-
Fem Campus
-
Ignasi Perat
- 07-09-2010 21:41
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El transport ferroviari ha de ser un dels elements més importants en el futur de la mobilitat. En uns temps en què es prioritzen els sistemes sostenibles, el ferrocarril presenta múltiples avantatges tan a nivell mediambiental com econòmic. I sembla que la societat ha entès que un transport basat en una despesa energètica de combustibles contaminants no és sostenible. Per això, aquest màster en Sistemes Ferroviaris i Tracció Elèctrica vol convertir-se en el referent de l’ensenyament dels aspectes tècnics del ferrocarril. Fins ara, a Catalunya, no existia cap curs de postgrau destinat a formar professionals en temes com l’electrificació, el manteniment de les catenàries, la senyalització o la protecció del tren.
Més enllà de tot això, també té un significat especial que aquest curs de la Fundació de la Universitat Politècnica de Catalunya es realitzi al Campus de la UPC a Vilanova i la Geltrú. Les nostres instal•lacions estan envoltades d’espais vinculats amb el ferrocarril: al costat de l’estació, del Museu del Ferrocarril i de la Base de Manteniment Integral de RENFE (la més important de Catalunya). De fet, Vilanova i la Geltrú es pot considerar la ciutat catalana on el ferrocarril ha deixat el més gran llegat material i immaterial. El màster col•labora amb totes aquestes entitats, en l’intent d’integrar importants empreses del sector per tal d’oferir una formació basada en l’exercici professional i en consonància amb les necessitats de les companyies. De fet, la participació de les empreses és un aspecte fonamental en la configuració d’aquest màster, que compta amb el suport d’una trentena de firmes i organitzacions punteres del sector, com l’entitat cultural Fundación de los Ferrocarriles Españoles.
Alguns dels professionals d’aquestes destacades companyies volen compartir els seus coneixements amb els alumnes del màster. I és que no podem oblidar que un dels nostres objectius és buscar un equilibri entre els continguts teòrics i l’experiència empírica de tots aquells tècnics que porten anys treballant en el sector. A més, un dels elements diferenciadors del màster és que separa competències en l’àmbit civil: el programa no tracta aspectes de la part d’infraestructures, a excepció d’una assignatura de caire general. El curs s’encarrega de formar professionals que s’integrin en els diferents segments del negoci ferroviari.
Especialment, aquells que es refereixen a l’electrificació, la senyalització, la comunicació, el material rodant i la gestió i explotació d’empreses ferroviàries.
El màster en Sistemes Ferroviaris i Tracció Elèctrica té una estructura modular i es divideix en dos postgraus que poden fer-se per separat: el de Vehicles i Operació de Serveis i el d’Instal•lacions Ferroviàries. Aquests estudis han de ser un viatge apassionant per un món en constant evolució i que ha deixat enrere les locomotores de carbó per esdevenir un sector tecnològicament capdavanter que precisa un cos tècnic format en el més alt nivell. I això és, justament, el que oferirem a partir d’aquest curs en el màster de Sistemes Ferroviaris i Tracció Elèctrica des del Campus de la UPC a Vilanova i la Geltrú.
Ignasi Perat
Director del màster en Sistemes Ferroviaris i Tracció Elèctrica i sostsdirector de Promoció i Relacions Universitat-Empresa del Campus de la UPC a Vilanova i la Geltrú
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!