-
Cartes a la direcció
-
Transformem Vilanova
- Vilanova i la Geltrú
- 26-01-2025 18:29
CAP Sant Joan. Eix
Aquesta és la proposta que Transformem VNG va defensar i aprovar per unanimitat a la sessió plenària de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Toca seguir parlant de sanitat, de sanitat al municipi i a la comarca, i en concret dels serveis d’urgències mèdiques. Al Garraf, tenim dos serveis d’urgències mèdiques, que estan obertes les vint-i-quatre hores del dia; Sant Camil i Sant Antoni Abat. Ja fa malauradament massa temps, que aquests serveis estan col·lapsats, el que fa que les veïnes i els veïns de Vilanova i la Geltrú i de la comarca, que requereixen atenció mèdica amb caràcter urgent, puguin haver d’estar esperant a urgències abans de ser atesos sis hores o inclús més, sempre depenent dels diferents nivells d’urgència que marquen els protocols. Aquesta situació és absolutament lamentable, com també és vergonyós el baix finançament que rep la nostra comarca per part de la Generalitat. Els reforços puntuals de personal, són clarament insuficients.
Per què es desborden cada any els serveis d’urgència, si la dinàmica és recurrent i estructural? Què s’està fent per revertir-la i què podem fer per posar-hi remei? Quines comparatives poden establir-se amb altres territoris? Més enllà d’aquestes reflexions, tothom sap que cal reinventar el sistema de salut al país. Els i les professionals de la sanitat del nostre territori, tenen menys possibilitats de reconeixement i de fer carrera que en altres zones de Catalunya, cosa que suposa un desafiament per a la captació i retenció de talent. A banda d’un enfocament i abordatge integral i estructural de la situació de la sanitat a la nostra comarca i la revisió del Pla Funcional del Nou Hospital, cal debatre i apostar per solucions menys dilatades en el temps per revertir la problemàtica i que donin resposta al col·lapse de les urgències a Sant Antoni, i de retruc, també a Sant Camil. Es requereix més personal mèdic, més recursos i protocols que ens permetin gaudir del servei que mereixem, un servei adequat a una població de més de 71.000 veïnes i veïns, població que, d’altra banda, no cessa d’augmentar i d’envellir-se sense disposar dels serveis bàsics i equipaments que n’han de garantir el benestar.
Fem memòria; fa anys, la comarca disposava de serveis d’urgències mèdiques en diferents Centres d’Atenció Primària. Era el cas a Cubelles, a Sitges o al CAP de Sant Joan de Vilanova i la Geltrú. Durant l’etapa de les retallades a la Conselleria de Salut, amb en Boi Ruiz al capdavant, l’any 2013 tancaria el servei d’urgències del CAP de Sant Joan va veure la seva fi, concentrant els serveis d’urgències del nostre municipi a l’hospital de Sant Antoni.
Avui en dia, la situació ha canviat molt i ho ha fet a pitjor, amb un col·lapse que el veïnat no pot tolerar. Cal, ja no demanar, sinó exigir a la Generalitat, una millora de recursos personals i materials al servei d’urgències mèdiques de Sant Antoni, per reduir considerablement el temps d’espera. Així com cal exhortar a la Conselleria de Salut a què es tornin a obrir les urgències al CAP de Sant Joan, almenys els caps de setmana. El CAP de Sant Joan, és el de més fàcil accés durant l’any en vehicle privat durant els caps de setmana, evitant concentracions pel Mercadal o per l’oci nocturn i les zones blaves al Passeig Marítim, a banda de comptar amb una concentració molt important de veïnat en aquest sector del municipi. Aquesta petició compta com no podria ser de cap altra manera amb el suport de l’Associació de Veïns del barri de Sant Joan. L’idoni, seria que no només s’obrís el CAP durant els caps de setmana per fer un servei d’urgències, coordinat amb el de Sant Antoni, sinó que estigués obert 24 hores al dia i 365 dies l’any. Estarien parlant de la figura de Centre d’Urgències d’Atenció Primària, un CUAP, on es poden resoldre problemes de salut urgents de baixa i mitja complexitat, abans que recórrer a les urgències dels hospitals. A Catalunya, hi ha un total de trenta-dos CUAP, per cert, cap d’ells a la Regió Sanitària del Penedès.
L’augment de recursos per al servei d’urgències de Sant Antoni, l’obertura del CAP de Sant Joan per a atendre urgències almenys el cap de setmana mentre s’estudia l’opció de fer un CUAP, permetria descongestionar els desbordaments diaris dels nostres hospitals, alhora que millorarien l’assistència sanitària d’urgències per a les veïnes i veïns de la ciutat.
Aquesta és la proposta que Transformem VNG va defensar i aprovar per unanimitat a la sessió plenària de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú el passat dilluns, 20 de gener de 2025, i que pròximament els municipalistes defensaran al Consell Comarcal del Garraf, buscant la implicació de la resta d’actors polítics de la comarca, amb l’objectiu inequívoc de convertir aquesta reivindicació canalitzada per Transformem VNG en un crit unànime de tots els grups polítics per tal d’exhortar a la Generalitat de Catalunya a deixar de menystenir el Garraf en matèria de recursos i d’inversions, i a posar fil a l’agulla per materialitzar les millores al servei d’urgències mèdiques de Vilanova i la Geltrú, i el de la resta de municipis veïns.
Finalment, és necessari acabar fent valdre la tasca i professionalitat de tot el personal sanitari de la nostra comarca, que diàriament fa un important esforç per donar una atenció de qualitat al veïnat, malgrat la manca de mitjans i recursos.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!