-
Cartes a la direcció
-
Vilanova en Comú Podem
- Vilanova i la Geltrú
- 15-02-2024 17:44
La proposta aprovada recorda que la mobilitat a la comarca del Garraf pateix d'una manca d'infraestructures de forma històrica
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Comissió de Territori del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres 14 de febrer, per unanimitat, la proposta de resolució dels grups parlamentaris del PSC-Units per Avançar i d’En Comú Podem per la millora dels serveis de transport públic a Vilanova i la Geltrú, per tal que sigui substanciada davant la Comissió de Territori del Parlament. La proposta aprovada recorda que la mobilitat a la comarca del Garraf pateix d'una manca d'infraestructures de forma històrica, i de serveis que donin resposta a les necessitats reals dels veïns i veïnes que es desplacen fora de la comarca per motius laborals, per estudiar, per oci o per accedir a altres serveis públics, i reclama un conjunt d’actuacions amb relació al servei de Rodalies i de transport interurbà per carretera.
El portaveu del grup parlamentari d'En Comú Podem, David Cid, ha recordat que la proposta neix de la preocupació del nou govern de l'Ajuntament de Vilanova, integrat pel PSC i per Vilanova en Comú Podem, per la situació de les infraestructures i l’organització del transport públic a la capital del Garraf i a tota la comarca. El text aprovat reclama que es resolguin les situacions de col·lapse que es produeixen als busos exprés, amb un increment del servei, especialment en hores punta, i també que es posi en marxa un pla de transports davant les obres que s'han de realitzar a la línia R2 de Rodalies.
Pel que fa a les obres a Rodalies, aquest passat mes d'octubre es van iniciar els treballs de millora que ADIF té planificades entre Vilanova i la Geltrú i Castelldefels, per renovar 87.000 metres de carril i fins a 60.000 travesses. Malgrat que són actuacions que es fan en horari nocturn o bé els caps de setmana, està previst que hi hagi limitacions temporals de velocitat fins a l'estiu vinent i que els temps de viatge s’incrementin, en una línia en què es produeixen massa sovint incidències. És per això que es reclama dur a terme un pla de transports davant de les afectacions per les obres.
D'altra banda, amb la recuperació de la mobilitat un cop superades les etapes postpandèmia, s'han incrementat de nou els viatgers que fan ús dels serveis e15.1 i e15.2 per carretera, i en els serveis d'hores puntes d'anada o tornada a Barcelona. Es produeix un col·lapse del servei, amb viatgers que queden a les parades, o bé, que han de viatjar a peu dret o asseguts al terra dels autobusos durant tot el trajecte. Els serveis de bus Exprés han comportat una notable millora d'accés en transport públic per carretera, bé pel canvi de viatgers de Rodalies, o perquè s'ha aconseguit un transvasament del vehicle privat cap al transport públic o captar nous usuaris, però aquest servei ja és a hores d’ara insuficient.
És per això que es reclama reforçar, incrementant autobusos i freqüències de pas, els serveis exprés d'autobusos entre Vilanova i la Geltrú i Barcelona. I, al mateix temps, actualitzar per l'any 2024 els plans de transport, en el marc de la Taula de mobilitat del Penedès, per tal d'adaptar l'oferta dels serveis a la demanda creixent i a planificar o estudiar nous serveis de millora de connexions (connexions amb la resta del Penedès, bus al Campus de Bellaterra, entre d'altres).
Els grups proposants van acceptar una esmena de JxC per demanar al Govern de la Generalitat un reforç de les connexions d’autobús entre els hospitals Sant Antoni Abat de Vilanova, Sant Camil de Sant Pere de Ribes i l’Hospital de Vilafranca del Penedès.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!