Energia

L’Ajuntament de Subirats vol utilitzar l’autopista AP7 per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques

Exemple de superfície creada sobre l’autopista AP7 al municipi de Sant Sadurní d’Anoia. Sergi Saladíe - Lluís Salvat

Exemple de superfície creada sobre l’autopista AP7 al municipi de Sant Sadurní d’Anoia. Sergi Saladíe - Lluís Salvat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un estudi elaborat per geògrafs de la Universitat Rovira i Virgili conclou que Subirats podria generar fins al 175% del consum elèctric anual, utilitzant espais alterats pel pas de l’autopista.

El ple de l’Ajuntament de Subirats, celebrat el passat 3 de juliol, va aprovar una moció que insta la Generalitat de Catalunya a iniciar els tràmits per sol·licitar a l’Estat espanyol la cessió dels terrenys de l’AP7 amb l’objectiu d’instal·lar-hi plaques fotovoltaiques. La moció, presentada per l’Alternativa per Subirats - CUP, ha estat aprovada amb els suports d’ERC i l’abstenció del grup municipal de Junts.

El juliol de 2022, els geògrafs de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Sergi Saladié Gil i Lluís Salvat García, van presentar un extens informe sobre el potencial de l’autopista AP7 com a espai alterat on instal·lar plaques solars. L’estudi era un encàrrec fet pel grup parlamentari de la Candidatura d’Unitat Popular. L’informe conclou que només utilitzant el 24% de l’espai disponible a l’autopista, es podria arribar a generar el 4,4% del consum elèctric actual de Catalunya, i el 19,5% del conjunt de municipis per on transcorre l’AP7. Ara, el grup municipal de l’Alternativa per Subirats - CUP, ha pres la iniciativa d’impulsar-ho políticament per fer possible aquest projecte.

Un 175% del consum elèctric anual de Subirats

El regidor Félix Mallofré, del govern de Subirats, qui va ser l’encarregat de defensar la iniciativa al ple, destacava que segons aquest estudi, “a Subirats tenim 266.000 m² potencialment aptes per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Amb aquesta gran superfície es podria generar una producció anual estimada de 32,72 GWh, que representa quasi el doble del consum elèctric mitjà anual del municipi (18,65 GWh)”. El regidor subratllava que “amb unes instal·lacions així, Subirats assoliria ràpidament els objectius fixats per la Llei del Canvi Climàtic de Catalunya, fent la transició al 100% a fonts renovables molt abans del 2050. Així, no només cobriríem tota la demanda elèctrica del municipi, sinó que, a més, tindríem un gran excedent. Per tant, és una oportunitat que no podem deixar escapar.”

La defensa de la moció va estar molt centrada en el municipi i pel fet que Subirats podria arribar a generar el 175% del consum elèctric anual amb aquest projecte. No obstant això, el regidor també va donar xifres d’altres municipis propers a Subirats que es recullen en l’estudi, com Avinyonet del Penedès que podria generar el 38,2%, Gelida 81,6%, La Granada 103,6%, Sant Sadurní d’Anoia 30,1% o Vilafranca del Penedès 40,1%.

Fer pinya comarcal per aconseguir la cessió dels terrenys

El regidor de l’Alternativa per Subirats apuntava que el “primer repte és polític”, ja que es tracta d’aconseguir “que l’Estat, que és el propietari de l’autopista, cedeixi aquests terrenys per la instal·lació de plaques fotovoltaiques” i reclamava la unitat de totes les forces polítiques per aconseguir-ho, “totes som capaces de veure el potencial d’aquest projecte. Així que no només us demanem el suport a la moció, el que volem proposar-vos és liderar des de Subirats aquesta iniciativa i treballar per implicar a la resta de municipis de la comarca, pels quals travessa l’autopista, per fer pinya en aquesta reclamació”. Aquesta crida no va ser atesa per Junts, que va optar per l’abstenció. Pere Pons, portaveu de Junts i exalcalde del municipi, va argumentar la seva abstenció dient que, tot i veure “les bondats de la iniciativa”, la moció “era un brindis al sol”. Malgrat l’abstenció de Junts, la moció va ser aprovada amb els vots a favor de l’equip de govern actual format per ERC i l’Alternativa per Subirats-CUP.

