-
Cartes a la direcció
-
Vilafranca en Comú
- Vilafranca del Penedès
- 09-10-2024 16:22
Ramon Arnabat i Montse Romagosa. Eix
Els Comuns tornen a insistir en la importància d’ambientalitzar la fiscalitat, aplicar tarificacions socials i tenir en compte la perspectiva de gènere en les Ordenances Fiscals
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquesta setmana el grup municipal Vilafranca en Comú ha presentat les seves propostes de cara a les Ordenances Fiscals 2025. En aquest sentit, la seva mirada pretén aconseguir una Vilafranca més verda, socialment més justa, i amb perspectiva de gènere.
Ambientalització de la fiscalitat
En Medi Ambient els Comuns segueixen la línia de les propostes pel 2024: demanen substituir la quota fixa de gestió de residus municipals per una quota amb part fixa i part variable, que s'adapti a les característiques de cada habitatge (segons el valor cadastral, tipus de carrer, barri, nombre de residents...) per tal que la quota augmenti segons la quantitat de residus que es generin i que no es reciclin, reutilitzin o redueixin correctament. "Per llei, el proper 2025 aquesta proposta hauria de ser acceptada, ja que s'establirà que s'hagi de pagar segons la generació de residus. Fa 4 anys que estem pendents d'un nou sistema de recollida de residus que ho faciliti", apunten.
Seguint en unes ordenances per una Vilafranca més verda, i en relació concretament a l'Ordenança Fiscal 26 IBI, Vilafranca en Comú vol mantenir la reducció del 50% de l'IBI durant 5 anys per instal·lació de plaques fotovoltaiques, fita que ja van aconseguir l'any passat augmentant aquest període de 3 a 5 anys: "la transició energètica és un dels nostres reptes més importants, i pensem que cal incentivar-la de totes les maneres possibles", afirmen.
Ordenances més justes
També dins l'OF 26 IBI, els Comuns tornen a demanar que s'estudiï la possibilitat de millorar les bonificacions en relació a les famílies monoparentals amb un fill, que de moment no entren en la categoria de famílies nombroses, com sí que hi entren les que tenen 2 o més fills. En aquest sentit, Vilafranca en Comú explica que caldria demanar una subvenció específica per a poder-ho fer realitat.
Finalment, i amb l'objectiu d'assolir unes Ordenances socialment més justes, els Comuns tornen a proposar modificacions en les Ordenances Fiscals 5 i 13, que fan referència a la reducció d'un 95% de les taxes per obres de rehabilitació. Aquesta reducció contempla actualment només la zona del Pla Especial de Reforma Interior, i Vilafranca en Comú demanava, en una proposta que novament ha estat rebutjada, que es fes extensiva aquesta reducció a tota la vila. Tot i així, enguany sí que s'aplicarà la reducció a les obres de rehabilitació destinades a l'activitat comercial arreu de Vilafranca.
Des de Vilafranca en Comú recorden que el sistema fiscal municipal ha de servir per obtenir els recursos necessaris per fer front a la despesa pública que genera el benestar social local, però sobretot és "una de les eines més importants per llutiar contra la desigualtat social i de gènere, la pobresa i l'exclusió social".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!