25N

Visca la Lluita Feminista

Eix

Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els i les Comuns, en el Dia internacional per a leliminació de la violència vers les dones, seguim denunciant la violència masclista, una violència estructural molt arrelada culturalment, producte del patriarcat i landrocentrisme.

El triomf dels moviments feministes en els últims temps  sha manifestat amb contundència en campanyes com són #sha acabat i  #que la vergonya canviï de bàndol. Tot això acompanyat de lincrement de recursos per erradicar qualsevol mena de violència vers les dones i els infants i el desplegament de polítiques feministes encaminades a protegir els drets i llibertats de les dones, ens permeten continuar avançant.

En tot moment ens solidaritzem sempre amb les víctimes i exigim que sinvestiguin els fets, sempre des de linici de les denúncies, i que sapliqui la llei amb celeritat i amb totes les garanties. Ni lexposició mediàtica, ni la fama, ni excusar-se en ser víctima del patriarcat mai pot justificar cap violència, sigui en l’àmbit que sigui.

Enguany ens trobem commocionades davant les conseqüències duna emergència climàtica que ens situa en un context de catàstrofe, i davant la violència de guerra que està exercint lEstat dIsrael contra el poble palestí. Davant de fets tan greus, no podem oblidar els violents efectes que recauen sobre les dones. Les dones, molt sovint, són les responsables de les tasques de cura i, per tant, més vulnerables en situacions demergència, sigui per causes climàtiques, per conflictes bèl·lics o crisis de qualsevol origen.

Lavenç de les ultradretes, aquí i arreu del món, està posant en risc els avenços del feminisme contribuint a la radicalització del masclisme i el negacionisme. Moltes formes dactuar, actituds, i fins i tot costums masclistes tendeixen a minimitzar la importància de les seves conseqüències, la realitat són les violències i agressions que pateixen les dones pel fer de ser-ho o la violència vicària que, malauradament, sha fet cada vegada més visible.

Els comportaments de menyspreu o de ridiculització de les dones i dels seus cossos, la sexualització excessiva de la societat i dels mitjans de comunicació poden generar com a referents, persones convertides en símbol i en icones contràries a la igualtat i als feminismes,  que dificulten el trencament definitiu amb el patriarcat i són una amenaça de retrocés, una marxa enrere de molts guanys i fites aconseguides.

Sabem que els espais on es donen les actituds masclistes són diversos; la família, el món laboral, de la cultura, linstitucional, els equipaments de tota mena, els espais comercials, dins de l’àmbit esportiu i també a lespai públic i el transport. Poden prendre moltes formes més enllà de la violència física, com és els cas de la violència psicològica, econòmica, obstètrica, sexual, digital i vicària, entre altres. Per tant, també han de ser diverses les formes dabordar-les.

És imprescindible visibilitzar i reconèixer les violències masclistes com una qüestió estructural que atempta contra els drets humans i que ha de ser abordada des duna perspectiva integral i interseccional per part de les administracions, les institucions i la societat civil.

Les violències masclistes també poden convergir amb altres eixos de discriminació, com lorigen, el color de la pell, la situació administrativa, ledat, la classe social, la diversitat funcional o psíquica, la salut, lorientació sexual o la identitat i expressió de gènere, que fa que impactin de manera agreujada i diferenciada. La interacció daquestes discriminacions i situacions sha de tenir en compte a lhora dabordar les violències masclistes.

Des de Vilanova en Comú sabem que és necessari un increment dels recursos adreçats a dones i infants i un bon desplegament de polítiques feministes encaminades a protegir els drets i llibertats de les dones, que ens permeti continuant avançant en aquests objectius.

Alhora, pensem que des del municipalisme, com espai molt clar de proximitat a les dones, es pot combatre amb més contundència el masclisme i labordatge de la protecció i la cura cap a les dones i els seus fills i filles.

Des de Vilanova en Comú, en el govern municipal de VNG, apostem per espais públics segurs, per un disseny de la ciutat amb perspectiva de gènere, per abordar espais i places que garanteixin la mirada feminista de la dona, perquè sigui garantia de qualitat en les propostes per a una ciutat més segura, més alegre i més verda.

Des dels espais de participació i des de lacció comunitària hem de ser capaces, totes, homes i dones, de fer front a qualsevol missatge masclista.

No ens podem permetre parlar digualtat en una societat que manté una estructura que perpetua i reprodueix la violència. Hem de treballar per desarticular el patriarcat, exigir lequitat de gènere i que totes les polítiques públiques municipals, inclosos els pressupostos, tinguin perspectiva de gènere i feminista. Revisar tot el funcionament de ladministració municipal per evitar generar victimització i suprimir qualsevol mena de violència institucional, entesa com a violència exercida per ladministració pública per acció o per omissió.

Tots i totes podem contribuir a la prevenció de la violència, a la lluita contra el negacionisme i a lenfortiment comunitari per esdevenir espais de protecció, ajuda i acompanyament quan sigui necessari. Els espais comunitaris també han de ser espais de canvi, de transformació, de trencar el silenci amb missatges clars i dapoderament i de treball conjunt i en xarxa de serveis, entitats i ciutadania.

Des de Vilanova en Comú ens solidaritzem sempre amb les víctimes i exigim que sinvestiguin els fets sempre des de linici de les denúncies i sapliqui la llei amb celeritat i amb totes les garanties. Ni lexposició mediàtica, ni la fama, ni excusar-se en ser víctima del patriarcat mai pot justificar cap violència, sigui a l’àmbit que sigui.

Un any més, cridem: Visca la Lluita Feminista!

 

Comuns de Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local