-
Cartes a la direcció
-
Som Poble-ERC
- El Vendrell
- 13-11-2024 13:43
Imatge de la roda de premsa de Som Poble - ERC. Eix
Hem presentat al·legacions a l’aprovació provisonal de la taxa de residus que comporta un augment global d’un 10% respecte l’any anterior, en que ja va incrementar-se un 30%
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
En les al·legacions presentades, Som Poble-ERC reclama canvis en diferents punts per tal de corregir la nova taxa de residus plantejada pel govern del PSC-PP a la vila del Vendrell atès que està plantejada de manera injusta. Concretament els aspectes principals en que fa èmfasi la coalició són els següents:
1. És una taxa injusta perquè s’aplica el criteri de superfície construïda per fixar la taxa que ha d’abonar cada habitatge, quan el nombre d’habitants censats és més equitatiu ja que s’ajusta molt millor a la quantitat de residus que es generen, tal i com l’Agència de residus de Catalunya explica en diverses publicacions. Per aquest motiu, el grup municipal de Som Poble-ERC demana que sigui el nombre d’habitants registrats per habitatge el criteri per determinar la quota a pagar.
2. És una taxa injusta perquè no ofereix cap tipus de bonificació als veïns i veïnes dels nuclis de Sant Vicenç de Calders, Torreblanca i el Nou Vendrell on des del 2020 s’ha implantat la recollida selectiva porta a porta amb percentatges de recollida selectiva d’entre el 70 i el 80%, més que duplicant els valors del conjunt del municipi que estan per sota del 30%. Aplicant aquests bons resultats a tot el Vendrell comportaria una important rebaixa en la taxa a aplicar al conjunt del municipi. Per aquests motius i com a reconeixement als habitants d’aquests tres nuclis que han respost de forma exemplar participant amb el porta a porta i també com a missatge incentivador de cara a la resta del municipi on està previst implantar aquest model, es reclama aplicar una bonificació proporcional a aquests bons resultats.
3. És una taxa injusta perquè dues de les mesures que permetrien bonificar la taxa tal i com es recull en l’ordenança són de difícil aplicació. En el cas de l’autocompostatge només es pot gaudir de la bonificació si es reciclen la totalitat dels residus orgànics i de restes de jardineria amb aquesta tècnica. Fet que és pràcticament impossible si no es volen generar molèsties i males olors, que s’originen si s’apliquen al compostador restes de carn o peix i no es fa una bona barreja amb materials vegetals ben triturats. I pel que fa a l’ús de la deixalleria, la bonificació només s’obté si es registren les aportacions mitjançant una tarja que no sé sap quan entrarà en funcionament. En els dos casos es reclama en les al·legacions mesures que facin viable poder bonificar la taxa incentivant la recollida selectiva.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!