-
Bloc d'economia
-
Xavier Canalis
- 16-10-2007 23:07
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Vaig assistir a la jornada de reflexió "Galàctica, plataforma de futur" que va tenir lloc el 5 d'octubre passat, acte convocat per l'Ajuntament. L'assistència de públic va ser discreta (prop de 50 persones a l'auditori de Neàpolis), però em van meravellar les ments prodigioses allà aplegades.
En Pere Castells, per exemple, enginyer químic, ens va desvel.lar els secrets del Rotaval i l'Spheral, màquines desenvolupades per la fundació Alícia en col.laboració amb els restaurants El Bulli i El Celler de Can Roca (vegeu també www.alimentacioiciencia.org). Aquests aparells permeten fer destil.lats i esferes comestibles (gelatinoses per fora, líquides per dins) de quasi qualsevol matèria, obrint un ventall de noves experiències gastronòmiques…I nosaltres quan innovarem d'una vegada el xató?.
En Pere Forés, director d'Ictineu Submarins, va explicar-nos el projecte per crear l'Ictineu 3, un submarí científic que a més podria fer-se servir per a rescats i immersions turístiques (podeu consultar també www.ictineu.net). Aquest submarí, de tres places, podrà baixar fins a 1.000 metres de profunditat i anirà acompanyat d'un vaixell de suport, un catamarà de 18 metres equipat per fer treballs oceanogràfics. Us imagineu que l'Ictineu 3 i el seu catamarà de suport tinguessin com a port base Vilanova i la Geltrú, les oportunitats que això obriria?
En línies generals, els experts que van prendre part a la jornada (inventors, consultors, empresaris, etc) van destacar que la futura Galàtica hauria d'involucrar-se molt més amb la UPC, el mar i el món empresarial.
Per exemple, en comptes de pensar només en un esdeveniment firal de tres dies (amb molta repercussió als mitjans, això sí) potser seria oportú crear una oficina permanent de suport als inventors, que a més podria funcionar com a plataforma de contacte entre les "ments prodigioses" i les empreses.
També caldria treballar en xarxa amb d'altres fires d'Espanya i l'estranger per portar a VNG gurús de la inventiva, buscar fonts de finançament per continuar creixent, etc, segons van apuntar els experts. D'aquesta manera, Vilanova i la Geltrú esdevindria un centre creatiu i referència d'innovació industrial.
A més cal recordar que d'altres ciutats ja estan llançant esdeveniments similars. És el cas de Terrassa i la seva Fira de la Innovació, la qual "té com a objectiu reunir empreses i universitats, així com particulars que facin productes innovadors dins el mercat" (http://www.firainnovacio.com). Una altra qüestió oberta és si Galàctica podria colaborar amb el Fòrum de la Innovació, aprofitant l'efecte crida de Barcelona (www.foruminnovació.com). De fet, altres municipis com Manresa, Girona, Lleida i Tarragona ja s'han pujat al carro.
O sigui que si ens despistem, d'altres ciutats ens pendran la davantera i tretze edicions de Galàctica hauran deixat un llegat poc tangible a Vilanova i la Geltrú. La propera edició de la fira tindrà lloc a la primavera. Serà un bon moment per pendre el pols al mercat.
LA UNIVERSITAT I EL MAR, UN BINOMI ESTRATÈGIC
Si teclegeu al vostre navegador l'adreça http://www.epsevg.upc.edu anireu a parar al web de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú / UPC. I si feu click a la pestanya "Empreses" podreu comprobar hi ha unes quantes companyies a la comarca i el seu entorn on els estudiants poden fer-hi pràctiques.
La Universitat a Catalunya ha passat per importants transformacions els darrers anys. Encara se sent a dir que els centres universitaris estan allunyats del món de l'empresa, però això està canviant. Potser encara estem lluny dels models de col.laboració Universitat-Empresa implantats a Alemanya o Japó, però ja hi arribarem.
En suma, la Universitat –sobre tot aquella que fa innovació- també pot ser un soci estratègic, un autèntic motor econòmic per als territoris on està implantada.
Per això seria fonamental per a Vilanova i la Geltrú tenir la carrera d'Enginyeria Naval i Oceànica, tal com va apuntar el Diari de Vilanova a la seva edició de l'11 d'octubre passat (www.diaridevilanova.cat).
La petició ha estat efectuada per l'Escola d'Enginyeria vilanovina i la decisió depén ara de la Generalitat. "Les gestions municipals poden ser cabdals per aconseguir Enginyeria Naval", apuntava el Diari.
És bo que el Ple de l'Ajuntament hagi aprovat una moció per recolzar la demanda, però caldria sumar-hi d'altres grups de pressió, com l'Adeg i la Cambra de Comerç.
TURISME: MOTOR ECONÒMIC?
Amb només 194 habitacions (repartides en cinc hotels i dos hostals), és difícil imaginar Vilanova i la Geltrú com una destinació turística. Ni tractem comparar-nos amb la veïna Sitges, on disposen de 4.500 places hoteleres.
Tot i això, la oferta reglada de la capital del Garraf es completa amb 129 apartaments reglats, 5.100 places de càmping, 144 places d'alberg i 45 apartaments de la residència universitària (només disponibles per a usos turístics de juliol a agost).
Segons dades facilitades per l'Ajuntament, durant el mes de juliol els hostals van tenir una ocupació del 82%, els apartaments i hotels del 87% i els càmpings, "els més afectats per les condicions climatològiques d’aquest estiu", del 78%.
A l'agost, l’ocupació a hostals i càmpings va ser del 90% de les seves places, mentre que apartaments i hotels es van quedar a ben poc del 100%.
El Regidor de Desenvolupament Local, Tomàs Álvaro, va explicar que "la voluntat del govern de la ciutat és potenciar el sector turístic de la ciutat, amb la creació de més places hoteleres que puguin cobrir totes les necessitats".
Pot estar la ciutat satisfeta amb l'ocupació assolida a l'estiu? Aquesta no és la qüestió. Més o menys totes les principals destinacions de platja del litoral català han aconseguit percentatges alts durant aquesta temporada. I amb elles no ens podem comparar perquè la seva oferta hotelera ens sobrepassa amb escreix.
La qüestió és com Vilanova i la Geltrú pot trencar l'estacionalitat i allargar la temporada (amb ocupacions interessants durant bona part de l'any) de manera que els negocis hotelers sigui més rendibles. Aquesta és la clau per atreure inversions.
Volem que el turisme sigui un dels motors econòmics de la ciutat? Això exigeix un canvi de mentalitat: a l'Administració, al món empresarial i a la societat vilanovina en general. I exigeix també capacitat per calcular i assumir riscos: financers, de planificació territorial, etc. En continuarem parlant.
Aquelles persones que vulguin enviar la seva opinió hauran d'enviar un e-mail a xaviercanalis@yahoo.es tot indicant el seu nom i professió/estudis. A més, caldrà deixar un telèfon de contacte, que el responsable d'aquesta secció conservarà només per resoldre dubtes o aclariments.
Oferta d'allotjament a Vilanova i la Geltrú
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!