Badant pels carrers

Home, no fotem!!

Ferran Savall

Ferran Savall

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

I a més un convençut de veritat que passa estona de la seva vida fent aquets cartells que no ha tingut gaire ressò, la veritat. Tampoc n’hem vist tants i encara han tingut menys efecte i si es pengen prop de l’hospital, que és a on precisament va un quan necessita alguna tractament sigui o no pandèmic, encara menys.

No fotem, eh! que cal ser responsables amb temes delicats com és la salut de la humanitat.

El tema ve de lluny, al març de 2021, vint-i-cinc líders de tot el món van confeccionar un document fruit de la crida del president del Consell Europeu, Charles Michel, i el Director General de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, per establir les bases d’un document conjunt sobre la manera d’afrontar les pandèmies que podrien afectar-nos en el futur.

El tractat el que vol és posar en comú els aprenentatges que es va fer durant al pandèmia de la Covid19 analitzant les mancances i els errors que es van cometre,  molts fruit de la improvisació en que va caldre afrontar al historia, i per altra banda es dona per suposat que el món patirà noves pandèmies i per tant ben segur que una resposta col·lectiva i global serà molt més positiva que si cadascú fa la seva guerra i va pel seu compte. La sentencia del Consell d’Europa és taxatiu "Cap govern ni institució no pot fer front per si sol a l'amenaça de futures pandèmies”.

Si ens creiem això i l’experiència que tenim n’és una mostra es fa evident que cal que hi hagi respostes col·lectives i amb una estratègia compartida i clara. La proposta d’acord es fonamenta en alguns aspectes concrets: Acords mundials de preparació i resposta que contribueixin a preveure, prevenir i respondre a futures pandèmies de manera més eficaç.

Finançament sostingut i previsible per a la preparació i resposta davant d'emergències sanitàries.

Transferència de tecnologia. La recerca i la innovació ha de ser oberta, de manera que se'n puguin accelerar els resultats. Es demana l'accés sense restriccions a diagnòstics, vacunes, medicaments i les tecnologies respectives per produir-los. 

Mecanismes de governança i supervisió per incrementar la confiança, garantir la rendició de comptes i fomentar la transparència.

No semblen unes propostes que eliminin les sobiranies pròpies dels estats i alhora genera la confiança de que hi ha qui pensa i actua de manera global per evitar el que ja vam veure amb al COVID, especulació, xantatges pels material, improvisació i disfuncions sobre la manera d’actuar.

Ara estem altre vegada en una emergència, que els experts rebaixen molt, amb l’expansió dels casos de mpox, abans coneguda com a verola del mico que ha encès els llum d’alerta i la necessitat de compartir algunes polítiques per atacar el virus en el seu lloc d’origen i controlar els caos sobrevinguts.

Davant de tot això o, has de ser un talibà convençut de la maldat dels tractats, o bé és un autèntic il·lús que creus que tot plegat s’arreglarà sol.

Negacionista de qualsevol avenç que ajudi a contenir les possibles noves pandèmies.

Ara bé caldria que hi hagués algun altre cartell amb alguns arguments que justifiquin l‘oposició militant a un tractat que creiem fermament que pot aportar valors afegits a les lluites contra les futures pandèmies.

Però és d’agrair que un cop fet el cartell t’adonis que hi ha un error ortogràfic i hi plantifiques una X per fer-ne la correcció. Cal agrair la voluntat de presentar l’oposició al “Tra(c)tado” de la manera més correcta possible.

Però ni així.

Estem pel tractat.

Creiem que la unitat d’acció més àmplia possible és una manera de combatre aquells reptes desconeguts.

Creiem que pot generar la necessària solidaritat.

Per tan i sabent-nos greu per l’esforç de qui està al darrera dels cartells, OMS, salta’t l’STOP i endavant que cal fer feina i molta.    

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local