Cantades per la pau

El poder del cant en la construcció d'una societat més sòlida

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En la societat actual, sovint es parla de la nostra realitat com una “societat líquida”, un terme aportat pel sociòleg Zygmunt Bauman per descriure un món en constant canvi, marcat per la volatibilitat, la incertesa i la flexibilitat. En aquest context, on les estructures socials tradicionals es descomponen i les persones es veuen desplaçades per la corrent de la Globalització, hi ha una metàfora que ens pot ajudar a visualitzar una possible via de resistència i regeneració: la del vaixell de la Globalització que s’està enfonsant, però gràcies a milers de petites pilotes de ping-pong que s’injecten en el seu interior  sustitueixen aigua per aire. Aquestes pilotes, sòlides, resistents i de diferents mides i colors, representen les petites comunitats d’autoajuda i les iniciatives de sostenibilitat que, a poc a poc, van guanyant espai i força en una societat que, d’altra manera, semblaria condemnada a l’enfonsament.

Però, com podem donar forma i vigor a aquestes pilotes que, malgrat la seva petitesa, tenen el poder de mantenir el vaixell a flotació? Aquí és on entra en joc el cant, una eina que pot semblar senzilla però que té una capacitat transformadora profunda. A través del cant (i també d’altres expressions artístiques), les comunitats poden trobar la cohesió, la resiliència i l’energia necessària per resistir i prosperar en un món on tot és líquid.

Cantar per Crear Comunitat i CohesióEl cant ha estat, històricament, una eina fonamental per crear i mantenir la cohesió en grups humans. Quan les persones canten juntes, es genera un fort sentiment de comunitat i pertinença. Aquesta experiència compartida reforça els vincles entre els membres de la comunitat, ajudant a donar forma i solidesa a les "pilotes" que representen les comunitats d’autoajuda. A més, les cançons poden transmetre missatges, tradicions, històries i valors culturals, mantenint viva la memòria col·lectiva i reforçant la identitat del grup.

Cantar per Expressar i ResistirEn moments de crisi, el cant també pot ser una eina poderosa per expressar emocions i superar dificultats. Les cançons de lluita i resiliència poden empoderar les persones, donant-los la força necessària per resistir les pressions externes i mantenir la integritat de la seva comunitat. El cant, per tant, no és només una forma d’expressió, sinó també una font de resistència i superació en una societat líquida que sovint deixa les persones desarrelades i desconnectades.

Cantar per Comunicar i Difondre ValorsLes lletres de les cançons poden ser un mitjà efectiu per comunicar valors, idees i missatges que promoguin la sostenibilitat i l’autoajuda. Les cançons poden convertir-se en himnes que inspiren acció i mobilitzen les persones al voltant d’una causa comuna. Així, el cant no només ajuda a crear i enfortir comunitats, sinó que també pot ser una eina per difondre consciència i ampliar l’abast de les iniciatives de sostenibilitat.

Cantar per Inspirar i MotivarLa força del cant també rau en la seva capacitat per generar una energia col·lectiva que motiva la gent a actuar. A través del cant, les persones poden sentir-se més connectades amb els seus ideals i amb els altres, trobant la motivació necessària per treballar junts en la construcció d’un futur més just i equilibrat. El cant pot formar part de rituals i celebracions que marquen moments importants per a la comunitat, reforçant la seva cohesió i celebrant els seus èxits.

Cantar com a Resistència CulturalFinalment, en un món globalitzat, on la uniformització amenaça la diversitat cultural i lingüística, el cant pot ajudar a preservar aquesta diversitat i, al mateix temps, actuar com una forma de contracultura. Mantenir i promoure les cançons tradicionals i les llengües locals és una manera de resistir les narratives dominants i de construir una societat més resilient, on les petites comunitats puguin prosperar malgrat les pressions externes.

Un Camí Cap a la Sostenibilitat i la Resiliència. Aquesta metàfora del vaixell que s'enfonsa i les petites pilotes de ping-pong que impedeixen el desastre, representen les comunitats d’autoajuda i les iniciatives ecològiques que, amb la seva resiliència i creativitat, poden oferir una via d’escapament a la societat líquida en què vivim. El cant, com a eina de cohesió, expressió, comunicació i resistència, té el potencial de donar forma i força a aquestes “pilotes”, contribuint a crear un futur més sòlid i sostenible. En un món que sembla desbordat per la incertesa i la volatilitat, el cant pot ser la veu que manté viva l’esperança, la solidaritat i la lluita per un món millor.

Us convidem a venir a les Cantades Populars pel Planeta i la Pau tots els dijous en espais públics de Vilanova i la Geltrú i també convidem a posar en marxa grups de cant allà on estigueu. Si voleu, podeu agafar cançons del nostre bloc i afegir-ne de noves (https://cordelaturuta.blogspot.com/p/per-la-pau-tot-el-mon.html) , l’important és cantar perquè el cantar plegats està per damunt de les barreres de les religions i les polítiques i ajuda a desfer malentesos, com ens va dir Pete Seeger… i tenim un gran malentés: hem de competir més i més i guanyar més i més i ser més que els altres i més i més… i oblidem que el que necessitem és cooperar, cooperar, cooperar i estimar-nos com a germans que som, amb unes necessitats molt similars, i entre totes les persones dels colors, procedències i creences que siguin ens hem d’ajudar i desfer aquest gran embolic ple de mentides, errors i horrors que hem anat creant, a la vegada que estem destruïnt el Planeta, la casa de tothom.

Amb aquestes cantades -tant de bo fossim milions de persones- demanem l’inici d’una TREVA GLOBAL (aturar totes les guerres i les fàbriques d’armament)i l’inici d’una reflexió col·lectiva com espècie humana per resoldre molts interrogants amb ajut de la Tecnologia de la Comunicació que avui tenim: qui som?, on estem?, què volem?, quines necessitats tenim?, com ens organitzem? i, per damunt de tot, saber que estem de pas i que quan deixem la forma física actual no ens endurem cap de les “propietats” que ara tenim. 

En el món segurament hi ha més persones -que els agrada cantar- i músics tocant instruments que soldats i armes per disparar, ens hem d’unir en un gran “exèrcit” de PAU, la força la tenim les persones per fer els canvis que necessitem.

Només falta la teva veu i/o els teus instruments musicals, t’hi esperem!!!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local