La moció aprovada insta la Generalitat de Catalunya a “iniciar els tràmits per sol·licitar a l’Estat espanyol la cessió dels terrenys de l’AP7 amb l’objectiu d’instal·lar-hi plaques fotovoltaiques”; sol·licita a la Generalitat que, un cop obtinguda la cessió dels terrenys, “es desenvolupin els estudis tècnics i econòmics necessaris per a la instal·lació de les plaques fotovoltaiques”; i, demana que sigui la Generalitat que, “mitjançant L’Energètica, l’empresa pública d’energia de Catalunya, col·labori amb els municipis afectats per l’AP7 per garantir que els projectes fotovoltaics que s’hi instal·lin siguin impulsats i estiguin participats per les comunitats locals” tal com fixa la Llei de Canvi Climàtic de Catalunya.

Un projecte en mans de comunitats energètiques

Maria Carbó, regidora d’Acció Climàtica de Subirats, explica que la voluntat de l’ajuntament és que aquest projecte de fotovoltaiques a l’autopista AP7 acabi en mans d’una comunitat energètica municipal. “És urgent fer la transició cap a les energies renovables i cal fer-ho de manera justa. I fer-ho de manera justa vol dir treure de les mans de les grans companyies energètiques aquest bé essencial per a la vida. La transició energètica no ha d’estar en mans privades. Les administracions locals, comarcal i nacional han de ser proactives per avançar cap a la sobirania energètica i, al nostra entendre, això passa per donar un impuls decidit a les comunitats energètiques locals i acompanyar-les des d’una energètica pública nacional”.

En aquest sentit, la regidora explica que la creació d’una Comunitat Energètica a Subirats forma part del pla de govern de Subirats i que ja han començat a treballar en aquesta qüestió, fent una primera trobada oberta que es va celebrar el passat 4 de juny al Centre Agrícola de Sant Pau d’Ordal. “Subirats és un municipi ric en ateneus i centres agrícoles, que són eixos vertebradors de la vida social i cultural dels nostres pobles, i són aquests espais els que volem acompanyar per donar impuls a les comunitats energètiques” apunta la regidora.

Carbó diu que el projecte ara mateix “està en fase embrionària” però s’ha començat un procés de debat i socialització que s’anirà desenvolupant els propers mesos. A banda de la trobada oberta celebrada el passat mes de juny, l’Ajuntament de Subirats va convidar a la Festa de la Terra celebrada el passat maig a Lavern, un dels autors de l’estudi sobre l’AP7, Sergi Saladié, que va participar amb una xerrada juntament amb una representant de la cooperativa SomEnergia. La regidora assegura que el projecte d’instal·lar fotovoltaiques a l’AP7 seria “un gran impuls pel municipi” i una “revolució cap a un model de generació, gestió i ús d’energia 100% renovable, inclusiu, democràtic i descentralitzat”.

La regidora explica que la moció aprovada a Subirats, que també fa una crida al Consell Comarcal de l’Alt Penedès a sumar-se a aquesta iniciativa, és només un primer pas ja que “s’està treballant perquè aquesta iniciativa també sigui aprovada en altres municipis del Penedès”. Carbó assegura que, malgrat l’abstenció inicial de Junts per Subirats, treballaran per sumar aquesta i altres forces polítiques al projecte. “Aquesta iniciativa és completament assumible per partits com la CUP, ERC, Comuns, Junts o el PSC. En això treballarem. No és cap brindis al sol ni cap quimera. És una qüestió de voluntat política i pot ser una realitat en els propers anys” conclou.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local