-
Cartes a la direcció
-
Som Poble, GEVEN, Les Garrofes i Som lo que sembrem
- El Vendrell
- 26-10-2023 10:46
Imatges recents de carrers del Nou Vendrell, dies després d’aplicar glifosat . Eix
El 2016 es va aprovar per unanimitat una moció per deixar d’utilitzar aquest herbicida al municipi
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El febrer del 2016, Som Poble conjuntament amb el GEVEN, el grup de consum Les Garrofes i Som lo que sembrem vam presentar una moció al ple de l’Ajuntament del Vendrell, aprovada per unanimitat, que demanava que es deixés d’utilitzar l’herbicida glifosat, àmpliament utilitzat en aquell moment en els espais públics del municipi, i es complís amb la normativa que regula l’aplicació de bioicides. A partir d’aquest moment aquest herbicida cancerígen va deixar d’utilitzar-se al Vendrell, avançant d’aquesta manera en una gestió de la jardineria i les vies públiques molt més respectuosa amb el medi ambient i la salut de les persones.
Sobtadament, el passat mes d’agost, la regidora de transformació verda, la Sra Núria Rovira va anunciar que tornarien a utilitzar el glifosat per “eliminar les males herbes” a la via pública. I aquest setembre ja s’ha aplicat aquest herbicida al Nou Vendrell i s’ha anunciat de fer-ho properament al nucli de Torreblanca.
Cal recordar que el glifosat el 2015 ja va ser considerat com a probable cancerígen per l’Organització Mundial de la Salut per les fortes evidències demostrades en proves amb animals de laboratori. Evidències que s’han ampliat els darrers anys amb infinitat de treballs científics rigorosos. Els problemes més importants que s’associen al glifosat són els nombrosos efectes sobre la salut humana, la progressiva contaminació dels aqüífers i dels medis aquàtics, els impactes negatius sobre els fongs i bacteris del sòl, sobre la fauna i flora silvestre i també sobre els cultius i bestiar.
Els estudis de laboratori mostren diferents efectes negatius, com efectes genotòxics i mutagènics, modificacions en l’estructura i funcionament de les cèl·lules, interferències en la síntesi d’esteroides i actuació com a disruptors endocrins, que també produeixen pertorbacions en el desenvolupament reproductiu d’animals de laboratori perquè es redueix la producció de testosterona, interferències en el funcionament del fetge, malformacions congènites, i efectes tòxics en cèl·lules de la placenta humana que poden afectar negativament la reproducció humana i el desenvolupament del fetus.
Segons una recent publicació del Ministerio para la Transición ecológica y el reto demográfico1 a les aigües continentals de les Conques Internes de Catalunya (que inclouen el Baix Penedès), més dels 70% dels punts de mostreig per detectar el glifosat, superaven el valor de referència que es considera segur.
Així mateix, hi ha herbes que s’han fet resistents al glifosat i és impossible eliminar-les amb aquest herbicida, com pot observar-se en diferents punts del Vendrell. I cal recordar també que aplicant el glifosat les herbes no es desintegren, no desapareixen, si no que resten mortes a les voreres, no aconseguint l’objectiu que suposadament ha impulsat a tornar a utilitzar aquest nociu producte. (veure fotografies). En aquests dies la Unió Europea ha de prendre la decisió de si prohibeix el glifosat, acord on es confronten l’allau immens d’estudis científics d’autors sense conflictes d’interès que demostren la toxicitat per la salut i el medi d’aquest producte, amb el de la multinacional BAYER, que ostenta la patent d’aquest herbicida i que acumula pagaments de milers de milions de dòlars per publicitat enganyosa i demandes d’usuaris de glifosat que han patit greus problemes de salut.
Considerem el retorn del glifosat al Vendrell un pas enrere injustificable i una manca de respecte a l’acord del ple del 2016 i a les organitzacions que vam donar suport a la moció, que no han estat informades d’aquest canvi. I per aquests motius reclamem a l’Ajuntament del Vendrell que aturi immediatament l’aplicació d’aquest producte als espais públics del municipi i retorni a la gestió que es va adoptar a partir de la moció del 2016, incidint en la millora de la via pública segellant adequadament les fissures i utilitzant procediments mecànics i manuals respectuosos amb el medi ambient i la salut de les persones.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!