-
Cartes a la direcció
-
Primer el Vendrell
- El Vendrell
- 04-12-2024 12:11
Lluís Navarrete, portaveu de Primer el Vendrell en roda de premsa. Eix
Hem detectat greus errades en els ingressos/costos previstos i d’altres deficiències en les reduccions establertes
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El nostre grup de Primer el Vendrell ha decidit presentar al·legacions a la taxa d’escombraries que es va aprovar inicialment el passat mes d’octubre, al considerar que aquesta modificació de la taxa és un nyap tant des del punt de vist econòmic com jurídic.
Primer de tot, no hem d’oblidar que aquesta taxa aprovada ha sorgit d’un contracte amb una empresa externa que ha suposat un cost extra per l’Ajuntament. Una taxa que, per primera vegada ha de cobrir el 100% del cost del servei i a la vegada no pot recaptar més enllà d’aquest 100%. Es a dir, que la recaptació de la taxa ha de ser exactament l’import del cost previst del servei.
Doncs bé, en aquest punt ja trobem la primera discrepància, ja que el contracte de recollida de residus estableix que es recolliran residus de 29.612 habitatges, i resulta que segons la recaptació prevista de la taxa domestica hi han un total de 30.971 habitatges. Es a dir una diferencia del nombre d’habitatges del 4% i que per tant, si una xifra és correcta o és l’altre, provocarà variacions o en els costos o en l’apartat de recaptació.
En segon lloc, hem observat que segons l’estudi per confeccionar la taxa s’han identificats 908 habitatges d’ús turístic que ara es consideren taxa comercial i no domèstica. Però, segons les dades de la Generalitat de Catalunya, hi han un total de 1.171 habitatges d’ús turístic inscrits en els registre de turisme. Això provoca una diferencia de 263 habitatges d’ús turístic no considerats com a tals i que provocarien diferències en la recaptació prevista. Però el que és encara més greu, és que hi han 808 habitatges d’ús turístic que l’Ajuntament del Vendrell diu que desconeix a on estan situats i fa un càlcul a “l’atzar”, quan aquesta informació es fàcilment accessible i l’Ajuntament ha cobrat una taxa al donar-los d’alta i per tant els hauria de tenir identificats.
En tercer lloc, de la revisió dels habitatges que corresponen a la taxa domèstica hem trobat un grapat important d’errades, com ara habitatges amb 0 m2 sense identificació cadastral, o d’altres que corresponen a hotels, naus industrials o discoteques.
En quart lloc, hem detectat que immobles amb una única referència cadastral però composat per diferents habitatges, als habitatges se’ls imputa el m2 construïts del total de l’immoble amb el que la xifra a recaptar varia de manera notable.
Des de la vessant jurídica, hem vist que les reduccions que es poden aplicar presenten deficiències destacables que podrien provocar indefensió al contribuent, com ara:
- Quan entrarà en vigor la targeta per anar a la deixalleria, quina serà la fórmula per demanar-la, com es regularà o com es controlaran les visites.
- Les divergències en el cas de la poda i la recollida d’oli entre el contracte de gestió del servei de recollida i el que regula la taxa i les possibilitats per ser materials a recollir. o també en el tema del control i seguiment de l’auto-compostatge.
- Tampoc queda regulat si aquestes reduccions les ha de demanar el contribuent o si serà l’Ajuntament del Vendrell les que les aplicarà i si seran una devolució de l’import de l’any anterior o una reducció pel rebut de l’any següent.
Tanmateix ens hem trobat un expedient incomplert, ja que faltarien documents per justificar alguns dels costos del servei, i que ja vàrem denunciar en les comissions informatives, i en el ple i a on la Secretaria municipal ha dit que aquests documents haurien de formar part de l’expedient.
No podem deixar d’oblidar la manca d’empatia del govern municipal amb els veïns de Torreblanca, Nou Vendrell i Sant Vicenç que porten 4 anys fent recollida porta a porta amb xifres de reciclatge superior al 70% als que mai s’ha bonificat (anant en contra de l’esperit de la llei de residus) i que ara en funció del m2 dels seus habitatges, poden inclús veure com s’incrementa l’import del rebut de la seva taxa.
En definitiva, un nyap d’ordenança que ha costat uns diners a les arques municipals i que conté innombrables errades econòmiques i tècniques el que fan que demanem al Govern Municipal que la retiri acceptant les al·legacions, corregeixi les errades i tingui en compte altres factors com les persones que viuen a l’habitatge així com la seva ubicació a l’espera de poder comptar amb les dades de reciclatge que han de fer una taxa més justa, seguint l’esperit de la Llei de residus, que diu que el que més recicli ha d’acabar pagant menys per la taxa.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!