Ple municipal

Transformem VNG demana la readmissió immediata dels dos treballadors municipals en situació d’incapacitat total acomiadats aquest estiu

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Com es pot haver acomiadat dues persones treballadores, negant-los-hi la possibilitat de buscar un lloc de feina adaptat, contravenint el conveni col·lectiu, sense tan sols tenir un informe jurídic que avali la decisió?

Durant la segona quinzena del mes de juliol, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va rescindir el contracte a una treballadora de la Unitat de Serveis Municipals (la Brigada), així com a un treballador d’ICVSAM, la Societat on s’encabeix Canal Blau. A aquestes dues persones, l’Institut Nacional de la Seguretat Social els hi va reconèixer al mes de maig la incapacitat permanent en grau de total, concedint-los-hi una pensió corresponent al 55% de la base reguladora. Així doncs, la companya i el company, veterans de la casa, van demanar l’adaptació del seu lloc de feina destinant-los a un lloc de feina de segona activitat, d’acord amb el que disposa l’article 60 del conveni col·lectiu de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú de l’any 2007, que diu “Amb aquells funcionaris que després d’estar avaluats/ades pel Tribunal Mèdic de l’ICAM obtinguin un grau d’invalidesa de permanent parcial o de permanent total, que els impedeixi desenvolupar la seva professió habitual, la corporació manifesta el seu compromís de contractar-los novament per desenvolupar treballs de segona activitat, llevat de casos excepcionals que valorarà la Comissió pertinent.”

Contràriament al que fixa el conveni, l’Ajuntament ha acomiadat a dos treballadors sense avaluar la possibilitat d’adaptar-los-hi el lloc de feina, per complementar, almenys el 45% de la base reguladora, tal com s’ha fet fins ara amb el personal que s’ha trobat en aquesta situació. A més a més, les formes deixen molt a desitjar; a banda de les notificacions d’extinció dels contractes, el company i la companya no han rebut cap trucada explicativa, ni se’ls hi ha manifestat voluntat de voler reconduir la situació.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, compta juntament amb les seves empreses municipals i organismes autònoms amb un miler de treballadors i treballadores. L’actitud del departament de Recursos Humans estableix un greu precedent, davant d’una situació en la qual podria trobar-se qualsevol empleat públic. Cal afegir que fins ara sempre s’han produït modificacions de contracte per als funcionaris o personal laboral que s’han vist en aquesta casuística, i que en cap cas es va informar els sindicats d’aquesta nova interpretació. Aquesta decisió està generant un important malestar i preocupació entre la plantilla municipal. El regidor de Recursos Humans s’escuda en un canvi de criteri dels Serveis Jurídics de Secretaria, que defensen que no és legal dur a terme aquest punt del conveni. Sorprèn que els representants dels treballadors portin un mes i mig esperant un informe jurídic que motivi i avali aquesta decisió. En la mateixa línia el grup municipal de Transformem VNG va demanar de manera tàcita un informe al regidor, senyor Alfredo Villa, a principis d’agost. A la Mesa General de Negociació del passat 3 de setembre, el mateix regidor va admetre que encara no disposa de l’informe, fet que va propiciar que tres sindicats s’aixequessin de la taula, entre els quals Comissions Obreres que és el sindicat majoritari, donant per trencades les negociacions. Com es pot haver acomiadat dues persones treballadores, negant-los-hi la possibilitat de buscar un lloc de feina adaptat, contravenint el conveni col·lectiu, sense tan sols tenir un informe jurídic que avali la decisió?

Aquest dijous 12 de setembre, Transformem VNG ha demanat per escrit a alcaldia, que se’ls hi entregui l’informe de Secretaria on teòricament s’avalarien els acomiadaments. En paral·lel, la plataforma municipalista ha registrat una sol·licitud a alcaldia perquè es readmeti de manera immediata aquests dos treballadors, tot destinant-los a una segona activitat. Per la seva part, la companya i el company afectats ja han presentat les pertinents demandes al jutjat de lo social.

La darrera modificació del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors, que data del 2 d’agost d’enguany obliga les empreses a realitzar els ajustos que siguin raonables que permetin a les persones amb discapacitat exerceixin el seu dret al treball. La directiva europea 2000/78/CE del Consell, de 27 de novembre de 2000, relativa a l’establiment d’un marc general per a la igualtat de tracte en la feina i l’ocupació, i les darreres sentències d’aquest 2024 són clares en aquest sentit. No s’entén com el govern de Vilanova i la Geltrú ha pogut permetre aquest error, estant format pels mateixos partits l’espanyol.

Pel pròxim Ple de la ciutat, que tindrà lloc dilluns 16 de setembre, Transformem VNG va registrar una pregunta per instar al regidor de Recursos Humans, Alfredo Villa, a reconduir la situació amb la màxima diligència possible. “S’ha travessat una línia vermella. No concebríem que el govern no admetés l’error i no volgués esmenar-lo ràpidament, però tampoc no entendríem que no es depuressin responsabilitats polítiques davant d’un fet tan greu”, ha assegurat Marc Segarra, portaveu dels municipalistes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local