-
Cartes a la direcció
-
Coordinadora d’Entitats pel Medi Ambient Garraf
- Vilanova i la Geltrú
- 25-07-2024 18:31
Coordinadora d'Entitats pel Medi Ambient Garraf. Eix
L’Ajuntament ha de potenciar el Consell de Medi Ambient i obrir-lo a totes les Entitats i particulars que puguin aportar coneixement
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Consell de Medi Ambient de Vilanova i la Geltrú es va crear el 1993 en substitució de l’antiga Comissió de Medi Ambient (1991), dotant-la d’un marc legal més consistent donat que el Reglament Orgànic Municipal preveia la seva existència com a òrgan de participació ciutadana. El Consell Municipal de Medi Ambient es un òrgan consultiu i de seguiment de les accions ambientals del municipi i del seu Pla d’acció ambiental, aprovat pel Ple municipal el 4 de desembre de 2000, que les defineix amb programes i accions concretes.
Durant l’anterior mandat es va veure la necessitat de disposar d’un reglament de règim intern d’aquest Consell Municipal, que es va aprovar finalment el 6 de març de 2023. En el document es fa explícit que es tracta d’una eina que l’Ajuntament de Vilanova posa a disposició de la ciutadania per apropar els afers ambientals als veïns de la ciutat, facilitar l’accés a la informació ambiental de la població i fer-la partícip de la presa de decisions, entenent que la participació ciutadana en matèria ambiental ha d’impregnar totes les actuacions que s’impulsin des de l’administració, i ha de ser present de forma continua i transversal a totes les polítiques locals amb incidència en el medi ambient.
Des de la Coordinadora d’Entitats pel Clima de Vilanova, on hi son representades la major part de les associacions que promouen accions ambientals en la comarca, entenem que aquesta crida de l’Ajuntament a la participació ciutadana ens afecta particularment i ens hi sentim implicats. Creiem que podem i hem de participar en el disseny de la Vilanova del futur i que en aquest repte hi podem aportar coneixement i experiència.
Malauradament, malgrat les seves pretensions d’òrgan consultiu, participatiu i decisori, aquest Consell Municipal encara no ha estat convocat a dia d’avui. L’associació pel medi ambient APMA va demanar a l’actual govern el 13 de novembre de 2023 la convocatòria urgent del Consell, amb la resposta de la Regidoria de fer-ho abans del gener de 2024, compromís que no s’ha complert. Aquesta sorprenent pèrdua d’interès municipal vers el tema ambiental coincideix amb la creació d’un nou òrgan de “participació”, potser no tant col·lectiva, que pretén impulsar un nou debat sobre el futur de la ciutat i dissenyar el seu proper planejament urbanístic. Es tracta del Consell Assessor del Pla Estratègic, emmarcat en l’Agenda 2030, que estarà integrat pels agents polítics, econòmics i socials de la ciutat sense la presència de cap entitat ambiental.
Al marge del debat polític, sotmès als interessos a curt termini d’uns i altres, la ciència fa temps que alerta sobre la gravetat i la velocitat d’un desequilibri climàtic que ens condueix a una situació d’escalfament global irreversible, incompatible no tan sols amb el creixement econòmic sinó amb la supervivència d’una bona part de la humanitat. La ciència ens diu, entre moltes altres coses que coneixen bé les Entitats pel Clima, que la darrera vegada que el diòxid de carboni atmosfèric va estar al nivell actual, la Terra estava 5ºC més calenta, Groenlàndia no tenia glaç i el nivell del mar estava 25 metres més alt.
No podem planificar el futur de la nostra ciutat tancant els ulls a la realitat climàtica, promovent un plantejament urbanístic expansiu que camina en la direcció contraria a la reversió de l’escalfament global, aliena a la propera manca d’energia, d’aigua i de recursos, oblidant la salut de les persones i transferint tots els problemes a les futures generacions. L’Ajuntament ha de potenciar el Consell de Medi Ambient i obrir-lo a totes les Entitats i particulars que puguin aportar coneixement. Es impossible lluitar de forma eficaç contra l’emergència climàtica sense la col·laboració activa i responsable d’una bona part de la societat. El problema es tan greu i urgent que requereix unitat d’acció. En aquest sentit, es el Consell Assessor del Pla Estratègic qui hauria de tenir com a referència al Consell de Medi Ambient per a totes les qüestions ambientals que poden condicionar el planejament de la ciutat i del territori.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!