-
Cartes a la direcció
-
Neus Benavent i Vallès
- Vilanova i la Geltrú
- 29-05-2024 14:34
Imatge d'arxiu
Quant ens costa, a la ciutadania, el manteniment de la Casa Real? Allunyada de la realitat social del país, la família reial són meres figures de les portades de les revistes “del cor”
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Una República és un tipus d’estat que es basa en una democràcia radical, és a dir des de l’arrel, on cap estament sigui heretat o assolit sense passar per el mandat popular, per les urnes.
Un règim basat en els principis republicans de: llibertat, igualtat, fraternitat/sororitat i laïcitat.
A l’estat espanyol s’han viscut dues repúbliques, les 2 van seguir a la desfeta dels règims monàrquics.
La primera República va durar des del 11 de febrer del 1873, després dels regnats d’Isabel II i Amadeo I, fins el 29 de desembre del 1874; donant pas a la restauració de la monarquia del Borbons.
La segona República va durar una mica més, des del 14 d’abril del 1931, un cop foragitat el Borbó Alfonso XIII fins l’1 d’octubre del 1939 amb el triomf del cop d’estat feixista, donant pas a la dictadura de Franco.
Ambdós períodes no van tenir gaire temps de desenvolupar els seus ideals, i van quedar lluny del que entendríem per un règim plenament democràtic, malgrat que la II República va fer molts avenços en matèria social.
Ara portem ja molts anys, massa anys, de monarquia borbònica, que a part d’anacrònica i medieval, està molt lluny de ser exemplar.
Afegit a la monarquia, tenim un sistema de partits ancorats en el poder, corrupteles vàries, una judicatura opaca, hereva d’anteriors vicis, molt poca representativitat electoral directa, amb llistes tancades, un menyspreu i una repressió a les minories i a les dissidències, una nul·la separació dels poders de l’estat, un manteniment d’una confessió religiosa determinada...
El proper mes de juny 2024 farà 10 anys de la proclamació exprés de l’actual monarca, Felipe VI, mentre mantenim, i no només simbòlicament, l’anterior rei com a emèrit, amb unes despeses i uns comportaments que es mereixen varis adjectius.
Quant ens costa, a la ciutadania, el manteniment de la Casa Real? Allunyada de la realitat social del país, la família reial són meres figures de les portades de les revistes “del cor”. Unes figures que ens costen cares, molt cares, massa cares!!!
No podem, ni ètica ni econòmicament seguir mantenint una família i una cort que ens sagnen l’economia, mentre cada cop més conciutadanes viuen al carrer, o sota mínims.
Parlar, opinar, debatre sobre la organització territorial, sobre la forma de govern, sobre les competències i sobre las decisions en una comunitat política, no hauria de poder ser censurat ni perseguit en un règim democràtic.
Ja és hora de tenir un tipus diferent d’estat, d’una vegada per totes i de manera definitiva.
Ens cal plantejar-nos seriosament si ens és útil mantenir un tipus de govern que és una directa herència institucional franquista.
Per què no sotmetre la seva continuïtat a un referèndum? Eina de participació ciutadana molt habitual em països del nostre entorn…
La ciutadania tenim tot el dret a decidir.
Hem de poder expressar la nostra voluntat de tenir una República, i de canviar el tipus d’estat, establint unes normes de democràcia que permetin la lliure expressió de totes les ideologies, amb l’únic límit dels Drets Humans (i de les Humanes en especial).
El proper 16 de juny, a Madrid, a la Marxa Republicana, hem de deixar clar que volem REPÚBLICA JA!!!
Neus Benavent i Vallès
Garraf per la República
Comissió organitzadora 16J
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!