Comunitats Energètiques a l’Alt Penedès i al Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fa prop de 20 anys que els governs i organitzacions internacionals fan debats, legislen i elaboren plans nacionals en relació a l’emergència climàtica i la necessària transició energètica, però aquí avancem molt lentament.

Tothom té present la Conferència sobre el clima de París, el 2015, on es van establir els Objectius del Desenvolupament Sostenible (17 ODS) i fa pocs dies, el Secretari General de les Nacions Unides, el Sr. António Guterres, davant les evidències climàtiques (increment de la temperatura, onades de calor, sequeres, inundacions, ciclons, etc.), ens va dir que la nostra societat és com el meteorit que va provocar l’eliminació dels dinosaures, i que podem provocar canvis irreversibles de la vida, al nostre planeta Terra si no actuem amb responsabilitat i despleguem les mesures que ja estan identificades i planificades per governs i organismes internacionals.

Una teranyina de Directives europees, lleis estatals i decrets lleis de governs autonòmics, més els respectius Plans nacionals, d’Espanya (PINIEC) o de Catalunya (PROENCAT 2050), conformen un context gens fàcil per passar a l’acció. De fet, fa una dècada que estem intentant “progressar adequadament” en l’aplicació dels 17 ODS a nivell empresarial o a nivell de les administracions i malgrat les grans ajudes provinents dels NEXT Generation pel període 2020-2026, la progressió és molt lenta. És com si no ens ho acabéssim de creure tot el que està passant amb el clima durant les darreres dècades.

Llegint amb atenció els eixos que vertebren el PROENCAT 2050, hi trobem entre altres: “Apoderar ciutadans i empreses, impulsar la transformació social”. És en aquest punt on es posa de relleu la importància i l’oportunitat que la ciutadania, les empreses i l’administració local, impulsin la transició energètica en base la generació descentralitzada. Gràcies a l’energia elèctrica renovable fotovoltaica o eòlica, els ciutadans tenim a l’abast canviar el model energètic, passant d’un model centralitzat (centrals nuclears, de cicle combinat, etc.) a un altre de descentralitzat, en base a l’autoconsum individual o col·lectiu. I és aquí on entren en joc les Comunitats Energètiques Locals.

Els ajuntaments tenen un paper rellevant per impulsar la transició energètica als seus respectius municipis: impulsant l’autoconsum energètic en base les teulades municipals (Centres cívics, pavellons esportius, etc.) per subministrar energia renovable als equipaments municipals i als residents (habitatges, comerços, restaurants, etc.) situats a menys de 2Km del punt de generació renovable. També per sensibilitzar a la població posant al seu abast la informació, els coneixements necessaris per tal que aquesta s’organitzi i desplegui autoconsums col·lectius i així, generalitzar l’ús d’energia renovable en detriment d’aquella que es genera a partir dels combustibles fòssils (gas, etc.), emetent gasos d’efecte hivernacle com el CO2 i causant l’emergència climàtica esmentada al principi.

Amb la iniciativa dels ajuntaments no serà suficient per generar l’energia elèctrica necessària per abastir la seva població. Es calcula que com a molt, aquests poden arribar a proveir el 10% d’aquestes necessitats. Per tant, és imprescindible la implicació de la societat civil, organitzant-se amb associacions o cooperatives de consum, per tal d’impulsar comunitats energètiques participades per residents, empreses, associacions, administració local, tal com estableix la normativa europea, espanyola i catalana. I sobretot, és imprescindible que s’estableixi una col·laboració franca, estreta, ferma, entre l’administració local i les iniciatives de la societat civil, per tal de fer tant gran com sigui possible, el nombre de residents, empreses i associacions implicades en l’ús d’energia renovable, la mobilitat elèctrica i l’eficiència energètica dels edificis, constituint Comunitats Energètiques que canviïn el model energètic. Fent que tots i totes siguem responsables de la generació de l’energia que ens cal i garantint que aquesta la generem a escala local, de manera renovable, amb unes condicions de seguretat i estabilitat dels preus de l’energia, que ens permeti fer-ne un ús més responsable.

Sovint es fa referència a la col·laboració necessària entre el sector públic i el privat. En aquest cas, des de VNGEnergia, com associació sense ànim de lucre que impulsa la transició energètica a Vilanova i la Geltrú i el seu entorn territorial, volem agrair explícitament, la confiança que la Mancomunitat Intermunicipal de l’Alt Penedès i el Garraf, ha dipositat en nosaltres per col·laborar en l’organització d’una Jornada el dia 19 de juny a Castellet, per donar a conèixer als responsables municipals, polítics i tècnics, de l’Alt Penedès i el Garraf, les diferents tipologies de Comunitats Energètiques i l’oportunitat que tenim de col·laborar i d’impulsar la transició energètica al nostre territori. Que aquesta col·laboració sigui el principi d’un llarg camí per fer realitat la generalització de l’energia renovable als municipis del Penedès i del Garraf.

Us hi esperem!!

Francesc Vila Albet

VNGEnergia, Associació per a la transició energètica de Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local