. Las monedas sociales se diseñan para promover la colaboración, la equidad y la comunidad en lugar de la competencia y la acumulación desenfrenada.
2. Fortalecer las comunidades locales.La gloCalización implica fortalecer las economías locales y fomentar la producción y el consumo local siempre que sea posible. Esto no significa aislamiento, sino una interconexión consciente y equitativa entre las comunidades locales y la economía global.
3. Democratizar la creación de dinero. La creación de monedas sociales debe estar en manos de las comunidades y no de entidades centralizadas. La tecnología blockchain y las monedas digitales descentralizadas pueden desempeñar un papel crucial en este proceso.
4. Fomentar la solidaridad global. Si bien abogamos por lo local, reconocemos la importancia de la solidaridad global. Las monedas sociales pueden ayudar a construir puentes entre las comunidades locales y a promover la cooperación internacional en lugar de la explotación.
5. Medir el éxito de manera holística. No podemos medir el éxito solo en términos de crecimiento económico. Deberíamos considerar indicadores de bienestar humano, equidad social, salud del planeta y prosperidad local como criterios clave para evaluar nuestro progreso.
6. Promover la educación y la conciencia. La transición hacia la glocalización y el uso de monedas sociales requerirá un cambio cultural. Es esencial educar a las personas sobre estas ideas y fomentar la conciencia sobre la importancia de estas transformaciones.
7. Actuar ahora. El tiempo apremia. Las crisis climáticas, económicas y sociales exigen que actuemos con urgencia. Creemos que la creación de monedas sociales y la transición hacia la gloCalización son pasos esenciales para construir un mundo más justo, equitativo y sostenible.
Este manifiesto es un llamado a la acción. Invitamos a personas, comunidades, líderes y organizaciones a unirse a nosotros en la creación de un futuro más prometedor y justo para todos.
Participantes en el XII Encuentro Estatal de monedas locales, sociales y complementarias celebrado en la Universidad de Almería y en Almócita. 15, 16 y 17 de septiembre de 2023
Ara, més que mai, ens sentim inspirats i compromesos a continuar fent el possible per fomentar les monedes socials i complementàries a la nostra comunitat i més enllà. Les nostres experiències i coneixements compartits en aquesta trobada ens guiaran en el camí cap a un futur més just i sostenible.
Agraïm a la Universitat d'Almeria i a Almócita per acollir-nos i oferir-nos l'oportunitat de ser part d'aquest esdeveniment transcendent. Continuarem treballant junts per fer realitat la visió d'un món millor.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!