La sexualitat no envelleix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En aquest treball, realitzat per la universitat de Goteburgo, s’han comparat les inquietuds sexuals de dones i homes de 70 anys durant tres dècades: els 70, els 90 i el 2000.

Els avis d’avui fan més l’amor que els seus pares i els seus propis avis. En general, i com a dades més significatives, en aquesta investigació es posa de manifest que les persones casades tenen més relacions sexuals que les que viuen soles. I que la freqüència de coits i la satisfacció sexual s’ha vist incrementada amb el pas del anys. Això es pot explicar en part per què a Suècia durant la dècada dels 50 es va introduir a les escoles com a assignatura obligatòria l’educació sexual. A finals d’aquesta dècada es començaven a vendre preservatius a les màquines expenedores ubicades al carrer. Si aquests fets els traslladem a Espanya podem intuir que les coses aquí eren molt diferents. La revolució sexual, no va arribar fins les acaballes de la dictadura.

A l’actualitat, al nostre país, s’intueixen alguns canvis d’actituds i hàbits, propiciats per l’augment de l’esperança de vida, i per l’increment del temps d’oci. Malgrat tot, encara s’ arrosseguen molts tabús i falses creences que són els principals obstacles per a gaudir d’una sexualitat plena. Amb l’edat es pot continuar gaudint del coit però el sexe adquireix un sentit més ampli. El tacte i la fantasia cobren més protagonisme. Les parelles es prenen més temps per a les carícies, el sexe es fa més perllongat. Adquireix més importància la qualitat i no pas la quantitat ja que aquesta es veu minvada amb el temps. La resposta sexual es torna més lenta. Les dones en aquesta etapa acostumen a perdre desig a causa dels canvis hormonals, responsables també de la sequedat vaginal. Un problema que es pot solucionar amb un ventall de productes. A algunes dones per la carència de desig se’ls hi recomana sota prescripció mèdica, la teràpia hormonal amb pegats. Cada vegada més, les dones coneixen el seu cos i es comencen a sentir meritòries del plaer que pot proporcionar la sexualitat.

En el cas dels homes, les malalties més habituals com la hipertensió arterial, la diabetis, i el problemes coronaris poden ocasionar dificultats en l’erecció. L’ejaculació precoç és un altra de les disfuncions sexuals que més preocupen als homes sobre tot quan deriva cap a una disfunció erèctil. Avui en dia però, la farmacologia i la teràpia sexual poden ajudar a superar ambdós problemes.

Un obstacle afegit per a gaudir de la sexualitat és la resistència de la família. Molts fills s’han alliberat però esperen que els seus pares siguin conservadors i sovint no aproven les relacions dels seus progenitors amb nous partenaires.

No podem oblidar que l’activitat sexual en les persones grans també beneficia la seva salut. No només per l’exercici físic que representa (és bo pel sistema cardiovascular, respiratori i nerviós) si no que quan arribem a l’orgasme el nostre cervell allibera endorfines (hormones responsables del benestar i la felicitat). A més, el contacte físic amb una altra persona: la tendresa, els petons, les abraçades, les carícies fomenten una autoestima saludable, i ajuden a combatre la solitud, malauradament tan freqüent en aquesta etapa.

Justament, el que prescriu un científic finlandès, és augmentar l’activitat sexual a partir de certa edat. Ho justifica afirmant que a més relacions sexuals, menys problemes de disfunció erèctil patiran els homes al futur. Es tracta d’una acció preventiva. Aquesta conclusió s’ha publicat a l’American Journal of Medecine, després de realitzar una investigació amb una mostra de més de 900 senyors d’edats compreses entre els 55 i els 75 anys. L’explicació per aquest fenomen radica en els cossos cavernosos, ja que la disfunció erèctil en alguns casos, es produeix quan existeixen problemes de circulació sanguínia al penis. L’activitat sexual regular ajudaria a mantenir saludable la funció dels vasos sanguinis al teixit erèctil.

Tenint en compte aquestes dues investigacions hauríem de fer cas de les recomanacions dels nostres veïns europeus que semblen més avançats que nosaltres en matèria sexual, no en va, allà justament tenen millor qualitat de vida.

Rocío Rico (psicòloga – sexòloga col.nº 12135)

www.icsp.es 

www.associacioceps.org

www.tusextosentido.com

www.ginestavila.cat

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local